Hoe voorkom ik een jetlag? - 10 handige tips

We leven in deze wereld in verschillende tijdszones. In Peru is het bijvoorbeeld 7 uur vroeger dan in Nederland, terwijl het in China 6 uur later is dan in Nederland. Dat is natuurlijk geen hogere wiskunde: dat we in verschillende tijdszones leven weten we allemaal.

Jouw lichaam weet wanneer het wakker moet worden en wanneer het tijd is om te gaan slapen. Dit is het biologische ritme van het lichaam. Het biologische ritme wordt echter verstoord als we naar gebieden gaan reizen met een enorm tijdsverschil. Door het reizen per vliegtuig staan we binnen een paar uur in een ander land en kan het lichaam zich niet zo snel aanpassen aan deze tijdszone.

Het lichaam is in de war en heeft tijd nodig te wennen aan de nieuwe situatie. Dit veroorzaakt een jetlag: een verstoring van het slaap-waakritme. Voor elk uur tijdsverschil heeft het lichaam gemiddeld een dag nodig om zich aan te passen aan de situatie. Het is echter ook mogelijk om het lichaam te ondersteunen tijdens een jetlag en in deze blog wil ik je graag wat tips geven.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Hoe voelt een jetlag?

Er zijn heel veel mogelijke symptomen bij een jetlag:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Moeite met slapen
  • Uitdroging
  • Een verward gevoel
  • En nog vele andere symptomen

Schrik niet: je gaat lang niet alle symptomen ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeid, moeite met slapen, uitdroging en het verwarde gevoel. Vooral de eerste 3 kun je erg goed ondersteunen.

Daarnaast is het heel persoonlijk of je veel of weinig last van een jetlag gaat krijgen. Als ik voor mijzelf praat ben ik redelijk gevoelig voor jetlags en ik heb tijd nodig om hier van te herstellen. Andere mensen hebben er weinig last van en lijken snel te kunnen wennen aan de nieuwe situatie.

Is een jetlag te voorkomen?

Hier kan ik heel duidelijk antwoord op geven: nee. Er zijn geen wondere middelen die een jetlag in zijn totaliteit kunnen voorkomen. Dit zijn natuurlijke wetten waar je enigszins mee te dealen hebt.

Er zijn wel een aantal trucjes die je goed kunnen helpen bij een jetlag. Ik geef je een paar van deze tips!

1 | Ga mee in het ritme van het land waar je verblijft

Als je ineens in een ander land gaat slapen zul je merken dat je bijvoorbeeld tegen 18:00u hartstikke moe bent en wilt slapen, terwijl je tegen 05:00u in de nacht klaarwakker bent.

Je komt het snelst terug in een goed ritme door het ritme van de het land aan te houden. Ben je tegen 18:00u hartstikke moe? Probeer dan alsnog wakker te blijven totdat het later in de avond is.

2 | Drink heel veel water

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om water te drinken. Een jetlag veroorzaakt uitdroging en door voldoende water te drinken blijf je gegarandeerd fitter.

3 | Vermijd alcohol of cafeïne

Alcohol en koffie zorgen ervoor dat je minder vocht vasthoudt en dat is, zoals ik hierboven ook al beschreef, niet de bedoeling. Als ik het over drinken heb, dan heb ik het dus ook specifiek over water en niet over frisdrank, alcohol of cafeïne. Deze verergeren een jetlag.

4 | Blijf bij aankomst actief!

Bij aankomst in het nieuwe land is het verleidelijk op de bank te ploffen en langzaam in slaap te sussen, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Het is taak om in het nieuwe ritme te komen en te slapen wanneer het avond wordt.

Ik weet het, hierdoor maak je een hele lange dag, maar uiteindelijk ga je er fitter uit komen.

Blijf bij aankomst dus actief. Onderneem meteen een activiteit en blijf in de frisse buitenlucht, maar overdrijf het niet. Met een activiteit ondernemen heb ik het over een bak koffie in een hippe bar of een wandeling over de boulevard.

Doe het vooral rustig aan, want het lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie.

5 | Wen aan het ritme al vóór dat je bent vertrokken

Wil je heel gedisciplineerd wennen aan het nieuwe ritme nog vóór dat je in het vliegtuig zit?

Leef thuis volgens de nieuwe tijden van het land waar je naar toe gaat reizen door het slaapritme hier op aan te passen.

6 | Zet jouw telefoon op de tijd van de nieuwe bestemming

In principe houd jij jezelf een beetje voor de gek, maar het kan wel degelijk helpen om jouw horloge of telefoon op de tijd van het land te zetten waar je naar toe gaat reizen. Hierdoor kun je enigszins een beetje wennen aan het nieuwe ritme en word je telkens met het nieuwe ritme geconfronteerd.

Terwijl het 12:00u in Nederland is, zie jij dat het op jouw horloge 21:00u is en het in het land waar je naar toe gaat bijna tijd is om te gaan slapen.

7 | Vermijd het blauwe licht van een telefoon

Je wilt jouw biologische klok ondersteunen bij een jetlag in plaats van het tegen te werken. Door voor het slapen op jouw telefoon te kijken of actief op de laptop YouTube video’s te kijken, werk je jouw biologische klok tegen.

Jouw hersenen zien dit blauwe licht namelijk als daglicht waardoor het slaapproces van het lichaam wordt belemmerd.

8 | Eet volgens de nieuwe tijdzone

Ik begrijp dat het een week van te voren een beetje lang is, maar je kunt wel 2 á 3 dagen voor vertrek proberen het nieuwe eetritme te hanteren. Ontbijt dus op het moment dat je eigenlijk hoort te lunchen om ook op deze manier aan het nieuwe ritme te wennen.

9 | Eet op de dag van vertrek licht voedsel

Jouw spijsvertering werkt langzamer dan normaal waardoor je het beste licht voedsel kunt eten. Eet je te veel of eet je voedsel dat zwaar op de maag valt? Dan kom je misschien voor verassingen te staan in het lichaam.. 😉

10 | Beweeg tijdens de vlucht

9 uur of langer vliegen kan ontzettend vermoeiend zijn. Dit komt omdat je 9 uur lang in een stoel zit en daar is het lichaam niet voor gemaakt. Door op de stoel oefeningen te doen of regelmatig een rondje te wandelen in het vliegtuig blijf je in beweging en kom je een stuk fitter uit het vliegtuig. Dat werkt heel voordelig tegen een jetlag.

Krijg ik gegarandeerd last van een jetlag?

Hoe iemand reageert op een jetlag is heel persoonlijk, maar uiteindelijk moet elk lichaam werken aan de enorme tijdsverschillen en het onverwachtse veranderde ritme.

Dus ja, iedereen krijgt er last van. Maar de één gaat daar makkelijker mee om dan de andere.

Door bovenstaande tips te gebruiken kun je een jetlag behoorlijk de baas worden. Uiteindelijk gaat het erom dat je het lichaam zo snel mogelijk laat wennen aan het nieuwe slaap-waak ritme en het lichaam in dit proces ondersteunt door gezond te eten en voldoende water te drinken.

Andere blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.