Waarom je wandelstokken niet altijd als wandelstok hoeft te gebruiken..
25 februari 2020 
3 min. leestijd

Waarom je wandelstokken niet altijd als wandelstok hoeft te gebruiken..

Oké, misschien vind je wandelen met wandelstokken niet erg charmant. Dat kan ik mij voorstellen. Het lijkt tenslotte net alsof je meedoet aan een Nordic Walking met veel oude mensen.

Maar wandelen met wandelstokken is niet ouderwets. Sterker nog, steeds vaker raden verschillende partijen het aan om met wandelstokken te wandelen. Wandelstokken beginnen dus lekker modern te worden. 😉

Zonder gekheid natuurlijk: wandelstokken bieden oprecht veel voordelen. En naast al deze voordelen hoef je wandelstokken geen eens altijd als wandelstok te gebruiken.

”Hoe dan?” vraag je je af. Ik geef daar antwoord op in deze blog!

Snel een antwoord op jouw vraag?

De voordelen van wandelstokken op een rijtje

Om even terug te komen op het Nordic Walking verhaal: wandelstokken hebben veel voordelen. De meeste voordelen liggen op het fysieke vlak. Bij lange wandeltochten door de bergen kun je het lichaam op verschillende plekken ontlasten. Vooral de knieën hebben hier veel profijt van.

Maar naast de knieën ontlast je ook de rug en andere spieren tot 30%.

Verder ondersteunen de wandelstokken je tijdens het wandelen. Je verkleind de kans op vallen, je kunt stabieler wandelen over labiele ondergronden, je wordt minder snel moe en je kunt gemakkelijk in een ritme komen.

Maar goed, dat is natuurlijk niet waar deze blog over gaat. We hebben namelijk al eerder een blog geschreven waarin de voordelen van wandelstokken gedetailleerder staan beschreven.

Wandelstokken dienen ook als een soort ”life hack”. Je kunt er namelijk ook andere dingen mee doen. Maar wat zijn deze andere dingen dan precies?

Hoe je een wandelstok niet als wandelstok kunt gebruiken..

Ja, je kunt je wandelstok ook gebruiken zonder dat je het als wandelstok gebruikt. De mogelijkheden hierin zijn beperkt en we schrijven het ook met een glimlach, maar wandelstokken hebben naast zijn functie als wandelstok nog meer hele handige kenmerken.

Een wandelstok als fotostatief

Als het maken van foto’s één van je grote hobby’s is geworden, dan is het verleidelijk om een paar kiekjes te nemen tijdens het wandelen in de bergen. Een grote camera om je nek of in de tas is het ideale plaatje meer dan waard!

Maar een volledig statief meenemen is tijdens het reizen niet handig. Soms moet je goed zoeken welke lege ruimtes nog te benutten zijn in je backpack, laat staan als hier een groot fotostatief bij komt kijken.

Daar is de ideale oplossing voor bedacht.

Wandelstokken zijn gemakkelijk op te bergen als je ze niet nodig hebt. Ze nemen weinig ruimte in beslag en je kunt ze aan de buitenkant van je backpack vast maken. Hoe ideaal zou het zijn als je de wandelstok gewoon als fotostatief gebruikt?

Heel ideaal! En het is gewoon mogelijk 😉

Er zijn speciale, kwalitatieve wandelstokken die je ook als fotostatief kunt gebruiken. Deze stokken kun je gemakkelijk in de grond steken en beschikt over een schroefdraadaansluiting. Door het klepje aan de handvat te openen kom je de schroefdraad tegen. Hiermee kun je de camera aan de statief koppelen.

Kijk..
..dit is een voorbeeld van zo’n wandelstok.

Een wandelstok als tentstok gebruiken

Een wandelstok heeft nog een kleine ”life hack”.

Je kunt het namelijk ook gebruiken als tentstok. Dit is erg handig als je niet zoveel mee wilt sjouwen.

Vooral bij tipi tenten zijn wandelstokken hier goed voor te gebruiken.

Een wandelstok als kruk

Het kan zijn dat je tijdens het wandelen komt te vallen. Als de val heel ernstig is kun je het beste de bergreddingsdienst bellen. Maar als je niet heel ver van de bewoonde wereld bent en je, ondanks de blessure, nog wel een beetje kunt lopen, dan kun je de wandelstok als kruk gebruiken.

En tot slot: een wandelstok ter zelfverdediging

Dit laatste klinkt spannender dan het is. De kans is heel klein dat het je gaat gebeuren, maar als je hoog in de bergen rondwandelt kun je soms voor onverwachte, wilde verassingen komen te staan.

Je bent tenslotte niet de enige die hier rondwandelt..

Je kunt iets te enthousiaste honden tegenkomen. Of misschien word je wel achterna gezeten door een kudde koeien, om even wat voorbeelden te noemen.

Nu laten we de dieren natuurlijk niet slachtoffer worden van het feit dat wij hier als mensen rondwandelen. Maar je kunt ze wel afschrikken.

Je kunt jezelf groot maken door de wandelstokken in de lucht te houden of je kunt de wandelstokken tegen elkaar aan tikken om afstand te creëren met de dieren.

Dat geeft toch even een fijner gevoel! 😀

Gerelateerde blogs

Wij hebben nog meerdere blogs gewijd aan de wandelstokken:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten. In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen