Hoe ontstaat adrenaline in het lichaam?

We zijn op reis door het prachtige Kroatië en zitten bijna aan het einde van onze reis. We hebben zojuist een rotswand beklommen en willen in onze spanningsboog graag een stapje verder. Dicht bij onze camping staat een populaire brug: de Maslenicabrug. Deze brug is voornamelijk populair omdat je er vanaf kunt springen.

Uiteraard wel met een heel groot touw om onze voeten, want zonder touw van een brug van 92 meter hoog springen is niet aan te raden. We besluiten vandaag te gaan bungeejumpen vanaf deze hoge brug en zodra het moment nadert voelen we de spanning opkomen. We zeggen 20x tegen onszelf dat er niks ergs gaat gebeuren, maar het lichaam lijkt dit signaal te negeren en onze hartslag begint te stijgen.

Daar staan we dan: op 92 meter hoog. We staan op het punt om onszelf naar beneden te lanceren. De gedachten is bizar, maar dat maakt het ook meteen super leuk. Na 3 tellen spring ik naar beneden en schreeuw ik de longen uit mijn lijf. Wat is dit een vette ervaring en wat geeft het een kick zodra ik weer met beide benen op de grond sta.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Bungeejumpen veroorzaakt heel veel adrenaline

Bungeejumpen is één van de vele activiteiten die je een ongelofelijke adrenalinekick geven. Ook raften, skydiven, paragliden en ziplinen geven een geweldige kick en maken je trots. Want vooraf was het een super spannende klus, maar achteraf heb je het geflikt en dat smaakt naar meer.

Maar hoe ontstaat zo’n kick? Waarom vindt het lichaam deze activiteiten zo spannend? Waarom gaat je hartslag tekeer op het moment dat je uit een vliegtuig springt of in een wildwater rivier aan het raften bent?

Laten we vooropstellen: uit een vliegtuig springen is niet iets alledaags. Dus dat daar wat spanning bij komt kijken is geen hogere wiskunde. Maar de spanning die je in het lichaam voelt is er niet zonder reden. Het heeft zelfs een hele belangrijke functie.

Hoe ontstaat adrenaline in het lichaam?

Het lichaam van de mens is af en toe bewonderenswaardig. Het lichaam weet precies aan te voelen wanneer het moet gaan slapen, eten, drinken en is continue bezig om alles goed in balans te houden.

Instinctief is het lichaam ook geniaal. Vanuit de oorspronkelijke beleving van het lichaam weet het als geen ander gevaar aan te voelen. En eigenlijk is dat precies waar het over gaat. Uit een vliegtuig springen of vanaf een hoge brug springen is onnatuurlijk. Zonder een touw of parachute ga je het niet overleven en vanuit die beredenering reageert het lichaam.

Adrenaline gaat niet alleen over leven en dood. Bij teveel stress komt er namelijk ook adrenaline vrij. De functie van adrenaline is het verhogen van jouw reactievermogen, zodat jij in een (dreigende) situatie snel kunt handelen.

En daar sta je dan: op de Maslenica brug in Kroatië. Het uitzicht is mooi, jouw gedachten relativeren het door dat stevige stuk touw aan de voeten, maar het lichaam is bezig om te ontsnappen.. want vanaf een hoge brug springen is een dreigende situatie.

Het lichaam ervaart dreiging en raakt gestresst, waardoor adrenaline vrijkomt om jouw uit deze hachelijke situatie te kunnen redden zodra het nodig is.

Lees ook:
Top 21 avontuurlijke activiteiten voor adrenaline junkies

Durf jij van deze brug te springen?

Waarom geeft adrenaline zo’n kick?

Vanuit de oorspronkelijke reactie is het voor de hersenen niet normaal om van hoge hoogtes naar beneden te springen. Maar tegenwoordig zijn er zeer ontwikkelde technieken om veilig uit een vliegtuig te springen, veilig van een rots te abseilen en veilig over een wildwater rivier te raften. Het lichaam reageert niet vanuit deze praktische technieken, maar reageert vanuit zijn ”oer” reactie.

Dus het lichaam ervaart spanning, maar jij springt toch van de brug omdat je gegarandeerd veilig beneden komt. Zodra je met beide benen op de grond staat is het grootste gevaar voor het lichaam verdwenen. Er ontstaan hevige sensaties in het lichaam die niet te beschrijven zijn. Dat je ietwat flabbergasted op de grond staat heeft dus een reden. 🙂

Zoals het woordenboek beschrijft is een adrenlinekick..
”..een hoedanigheid van verrukking en opwinding die wordt opgezweept door adrenaline”

Laat de adrenaline stromen met Kaaiman Reizen

Het zal je niet verbazen, maar hoe meer adrenaline, hoe leuker wij het vinden. Daarom hebben wij reizen georganiseerd voor jongeren met hele avontuurlijke activiteiten.

De één is spannender dan de andere, maar je gaat gegarandeerd uit je comfortzone stappen. Wij organiseren reizen op unieke plekken in de wereld en hebben in elke reis unieke en meerdere activiteiten gepland staan.

Andere leuke blogs lezen?

Wil je nog meer reisinspiratie opdoen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.