Wandelen met wandelstokken: alle ins and outs

Anouk vond wandelen met stokken onzin. Dat deed haar denken aan de oude mensjes in het bos die aan ‘Nordic Walking’ deden. Daar wilde ze niet mee geassocieerd worden. Bergschoenen waren al niet sexy, maar wandelstokken al helemaal niet.’

Na een aantal meerdaagse wandelingen begon ze het voordeel van wandelstokken toch echt te zien. Haar knieën en voeten gingen pijn doen en ze is een keer door haar knie gegaan waarbij ze een blessure opliep. Niet zo fijn. Hoewel met stokken lopen niet per se sexy is is kreupel lopen nog minder stoer.

Dus ook Anouk heeft toegegeven aan de wandelstokken. En wat en TOP keuze was dat! Ze is minder snel moe, kan langere stukken hiken, heeft minder snel last van haar knieën en eerlijk is eerlijk, alle wandelaars die een beetje fanatiek zijn met bergbeklimmen gebruiken stokken. Best wel stoer dus eigenlijk. Bovendien zijn wandelstokken in de bergen van een totaal ander soort dan de Nordic Walking sticks die je in Nederland vaak ziet.

Waarom heb je wandelstokken nodig?

Je wilt tijdens je reis natuurlijk de allermooiste wandelingen maken. Er bestaat dus een grote kans dat je door de bergen gaat trekken. Om het plezier te vergroten kun je dan het beste gebruik maken van wandelstokken.

Bergwandelingen zijn belastend voor de knieën, de rug en voor de spieren. En al helemaal als je met een grote backpack op je rug loopt.

Wandelstokken zorgen ervoor dat je een gedeelte van de ‘klappen’ opvangt met de stokken in plaats van dat alle klappen worden opgevangen door de knieën. Ze ontlasten daarmee de spieren, rug en de knieën tijdens het lopen tot wel 30%.

De stokken maken dat je rechter loopt en hierdoor beter in balans bent.

> Lees ook: Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

Soorten materiaal van wandelstokken

Wandelstokken bestaan over het algemeen uit het materiaal koolstofvezel en aluminium.

Koolstofvezelstokken

Koolstofvezelstokken hebben in verhouding met aluminiumstokken veel minpunten. Ze zijn minder duurzaam, ze geven je minder evenwicht tijdens het wandelen, als deze stok beschadiging oploopt, dan zal hij op ten duur breken en koolstofvezelstokken zijn duurder dan aluminiumstokken.

Een groot voordeel van deze stokken is dat ze lichter en super sterk zijn.

Aluminiumstokken

Stokken die gemaakt zijn van aluminium zijn daarentegen wél duurzaam, kunnen veel meer belasting aan en ze zijn een stuk goedkoper. Het nadeel van aluminiumstokken is dat ze een stuk zwaarder zijn dan koolstofvezelstokken.

Soorten materiaal van handgrepen

De handgrepen van wandelstokken zijn niet onbelangrijk. Deze heb je tenslotte de hele tijd in je handen.

Handgrepen bestaan vaak uit één van deze materialen:

  • Plastic;
  • Kurk;
  • Schuim;
  • Rubber.

Kurk is van al deze materialen het meeste aan te raden.

Plastic en rubberen handgrepen zijn betaalbaar, maar minder comfortabel. Kurken handgrepen zijn iets duurder, maar een stuk comfortabeler. Deze handgrepen voeren het zweet van je handen af, waardoor je geen last krijg van blaren. Daarnaast passen deze handgrepen zich een klein beetje aan de vorm van jouw hand.

Wat is de tip en de teller van je wandelstok?

Onderaan de wandelstok heb je de tip en de teller. De tip is het onderste puntje van de wandelstok. De teller is een rond schijfje wat boven het onderste puntje van de wandelstok zit.

De teller is een belangrijk onderdeel van de wandelstok. Hij voorkomt namelijk de tip, dus het onderste puntje, te ver in de grond zakt. Dit is vooral erg handig als je op zachte ondergronden loopt, zoals sneeuw en modder.

Hoe gebruik je wandelstokken?

Zoals eerder beschreven helpen wandelstokken je bij het ontlasten van je lichaam. Je bent door de stokken beter in balans en je loopt een stuk rechter.

Maar hoe moet je deze stokken gebruiken? Want je kunt nog de juiste wandelstokken hebben, maar als je ze niet goed gebruikt, dan verliest het logischerwijs zijn functie.

