Wat zijn de voordelen van wandelstokken?
18 februari 2020 
2 min. leestijd

Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

Wandelen met wandelstokken lijkt op het eerste gezicht overbodig. Als je jong en vitaal bent is het logisch te denken dat je kunt wandelen zonder dat je hier wandelstokken voor nodig hebt.

Maar bij stevige, lange beklimmingen in de bergen zijn wandelstokken super praktisch en zorgen ze voor de nodigde ondersteuning. Wij raden het daarom aan om wandelstokken aan te schaffen als je gaat hiken in de bergen.

Als we de Kilimanjaro beklimmen of een meerdaagse trekking maken in Nieuw Zeeland tijdens één van onze reizen, dan stellen we wandelstokken zelfs verplicht.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

Het gebruiken van een backpack kent super veel voordelen, maar je moet een backpack op de juiste manier dragen. Anders vallen de voordelen weg. Dit geldt ook voor wandelstokken.

Wandelstokken hebben ook super veel voordelen, maar het is belangrijk dat je je bewust bent van hoe je ze moet gebruiken.

Je kunt gemakkelijk in een ritme komen

Met wandelstokken kom je gemakkelijker in een gelijkmatig wandelritme. Daarnaast zorgen de stokken voor evenwicht en balans. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld met een zware rugzak loopt.

Je loopt in een natuurlijke houding

Met wandelstokken loop je automatisch rechter. Hier ga je op langer termijn veel plezier van ervaren, omdat je geen last gaat krijgen van je rug.

Je traint je lichaam

Ook niet onbelangrijk: als je wandelt met wandelstokken train je je hele lichaam. Naast de intensieve training voor de benen, train je met wandelstokken ook je armen.

Waarom wandelstokken?

Het risico op vallen is kleiner

Een misstap of uitglijder is snel gemaakt. Met wandelstokken kun je je in deze situaties gemakkelijker opvangen waardoor je de kans op vallen verkleind.

Het ondersteunt je op een moeilijke ondergrond

Als je op gladde, zachte of andere moeilijke ondergronden loopt kunnen de wandelstokken je hierbij ondersteunen.

Je ontlast je lichaam

Zoals eerder beschreven ontlast je je rug als je gebruik maakt van wandelstokken. Maar naast de rug ontlast je ook de spieren en je knieën tot wel 30%!

And last but not least: je wordt minder snel moe!

Je rug, spieren en knieën worden ontlast. Je hebt veel meer evenwicht en balans waardoor je in een lekker ritme kunt wandelen. Ze bieden ondersteuning op natte, zachte, gladde en andere moeilijke ondergronden. En dit alles maakt dat de wandeling minder vermoeiend is waardoor je het gemakkelijker kunt volhouden.

Kun je ook met 1 wandelstok wandelen?

Op deze vraag hebben we een heel duidelijk antwoord: nee.

Je kunt niet met 1 wandelstok wandelen. Je wandelt óf met 2 wandelstokken óf zonder wandelstokken. Met 1 wandelstok loop je een groot risico om één van de knieën kapot te lopen. Dat komt omdat de ondersteuning die de wandelstokken bieden verkeerd wordt verdeeld.

Daarnaast heb je veel minder balans en evenwicht met 1 wandelstok.

Andere nuttige artikelen lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen