Vlottentocht in Zweden met Kaaiman Reizen

Zweden Wildernis

Ga terug naar de basis in Scandinavië

'Go with the flow' in de ongerepte natuur

Iedereen heeft een comfortzone, ook jij. Om je als persoon te ontwikkelen en succes te behalen, moet je jezelf en je angst voor ongemakkelijke situaties uitdagen. Grote kans dat je jezelf nog nooit hebt laten meevoeren op een zelfgebouwd vlot door de wildernis van Zweden. Tijdens deze reis komt daar verandering in, want we gaan samen een vierdaags vlot-avontuur op de rivier beleven. We bereiden ons gezamenlijk uitstekend voor door een outdoor cooking workshop te volgen en we krijgen instructie hoe we het beste ons vlot kunnen bouwen.

“Naast het avontuurlijke gevoel en de pure natuurbeleving is het vooral de teamspirit die je bij blijft.”

Dit is een onvergetelijke reis waarbij alle handen en goede ideeën nodig zijn, want we zullen onderweg zandbanken, stenen, binnenwateren, bomen, etc. tegenkomen. Het is avontuurlijk en ontspannend tegelijk. Het draait allemaal om samenwerking. Als je je tijd graag buiten doorbrengt en niet bang bent voor een reis waarbij niet elke seconde gepland is - en waarvoor je fysiek moet werken - dan zal deze reis goed bij je passen. De wildernis beleven kan voor velen een uitdaging zijn, maar het is zoals een van onze reisleiders vattend zei: "Het is naakt, koud, verfrissend, warm en gezellig tegelijk.” Als je iets zoekt wat anders is dan alle andere groepsreizen, kies dan dit avontuur.

Eerst even in de stemming komen

Reisduur

14 dagen

Vertrekdata

7 juli 2022
28 juli 2022
18 augustus 2022

Leeftijd

20 - 36 jaar

Groepsgrootte

6 - 16 reizigers

Prijs

€1495

Hoogtepunten van de reis

Reisroute Zweden Wildernis Kaaiman
 • Roadtrippen door Zweedse wildernis 
 • Leer koken in en úit de natuur
 • Wildkamperen onder de sterrenhemel
 • Bouw je eigen vlot en ga op expeditie
 • Gebruik je kano om aanland te gaan
 • Leer en test nieuwe survival-skills
 • Ga offline en connect met je reisgenoten 
Ik ga mee


Praktische informatie

Roadtrip met tenten

Verblijf

We kamperen op kleinschalige campings en in het wild. Je slaapt in een lichtgewicht trekkerstent en krijgt van ons een comfortabele slaapmat. Een slaapzak en kussentje moet je zelf meenemen.
Roadtrip groepsreis

Vervoer

We ontmoeten elkaar in Groningen en stappen daar in ons eigen Kaaiman busje die we de hele reis tot onze beschikking hebben. Zo kunnen we de drukte ontwijken en de afgelegen plekken opzoeken.

Maaltijden

Tijdens de reis zijn alle maaltijden exclusief, de kookworkshop uitgezonderd. We maken met de groep een maaltijdenpot en koken zoveel mogelijk zelf op eigen kookmateriaal. 

Intensiteit

Voor deze reis heb je een avontuurlijke mindset nodig. De activiteiten zijn op instapniveau, maar voor iedereen uitdagend. Specifieke ervaring is niet nodig, een gemiddelde fitheid is wel belangrijk.

Wat is inbegrepen?

Inbegrepen

 • Vervoer per privé busje
 • Alle overnachtingen
 • Slapen in een kwaliteitstenten
 • Luxe comfortabele slaapmat 
 • Outdoorcooking cursus  
 • Vlot bouwen incl. materialen
 • 4-daagse vlottentocht
 • Daghike in de buurt van Skåne
 • Basiscursus overleven in het wild
 • Wildkamperen wanneer we willen
 • Kampvuuravonden en sterrenkijken
 • Toeristenbelasting
 • Dekking GGTO garantiefonds
 • Boekingskosten
 • Uitgebreide paklijst en reistips
 • Nederlandse Reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 1. Bijdrage maaltijdenpot (ca. €135)
 2. Overige drankjes
 3. Reis- en annuleringsverzekering

Reserveer jouw avontuur

Vertrek 7 juli 2022

Binnenkort boekbaar

Vertrek 28 juli 2022

Binnenkort boekbaar

Vertrek 18 aug 2022

Binnenkort boekbaar

Dag-tot-dag beschrijving

Dag 1: Van Groningen naar Zuid-Zweden

We verzamelen ’s ochtends vroeg in het hoge noorden voor een gezamenlijk ontbijt in ons kantoor. Wij zetten verse broodjes, thee en koffie klaar. Na het ontbijt kun je je bagage achter in ons busje leggen die al voor de deur geparkeerd staan. Daarna vertrekken we richting Zweden en maken onderweg stops on te benen te strekken en te lunchen. Het is een lange reis en vooral tijdens het laatste stuk door Denemarken en Zweden zie je mooie landschappen. Vanavond kamperen we op een gezellige kleinschalige boscamping. Hier kunnen we meteen wennen aan de ongerepte wildernis van Zweden. Onze tenten zijn eenvoudig op te zetten en het matje opblazen is ook simpel. Je gaat vannacht zeker tot rust komen!


Dag 2: Koken in en uit de natuur

Voordat we aan onze vlotexpeditie beginnen moeten we ons eerst goed voorbereiden. Daarom gaan we vandaag leren hoe we op een kampvuur moeten koken. Meteen zal onze teamspirit op de proef worden gesteld, want we worden uitgedaagd om samen een natuurmaaltijd te gaan bereiden. Dat begint natuurlijk met een vuurtje maken en daarna gaan we op zoek naar ingrediënten. Letterlijk. We struinen door het bos en onze Zweedse chef laat zien welke planten je wel en niet kunt eten. Vergeet gedroogd voedsel, gegrilde worstjes en van-alles-wat in een grote pan. In plaats daarvan maken wij goed bereidde lokale gerechten afgestemd op het seizoen.

Of je nou een ervaren kok bent of altijd aan thuisbezorgd doet, je gaat hier enorm veel van leren. Dit gaat zeker van pas komen verderop in de reis! Alle kookmaterialen, ingrediënten en vuurplaatsen zijn volledig verzorgd. Uiteraard houden we rekening met ieders dieetwensen. We kamperen vannacht op dezelfde plek als de eerste nacht.


Dag 3: Op naar de rivier in Midden Zweden

Het is tijd om ons kamp op te breken en Noordwaarts te verplaatsen. We rijden naar een sfeervolle outdoor camping ten noorden van Karlstad, waar we aan de rand van de rivier kamperen. Deze rivier wordt de komende dagen onze beste vriend, want we zullen ons op een zelfgebouwd vlot met haar stroom laten meevoeren. Verderop vertellen we je hier meer over. Vandaag staat in het teken van de voorbereidingen op onze expeditie en dat betekent vooral veel voedsel inslaan. Al onze kampeermaterialen, kookmaterialen en etensvoorraad gaan namelijk mee op het vlot.

Dag 4: Leren overleven in de wildernis

’s Ochtends worden we klaargestoomd om een aantal dagen in de wildernis te overleven. Deze korte basiscursus zal iedereen die minder ervaring heeft helpen om zichzelf meer op zijn/haar gemak te voelen bij het doorbrengen van vijf dagen in de natuur. De cursus is ook geschikt als je gewoon je kennis over het buitenleven wilt opfrissen. Je leert onder andere hoe je een vuurtje maakt (herhaling), hoe je prettig overnacht in de natuur, hoe je jezelf warm en droog kunt houden, hoe je snel warme dranken kunt maken en hoe je in een kano moet varen. Daarna ben jij er helemaal klaar voor!

’s Avonds krijgen we een uitgebreide instructie over het bouwen van ons vlot. Ook zullen we bespreken welke spullen je zeker mee moet nemen tijdens de vlottentocht en wat je in ons busje kunt laten.


Dag 5: In teams vlotten bouwen

Na een vroeg ontbijt worden we met al onze kampeerspullen, kookmaterialen en voedselvoorraad naar de bouwlocatie aan de rivier gebracht. Daar liggen de boomstammen en touwen al voor ons klaar. Zelf rollen of dragen deze boomstammen naar de rivier, waar we in het water kunnen beginnen met bouwen. Een ervaren instructeur zal aanwezig zijn om ons te helpen met tips. 

In de middag zijn we klaar om af te meren en het avontuur tegemoet te gaan. Voor de komende dagen zal dit vlot van 18 vierkante meter ons thuis zijn. We kunnen met maximaal 5 tot 6 personen op een vlot, dus we zullen met meerdere vlotten de rivier op gaan. Onderweg kunnen we ze altijd aan elkaar vastknopen voor de gezelligheid. Per vlot krijgen we een eigen kano mee waar we ons los van het vlot mee kunnen verplaatsen, een geschikte kampeerplek kunnen zoeken en aan land kunnen komen. De routeplanning voor de komende dagen laten we afhangen van de weersverwachting.

De kampeerplekken langs de rivier variëren van wildkamperen tot campings met goed sanitair. Samen bepalen we waar we de nacht doorbrengen.


Dag 6-7: Leven in het hier en nu 

De gelijkmatig herhalende bochten van de Klarälven rivier zijn uniek. Terwijl we ons houten vlot stroomafwaarts van de ene bocht naar de andere laten drijven, maken we deel uit van een geweldige natuurervaring. De rivier, die een zandbodem heeft, geeft ons veel goede zwemmogelijkheden, maar daagt ons ook uit met lastige zandbanken die vaak net onder het wateroppervlak verstopt zitten. Dikke kans dat we soms vast komen te zitten op zo’n zandbank,, behalve als het waterpeil uitzonderlijk hoog is. Stenen en draaikolken zijn andere uitdagingen waarmee we zeker te maken krijgen tijdens onze tocht met het houtvlot. Wij zeggen, laat maar komen!

Met de stroming als motor van het houten vlot, reizen we volkomen stil. Hierdoor is het mogelijk om wilde dieren te observeren, al mag je niet vergeten dat de omgeving in de vallei wel al eeuwenlang bevolkt is. Het meest waarschijnlijke wilde dier is de bever, die voornamelijk in - en dichtbij - de rivier leeft. We zullen daarom onze oren en ogen open moeten houden en, ondanks ons enthousiasme, soms ook even stil moeten zijn.

Zie je jezelf al zitten aan een kampvuurtje aan de rand van de rivier? En lekker gepofte aardappels eten met een sausje van natuurlijke ingrediënten? Heerlijk rustig ook zonder telefoon die toch geen bereik heeft. Doordat hier bijna geen lichtvervuiling is, laat de sterrenhemel zich vaak heel helder zien. Dit is ultiem back-to-basic genieten in de natuur. Tijd is even niet belangrijk.

Dag 8: We zetten weer voet aan wal

In de namiddag op dag vier van deze tocht meren we voor het laatst aan en ontmantelen we ons vlot. Dit is toch wel even een emotioneel moment. Velen zullen wel weer terug verlangen naar iets meer luxe, maar we zullen het er allemaal over eens zijn dat deze tocht veel te snel voorbij is gegaan. Vanavond slapen we op dezelfde camping als de nacht voor het vlot-avontuur. Pak voordat je naar bed gaat nog even een warme douche. Wat zul jij heerlijk slapen.


Dag 9: Voetjes omhoog in het busje

Moe geworden van al het avontuur? Ga dan in het busje even heerlijk achterover leunen en doe als je wilt je ogen dicht. We rijden vandaag namelijk zo’n zes uur naar het zuiden. We gaan weliswaar weer meer de bewoonde wereld in, maar zullen toch ons wildernis thema vasthouden. De komende twee nachten kamperen we namelijk aan een meer op de zuidelijkste wildernis camping van Zweden. We gaan niet vertellen waar het is, want we willen deze super toffe plek voor onszelf houden. Je komt er vanzelf achter!


Dag 10: Dagwandeling in Skåne

Natuurlijk kunnen we Zweden niet verlaten voor we een prachtige wildernis wandeling hebben gemaakt, dus die staat vandaag op het programma. In overleg bepalen we hoe lang de wandeling wordt. Er zijn hier zoveel wandelpaden dat we kunnen kiezen tussen een dicht bebost gebied, de oevers van een prachtig meer of een combinatie van die twee. Lunchen doen we op een open plek of aan de waterkant. Neem nog een laatste keer de geweldige Zweedse natuur in je op, want morgen verlaten we dit mooie land. Blijf ook gerust tot in de kleine uurtjes bij het kampvuur zitten en geniet met je reisgenoten van de donkere nacht.


Dag 11 & 12: Tussenstop in Duitsland

We hebben de reis naar huis verdeeld over twee reisdagen, zodat we niet te lang achter elkaar in de auto zitten. Een bijkomend voordeel is dat je vandaag heerlijk kunt uitslapen. Rond een uurtje of 11 willen we wegrijden. Als tussenstop hebben we een gezellige kleinschalige camping in Noord-Duitsland gekozen. Deze ligt achter de dijk en pal aan zee. Als we vanavond aankomen kunnen we een lange strandwandeling maken. Bij mooi weer misschien ook een avondduik?

De volgende ochtend vertrekken we na een vroeg ontbijt richting Nederland, waar we in de middag aankomen. Zo heb je alle tijd om vanaf Groningen weer naar huis te komen. Het zal niet makkelijk zijn om de knop weer om te zetten, 

Bas Dijkstra Eigenaar Kaaiman Reizen
"Met alle corona perikelen van het afgelopen seizoen willen we het over een andere boeg gooien. Met een klein groepje de natuur in, terug naar de basis. Zweden is daar de perfecte plek voor. Met haar uitgestrekte bossen en slingerende rivieren is het de ideale plek om te leren overleven in de natuur. Ik kijk ontzettend uit naar de dagen op ons zelfgemaakte vlot. De rivieren, de bossen, de kampvuurtjes en vooral van de connectie met elkaar. Het jaar 2021 is de perfecte tijd om offline te gaan en puur te genieten."
Bas Dijkstra

Claim je plekje

Vertrek 7 juli 2022

Binnenkort boekbaar

Vertrek 28 juli 2022

Binnenkort boekbaar

Vertrek 18 aug 2022

Binnenkort boekbaar

arrow_drop_up arrow_drop_down