Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het is laat in de avond en we zitten met zijn allen rond het kampvuur. Als we om ons heen kijken zien we sneeuw, heel veel sneeuw.

Iedereen heeft leuke kampvuurverhalen waar geboeid naar wordt geluisterd. We lachen met zijn allen en hebben het erg gezellig.

Ineens ziet iemand uit zijn ooghoeken de lucht langzaam aan veranderen in een groene waas. Iedereen gaat staan en zoekt een mooi, donker plekje op om het noorderlicht te bewonderen.

Het is een prachtig natuurfenomeen die je niet in woorden kunt uitleggen. Als je ooit de kans hebt moet je dit licht met eigen ogen aanschouwen.

Terwijl je op je eigen manier geniet van het noorderlicht is het interessant om te weten hoe dit natuurfenomeen wordt veroorzaakt.

Ik heb dit even goed onderzocht en heb het op een eenvoudige manier voor je uitgelegd. Veel leesplezier! 😉

Aurora Borealis, een ander woord voor het noorderlicht

Een ander woord voor het noorderlicht is Aurora Borealis. Dit is een Latijnse benaming.

Ben je trouwens ook bekend met het bestaan van het zuiderlicht? De Latijnse benaming voor het zuiderlicht is Aurora Australis.

Ten opzichte van het noorderlicht, wat te zien is rond de Noordpool, kun je het zuiderlicht bewonderen in de omgeving van de Zuidpool.

Waar kun je het noorderlicht bewonderen?

Zoals je weet hebben we de aarde onderverdeeld in verschillende breedtegraden. Het noorderlicht is het beste te zien tussen de 70ste en 80ste breedtegraad. Het noorden van Noorwegen, maar ook Zweeds en Fins Lapland vallen onder dit gebied.

(https://www.docukit.nl/spreekbeurt/van-kompas-tot-gps)

Naast Noorwegen, Zweden en Finland is het noorderlicht in Europa ook goed te zien in IJsland, Rusland en Groenland. Ook op de Faeröer Eilanden en in Schotland kun je het noorderlicht zien, maar daar ben je wel afhankelijk van gunstige omstandigheden.

Deze gebieden liggen verder af van de poolcirkel. Hierdoor is de kans minder groot om het noorderlicht te kunnen zien en al zou je het noorderlicht zien, dan is hij lang niet zo fel als in Noorwegen, Zweden en Finland.

Buiten Europa is het noorderlicht te bewonderen in onder anderen Canada en Alaska.

Oké, volg je mijn verhaal nog een beetje? Want dan ga ik vrolijk verder!

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Ik ben de zon ontzettend dankbaar, omdat de zon het mogelijk maakt dat we op deze prachtige planeet kunnen leven.

Dus, dankjewel zon!

De zon verricht nog meer mooie zaken op deze wereld. Zonder de zon zou het noorderlicht namelijk niet bestaan. De zon is verantwoordelijk voor het noorderlicht.

Huh, maar hoe werkt dat dan?

Het is een heel ingewikkeld verhaal, maar ik heb geprobeerd het in Jip en Janneke taal uit te schrijven. Voor een nog betere uitleg raad ik je een trip naar Zweeds Lapland aan. Onze Zweedse gidsen kennen het noorderlicht als geen ander. 😉

De zon is continue bezig elektrisch geladen deeltjes de ruimte in te zenden. Dit wordt ook wel de zonnewind genoemd.

De aarde is magnetisch.

Door de magnetische krachten vangt de aarde de elektrisch geladen deeltjes op. Deze komen terecht in de atmosfeer van de aarde.

De atmosfeer is lucht om de aarde. Door de zwaartekracht is dit aan de aarde verbonden. Zonder de atmosfeer zou er geen leven mogelijk zijn.

De elektrisch geladen deeltjes botsen met de luchtdeeltjes uit de atmosfeer.

Door de botsing ontstaan er gassen en deze gassen geven licht. De verschillende kleuren die je bij het noorderlicht kunt ervaren ontstaat door de verschillende gassen die vrij komen.

Waarom is het licht alleen te bewonderen in de poolcirkel gebieden?

Het magnetisch veld van de aarde, zoals ik hierboven beschreef, is het sterkst in de poolcirkel gebieden. Daarom zie je het noorderlicht alleen in de noordpoolcirkel.

Dat jouw kompas altijd naar het noorden wijst komt omdat de kompas reageert op de magnetische krachten uit het noordpoolgebied. Dit kun je vergelijken met de elektrisch geladen deeltjes van de zon die reageren op dezelfde magnetische krachten.

Misschien is het ingewikkeld, maar het is desondanks wel interessant te weten waar het prachtige noorderlicht vandaan komt.

Noorderlicht in Nederland

Wist je dat het noorderlicht in uitzonderlijke gevallen ook in Nederland te zien is?

Vanaf de Waddeneilanden is het noorderlicht al een aantal keren gespot.

Er ligt wel een groot verschil in het noorderlicht kunnen zien of het noorderlicht kunnen bewonderen.

Het noorderlicht is in Nederland (als het er al is) niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Alleen een hele gevoelige fotocamera kan het noorderlicht vanuit Nederland vastleggen.

Kortom, je moet geen reis naar Terschelling boeken voor het noorderlicht. Daarvoor moet je echt naar Winter Wonderland in de meest noordelijke gebieden van Europa!

Sprookjes over het noorderlicht

De kennis van nu over het noorderlicht is niet iets van alle tijden geweest. Vroeger hadden ze geen materiaal tot hun beschikking die het noorderlicht kon onderzoeken.

En dat is interessant, want verschillende bevolkingsgroepen gaven wel een betekenis aan het noorderlicht.

In veel landen dachten ze dat het noorderlicht geesten waren van overledenen, terwijl de Samen (de oorspronkelijke bevolking uit Lapland) het noorderlicht als compensatie zagen van het verdwijnen van de zon in de wintermaanden.

En om het nog fraaier te maken..

De Samen geloofden óók dat het noorderlicht hen kon aanvallen. Fluiten mocht niet, want ze dachten dat dit de aandacht van het noorderlicht zou trekken. Vele generaties werden hiervoor gewaarschuwd.

De Samen hadden vroeger een grote haat-liefde verhouding met het noorderlicht.. 😉

Ervaringsverhalen

Wij hebben een ervaringsverhaal op de site staan waar het noorderlicht ook wordt beschreven.

Heb je een vraag aan ons?

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.