Duurzaam reizen: hoe doe je dat? - 10 tips om groen op reis te gaan
28 januari 2020 
4 min. leestijd

Duurzaam reizen: hoe doe je dat? - 10 tips om groen op reis te gaan

Duurzaam reizen is nog niet zo makkelijk, maar het wordt wel steeds belangrijker en populairder. Veel reizigers willen nog wel wat van de wereld zien, maar niet ten koste van de wereld. Mensen die duurzaam reizen houden rekening met het milieu en willen de cultuur en natuur in de gebieden die ze bezoeken behouden.

Met deze 10 tips kun jij je reis ook een stukje duurzamer maken!

10 tips om groen op reis te gaan..

1 | Neem je eigen waterfles mee

Zo makkelijk kan het zijn. Elke minuut worden er 1 miljoen single-use-plastic flesjes verkocht. Daar wil je natuurlijk niet aan bijdragen.

Wil je ook nog voor een duurzaam merk gaan? Kies dan voor:

  • BE O Bottle – een Nederlands merk, gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar plastic.
  • Dopper – een Nederlands merk dat investeert in educatieve programma’s, onderzoek en schoon drinkwater projecten in Nepal.
  • LifestrawGo – deze fles bevat een filter waardoor je zelfs leidingwater kan drinken uit landen waar dat normaal gesproken wordt afgeraden. Dus zelfs in deze landen zijn plastic flessen niet meer nodig.

Hoe kun je duurzaam reizen?

2 | Wandel en fiets zoveel mogelijk

Dit bespaart niet alleen geld, maar ook brandstof. Door te wandelen en te fietsen kun je ook dieper de natuur in en kom je op plekken waar de luie toeristen niet komen. Dikke plus dus!

3 | Vlieg zo min mogelijk

Veel mensen denken dat je naar Nieuw-Zeeland moet om écht een bijzondere reis te maken. Maar naar de andere kant van de wereld vliegen is echt niet nodig. Reizen naar Noorwegen en Lapland kunnen net zo avontuurlijk zijn en liggen een stuk dichterbij.

Wil je toch vliegen? Kies dan voor een rechtstreekse vlucht. Het stijgen en dalen is namelijk het meest vervuilend en maakt een onnodige overstap, zodat je een paar 10tjes kunt besparen, beschamend slecht. Daarnaast zijn er meerdere manieren om je vlucht (gedeeltelijk) te compenseren. Één vinkje aankruisen tijdens het boeken is de makkelijkste manier.

4 | Lichtgewicht bestek en herbruikbare broodzakjes in je backpack

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik hou van eten. Tijdens reizen heb je altijd momenten dat je niet direct in de gelegenheid bent om wat eten te kopen en is het dus heel fijn als je wat in je tas hebt zitten. Met lichtgewicht bestek kun je onderweg makkelijk een (soja)yoghurtje leeg eten, een broodje smeren of een sinaasappel schillen.

En als je van tevoren broodjes hebt gesmeerd dan kun je die natuurlijk beter meenemen in een herbruikbaar broodzakje in plaats van single-use-plastic. Een broodtrommel is trouwens nóg dan een herbruikbaar broodzakje omdat deze vaak nog langer mee gaat! Het voordeel van een herbruikbaar broodzakje is dat het nauwelijks ruimte inneemt in je dagrugzak.

Waarom moet ik duurzaam reizen?

5 | Eet lokaal, vegetarisch of veganistisch

Herbruikbare broodzakjes zijn een goede stap, maar als je een nog grotere impact wilt maken kun je het beste kijken naar wat je eet. Lokale producten hebben een veel kleinere footprint. Bovendien zorgt het eten van lokale producten ook voor de ultieme reiservaring.

Daarnaast heeft de vlees- en melkindustrie een enorme negatieve impact op het milieu en kun je door wat vaker vegetarisch of veganistisch te eten een hele positieve invloed hebben. In Peru lokale Ceviche bestellen is dus een veel beter idee dan een dikke burger in de MacDonalds.

Zo ben je niet alleen goed bezig voor het milieu maar voorkom je ook dat je een cultuurbarbaar wordt. 😉

6 | Kies voor Ecolodges

Een ecolodge houdt al rekening met het milieu en proberen zo groen mogelijk te zijn. Dit doen zij bijvoorbeeld door minder vaak handdoeken en beddengoed te wassen, een eco-vriendelijk zwembad aan te leggen, geen plastic flesjes water uit te delen enz.

Nog beter voor het milieu is natuurlijk kamperen (mits je je rotzooi opruimt). Dit kan ontzettend goed in Schotland, Noorwegen of Frankrijk.

Duurzaam reizen: kiezen voor EcoLodges

7 | Maak je reis langer

Dat is geen vervelende tip natuurlijk! Heb je direct een goed argument als je ouders en je vrienden klagen over dat je zo lang weg blijft: want hoe lang(zam)er je reist, hoe duurzamer. Een groot deel van het probleem zit natuurlijk in de uitstoot van het transport.

Hoe langzamer je reist en hoe minder vaak je je verplaatst, hoe beter. Een lange reis weegt daarom echt wel op tegen meerdere korte citytrips.

8 | Kies voor milieuvriendelijke activiteiten

Als je op reis een excursie maakt kies dan voor dier- en milieuvriendelijke activiteiten. Boycot attracties met dieren zoals olifant rijden en zwemmen met dolfijnen, want achter die toeristische kiekjes met de dieren gaat een triest verhaal schuil. Ga in plaats daarvan hiken, mountainbiken of kajakken en skip waterscooters en attractieparken.

9 | Reis met de trein!

Reizen met de trein is duurzamer dan vliegen. Zeker in gebieden waar de trein op groene stroom rijdt. Met de trein reizen kost wel meer tijd, maar het is een hele mooie manier om het landschap te zien veranderen. Je reist zo bijna energie neutraal. Wil je bijzondere duurzame treinreis maken? Kijk dan eens naar onze Lapland Express.

Duurzaam reizen: reizen met de trein

10 | Laat alleen je voetstappen achter

Het klinkt zo logisch, maar ik wil het toch gezegd hebben. Laat niks anders achter dan je eigen voetstappen. Neem je afval altijd mee, vooral als je gaat wandelen. Zelfs bananen schillen en klokhuizen kun je beter niet in de bosjes gooien. Bananen schillen worden niet verteerd waar ze niet groeien en ook klokhuizen verstoren het ecosysteem.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Het reizen is mij met de paplepel ingegoten. Voor mijn 6e levensjaar had ik al in Peru, Nepal en Kameroen gewoond. Inmiddels ben ik full-time originele reizen aan het bedenken, uitproberen en samenstellen.Ik geniet intens van bijzondere natuur & cultuur. Het witte Lapland en het bergachtige Slovenië zijn favoriet. Duurzaam reizen staat hoog aan mijn prioriteitenlijstje en ik maak het voor jou graag wat makkelijker met praktische tips.
Reactie plaatsen