Eenzaamheid oplossen? Probeer eens een groepsreis

Van 30 september t/m 7 oktober wordt er aandacht gevraagd voor eenzaamheid in Nederland tijdens de week van de eenzaamheid. Binnen de volwassen bevolking voelt 47% zich matig tot ernstig eenzaam. Eenzaamheid oplossen is dus belangrijk.

Daarom vertellen we je in dit artikel waarom meegaan op een groepsreis op 5 verschillende manieren kan helpen om eenzaamheid tegen te gaan.

Eenzaamheid oplossen voor jongvolwassenen met een groepsreis

Wanneer het gaat over eenzaamheid, denkt men al snel aan ouderen. Maar eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen is ook iets wat veel voorkomt in Nederland. Ook bij jongeren die een groot netwerk hebben. Herken je dit? Dan is een groepsreis wellicht iets voor jou. Eenzame jongeren kunnen er baat bij hebben om op groepsreis te gaan. Op deze manier kom je op een unieke manier in contact met nieuwe mensen en vorm je misschien wel vriendschappen voor het leven.

Hoe een groepsreis jou kan helpen tegen eenzaamheid? Onder andere door de deze 5 factoren:

  1. Nieuwe mensen leren kennen (buiten je eigen netwerk)

Experts benoemen dat de belangrijkste oplossing tegen eenzaamheid is om onder de mensen te komen. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar in de praktijk kan het nog best lastig zijn om met mensen in contact te komen.

Je hebt waarschijnlijk wel een (groot of klein) vast netwerk van familieleden, kennissen, collega’s. Misschien heb je al geprobeerd om je eenzaamheid tegen te gaan door (vaker) met hen af te spreken. Dat kan goed werken. Het nadeel is alleen dat dit mensen zijn die je al kent. Blijkbaar mis je op dit moment iets in je huidige netwerk, anders zou je je nu niet eenzaam voelen. Daarom kan het je helpen door eens iets te ondernemen met mensen die juist niet in je netwerk zitten. Je zal merken dat je hele andere gesprekken voert met ‘vreemden’ dan met mensen die je al jaren kent.

Juist omdat je tijdens een groepsreis de andere reizigers niet kent, kan je zelf bepalen hoe jij je profileert. De ander heeft nog geen bestaand beeld bij jou (wat de mensen in je eigen netwerk wel hebben). Dit geeft je de vrijheid om met een schone lei te beginnen.

  1. In contact komen met mensen buiten je bubbel

Of je het nu wilt of niet, we zitten allemaal wel een beetje in onze eigen bubbel. Als je naar school gaat, kom je (meestal) met allerlei mensen in aanraking. Maar zodra je ouder wordt, trek je toch onbewust steeds meer naar dezelfde soort mensen toe. Mensen met dezelfde studie/baan, mensen die dezelfde sport doen, dezelfde meningen hebben, et cetera. En er is op zich niets mis mee om een groepje om je heen te hebben met dezelfde interesses als jijzelf. Maar het nadeel is dat dit op de lange duur wel vrij eentonig kan worden.

Mijn persoonlijke voorbeeld:

Toen ik studeerde zat ik ongemerkt steeds meer in mijn eigen Groningse studenten-bubbel. Alle mensen waar ik mee omging studeerden aan dezelfde universiteit, zaten bij dezelfde verenigingen en sportclubs, gingen naar dezelfde cafés, noem maar op.

Ik maakte in die tijd mijn eerste groepsreis en toen kwam ik er pas achter hoezeer ik in een sociale bubbel leefde. Tijdens de reis kwam ik in een groep terecht met mensen die juist totaal andere levens leidden dan de gebruikelijke studenten uit mijn ‘bubbel’. Zo voerde ik leuke gesprekken met lassers, leraren, mensen die nog in het dorp woonden waar ze geboren waren en ga zo maar door. Het resultaat? Nieuwe, verfrissende gesprekken en inzichten die ik anders niet had opgedaan als ik alleen maar in m’n veilige bubbel was gebleven.

Net zoals bij mij is gebeurd, kan jij ook mensen buiten je bubbel leren kennen tijdens een groepsreis. Het leuke hiervan is dat je misschien ook dingen over jezelf te weten komt die je nog helemaal niet wist.  Misschien heb je stiekem wel een enorm talent voor mountainbiken, maar had je dat nooit ontdekt als je niet op groepsreis was gegaan met die ene mountainbike enthousiasteling. En na de groepsreis maken jullie voortaan ieder weekend een tocht. Hoe tof is dat?

  1. Echte connecties door offline te gaan

Een bijkomend voordeel van een groepsreis, met name avontuurlijke groepsreizen, is dat de gebruikelijke afleidingen van het internet, smartphones en sociale media, nauwelijks een rol spelen. Jullie gaan écht samen iets doen. Een tent opzetten, een berg beklimmen, eten maken. Ook ben je opeens dag en nacht bij elkaar.

Dit soort offline activiteiten zijn tegenwoordig in het dagelijks leven zeldzaam. Misschien probeer je je eenzaamheid op te lossen door af te spreken met kennissen, maar als puntje bij paaltje komt zit vervolgens iedereen alleen maar op z’n telefoon. Klopt, je bent dan niet alleen. Maar kun je dan spreken van écht contact?

Doordat de groepsreis zich voornamelijk offline afspeelt, maak je sneller een connectie met je reisgenoten. En de connecties die je maak zijn ook nog hechter.

Tijdens een groepsreis maak je écht contact

  1. Wandelend praten leidt tot diepere gesprekken

Heb je wel eens gemerkt dat je tijdens het wandelen de beste gesprekken voert? Nou, je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat wandelen mensen helpt om in verbinding te komen met elkaar. Dit effect werd ook gevonden bij mensen die elkaar nog nooit eerder hadden ontmoet, zelfs als ze niets tegen elkaar zeiden. En de connectie treedt al op in minder dan 5 minuten.

Waarom is wandelen nou zo ideaal voor goede gesprekken?

  • Door de beweging neemt je concentratievermogen toe, waardoor je je kunt focussen op het gesprek.
  • Je voelt je meer ontspannen en dus ook op je gemak.
  • Wandelen stimuleert je probleemoplossend vermogen en creativiteit. Ook fijne ingrediënten voor een leuk gesprek.
  • Er is minder oogcontact, wat ongemerkt veel energie kost. Al die energie kun je nu gebruiken voor het daadwerkelijke gesprek.

Tijdens een actieve groepsreis ben je continu in beweging. Dat is natuurlijk sowieso ontzettend goed voor je, maar het zorgt dus ook nog voor meer verbinding met je medereizigers. Reken maar dat je tot goede gesprekken komt terwijl je bijvoorbeeld een sneeuwschoenwandeling in Lapland maakt!

  1. Groepsreizen leiden tot hechte vriendschappen

We hebben het keer op keer in de praktijk gezien; hechte vriendschappen die ontstaan na een mooie groepsreis. Oók bij reizigers die eerst twijfelden of een groepsreis wel iets voor hen was. Misschien vraag je je van tevoren wel af of je in een leuke groep terecht gaat komen. Maar als je op een avontuurlijke, actieve groepsreis gaat, waarbij je een flinke dosis adrenaline door je lijf krijgt, hoef je je daar eigenlijk niet zo druk om te maken

Als we namelijk kijken naar de psychologie, zien we dat er een grappig effect optreedt zodra mensen gezamenlijk iets meemaken dat spannend of zelfs een beetje eng is. Wat gebeurt er op zo’n moment? De spanning die door je lichaam gaat, bijvoorbeeld omdat je aan het skydiven bent in Slovenië, koppelt je brein automatisch aan de persoon die op dat moment bij je in de buurt is. Je maakt samen avontuurlijke dingen mee. En dat schept veel meer een band dan simpelweg een kopje koffie drinken in het café op de hoek.

Andere leuke blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog tegen een vraag aan? Geen probleem! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.