Als we een vette reis maken en gaan kamperen zijn de meesten van ons het over één ding eens: slapen in een tent in de natuur is heerlijk! De natuur, de rust en misschien wel de naar zweet stinkende sokken van je buurman zorgen voor een overheerlijke nachtrust. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat we het gevoel hebben dat we zo lekker slapen tijdens het kamperen en is dit ook echt zo?
Wetenschappers zijn dag in dag uit bezig met het ontrafelen hoe onze biologische klok precies werkt. Één ding waar ze het unaniem over eens zijn is dat er in je ogen bepaalde cellen zitten die reageren op licht. Dit zijn niet de gewone kegeltjes en staafjes waar je ook mee kunt zien maar speciale cellen die vooral reageren op blauw licht.
Zo kunnen blinde mensen vaak wel reageren op dit licht terwijl ze verder helemaal niks kunnen zien. Deze cellen zorgen ervoor dat er iedere dag met het natuurlijke licht wordt gesynchroniseerd en weten je cellen precies hoelaat het is. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk voor je vertering om te eten op de momenten dat het licht is, anders kun je last krijgen van diarree of andere buikklachten.
Is kamperen dan goed voor je biologische klok en zo ja, waarom?
Over het algemeen laten tenten licht door waardoor je precies op het ritme van de dag wakker wordt gemaakt. ‘s Avonds ga je ook eerder slapen omdat je slaaphormoon melatonine eerder wordt geproduceerd. Dit komt omdat je minder gebruik maakt van schermpjes en lampen die je wakker houden.
Als je ‘s Avonds op je dikke bips TV gaat zitten kijken in een camper gaat dit natuurlijk niet op. Het blauwe licht wat in lampen, TV’s, mobiele telefoons en andere elektrische apparaten vrijkomt zorgt voor een uitstel in de aanmaak van dit hormoon. Hierdoor ervaren veel mensen problemen met het in slaap vallen of komen minder snel in een diepe slaap.
Actief bewegen: ook belangrijk voor een goede nachtrust
Verder draagt het actief bewegen en het ondernemen van vette activiteiten overdag ook bij een goede nachtrust. Hierdoor ben je vermoeid in de avond en na een nacht rust klaar voor een nieuw avontuur.
Ook na terugkomst van het kamperen is bewezen dat deze klok voor een tijdje gesynchroniseerd blijft, zolang er het ‘s nachts en voor het slapen gaan geen blauw licht gezien wordt. Het is ook leuk om te weten dat het concept ochtendmens en avondmens sterk verminderd wordt en je gedurende de dag meer pieken van concentratie hebt na een goed gesynchroniseerde biologische klok.
Heb jij last van een verstoorde nachtrust?
Dan is het meegaan met een Kaaiman reis zoals Noorwegen of de Balkan roadtrip een hele goede oplossing om weer één te zijn met de natuur en een goed dag en nacht ritme te krijgen! We kamperen in stijlvolle tenten en ondernemen overdag allerlei activiteiten. Gegarandeerd dat jij na een actieve dag moe en voldaan je tent in kruipt voor een heerlijk nachtje slapen.
Sidenote: mensen die vaak in nachtshifts werken zullen eerst een ‘sociale Jetlag’ ervaren. Voor hen kan het langer duren voordat de biologische klok weer helemaal in het dag/nacht ritme zit.
Andere leuke blogs lezen?
Wil je nog meer reisinspiratie op doen?
- Reizen in een nachttrein: hoe je dit tot een onvergetelijke ervaring maakt
- Duurzaam reizen: hoe doe je dat? – 10 tips om groen op reis te gaan
Heb je een vraag aan ons?
Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!
Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.