Bij de lengte van de wandelstokken moet je altijd 1 basispositie aanhouden. Dit is de positie die je zou gebruiken als op vlakke ondergronden loopt. Deze basispositie bepaal je door je armen naar voren te buigen in een hoek van 90 graden en met de ellebogen tegen het lichaam.

Als het midden van het handvat van de wandelstok ter hoogte staat van jouw ellebogen, dan weet je dat dit de lengte is van de wandelstok die je moet aanhouden.

 

Het verschil tussen dalen en klimmen

Er zit echter wel een verschil tussen het dalen en het klimmen, want bij zowel het dalen als het klimmen hoor je de wandelstok weer te verstellen.

  • Als je gaat dalen moet je de wandelstok, vanuit de basis die hierboven is beschreven, 5 centimeter langer maken. Als je merkt dat dit niet genoeg is, dan kun je de stokken nog langer afstellen.
  • En als je gaat klimmen, dan moet je de stokken juist 5 centimeter korter maken.

Je kunt hierdoor de afdaling en beklimming beter bedwingen. En je voorkomt dat je bij het dalen last krijgt van je rug en bij het klimmen last krijgt van je schouders.

Tip!
Knijp tijdens het lopen de handgreep niet vast. Het is beter om hem losjes vast te houden.

Een bekende looptechniek: de wisselpas

Een bekende looptechniek, waarmee je het ritme gemakkelijk kunt bepalen, is de wisselpas.

Wat houd de wisselpas precies in?

Bij de wisselpas breng je de linkerstok naar voren als je je rechterbeen ook naar voren zet. Als je jouw linkerbeen naar voren zet, dan gaat de rechterstok mee naar voren.

  • Als je gaat dalen zet je de stokken iets voor je uit. Hierdoor leun je met jouw gewicht op de stokken.
  • Als je gaat klimmen zet je de stokken ook voor je uit, maar dan druk je als het ware op de wandelstok om jezelf omhoog te tillen.

In alle gevallen moet je ervoor zorgen dat je jouw borst zo recht mogelijk houdt. Het bevordert je ademhaling en je verdeeld de weerstand over je armen en benen.

> Lees ons artikel over hoe je je wandelstokken moet gebruiken.

Hoe sleep je wandelstokken mee als je ze niet nodig hebt?

Als je klaar bent met wandelen schuif je de wandelstokken in en zijn ze gemakkelijk op te bergen aan de zijkant van je backpack of daypack.

Opvouwbare-/ en inschuifbare wandelstokken: de verschillen

Daarnaast wil je de stokken zover in kunnen schuiven dat ze gemakkelijk in je tas passen. Hierdoor kun je ze opbergen op momenten dat je het niet nodig hebt.

Hiervoor kun je kiezen tussen opvouwbare-/ en inschuifbare wandelstokken. Wij raden het aan om opvouwbare wandelstokken aan te schaffen.

Inschuifbare wandelstokken hebben namelijk een groot nadeel. Zodra het mechanisme van deze stok begint te slijten, loop je het risico dat de stok gaat schuiven tijdens het wandelen. En dat is niet wat je wil van een stok die je juist moet ondersteunen. Daarnaast zijn inschuifbare wandelstokken vaak zwaarder dan opvouwbare wandelstokken.

Heb je aan 1 wandelstok genoeg?

Absoluut niet! Wandelen met 1 wandelstok is een dikke no-go. Het is nog beter om volledig zonder wandelstokken te lopen dan enkel met 1 wandelstok. Met 1 wandelstok is het niet de vraag óf je een knie kapot gaat lopen, maar meer de vraag welke knie je kapot gaat lopen.

Daarnaast ben je met 1 wandelstok veel minder in balans dan met 2 wandelstokken (of geen wandelstokken in verhouding).

Wandelstokken in een reis van Kaaiman Reizen

Bij elke reis waarin we gaan hiken raden we het aan om wandelstokken mee te nemen. Ook bij dagtochten.

Bij reizen waar we meerdaagse wandeltochten gaan maken stellen we het zelfs verplicht. Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro in Tanzania of een vulkaan in Guatemala gaan ze je echt helpen de top te bereiken!

Het verschil tussen een vaste- en telescopische wandelstok

Wandelstokken kun je onderverdelen in 2 verschillende soorten:

Vaste wandelstokken zijn prima te gebruiken als je op vlakke ondergronden gaat lopen. Maar zodra je in de bergen gaat wandelen, dan raden we telescopische wandelstokken aan.

Vaste wandelstokken zijn niet te verstellen. Dit gaat problemen opleveren als je in de bergen moet gaan dalen of klimmen. Telescopische wandelstokken zijn echter wél te verstellen, zodat je kunt wandelen met de ideale lengte van de stok.

Systemen om je wandelstok te verstellen

Er zijn 2 manieren om wandelstokken te verstellen:

  • Met een kliksysteem;
  • Met een draaisysteem.

Beide werken erg goed, maar als je niet al te dure stokken koopt dan is een kliksysteem vaak sterker dan een draaisysteem.

Stokken met schokdemping

Alle wandelstokken vangen belangrijke trillingen op, maar er zijn ook stokken met extra schokdemping. Als je op harde paden met veel stenen wandelt, dan kunnen stokken met extra schokdemping erg fijn zijn.

Wat doe je met de lussen aan de stok?

Aan je wandelstokken zitten lussen waar je je handen vanaf onder in kan steken voor je de stok vastpakt. Zo kun je de pols laten steunen in de lus zodat je je handen wat losser om het handvat kunt doen. Dit kan een relaxte manier van lopen zijn.

Het kan echter ook gevaarlijk zijn. Als je valt en je wilt jezelf opvangen met je handen, dan kunnen de stokken tijdens je val in de weg komen te zitten omdat ze nog aan je pols vast zitten. Wij raden altijd aan om de lussen alleen te gebruiken op makkelijke vlakke stukken. Bij de moeilijkere oneffen paden wil je je stokken meteen los kunnen laten als het nodig is.

Waarom je wandelstokken niet altijd als wandelstok hoeft te gebruiken..

Het is echt waar, wandelstokken hoef je niet altijd als wandelstok te gebruiken. Deze stokken hebben, zonder dat je het weet, nog een paar hele handige functies.

Een wandelstok als fotostatief

Wandelstokken kun je gebruiken als een fotostatief. Dat is natuurlijk super makkelijk als je tijdens het wandelen mooie foto’s wilt maken, maar niet een volledig statief mee wilt dragen. Wandelstokken daarentegen zijn gemakkelijk op te bergen als je ze niet nodig hebt. Dus het is eigenlijk een win-win situatie. 😉

Er zijn speciale wandelstokken die je in de grond kunt steken en kan gebruiken als fotostatief. Bij deze stokken kun je het klepje van de handvat openen. Zodra deze geopend is zie je een schroefdraadaansluiting. Hierdoor kun je de camera vast koppelen aan je wandelstok, uh.. fotostatief.

Een wandelstok als tentstok

Dat we hier niet eerder aan gedacht hebben..

Een wandelstok kun je namelijk ook prima gebruiken als tentstok! Dit is super handig als je weinig bagage mee wilt sjouwen.

Een wandelstok als tentstok is vooral erg handig bij tipi tenten.

Een wandelstok als kruk

Het kan ook zijn dat je per ongeluk komt te vallen. Dat kan natuurlijk gebeuren. Bij een ernstige val is het de vraag of het verstandig is om door te lopen. In dat geval kun je misschien beter, mits je ver van de bewoonde wereld bent, de bergreddingsdienst bellen (als je je in de bergen begeeft tenminste).

Maar als je nog een klein stukje moet lopen en je niet ver van de bewoonde wereld bent, dan kun je de wandelstok ook als kruk gebruiken. Hierdoor heb je net een beetje extra steun tijdens het wandelen.

En tot slot: je wandelstok ter zelfverdediging?

”Wow? Zelfverdediging? Dat klinkt heftig”

Ja, maar dat is het niet. 😉

Je weet echter nooit in welke situaties je terecht komt als je in de bergen wandelt. Je bent tenslotte niet de enige die in de bergen aan het rondwandelen is.

Misschien kom je wel een enthousiaste hond tegen of loopt er een kudde koeien achter je aan.

Nu laten we de dieren graag in zijn waarde, dus we gaan geen wrede dingen met onze wandelstok doen. Maar je kunt dieren wel afschrikken met de stokken die je hebt.

Zo kun je de stokken tegen elkaar aan tikken, zodat de dieren schrikken van het geluid. Of je houdt de stokken in de lucht, zodat je groter lijkt en je de dieren van je af laat schrikken.

> We hebben ook een kort artikel gewijd aan de andere functies van de wandelstok.

Misschien vind je dit ook leuk..

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.