Wij bij Kaaiman Reizen zijn gek op kamperen en echte avonturiers die graag buiten de gebaande paden treden! Niets is fijner dan de frisse buitenlucht inademen, genieten van het geluid van de vogels en de sterren bewonderen voordat je in slaap valt. En als je dan lekker in je slaapzak kruipt, voel je je veilig en warm, klaar voor een nieuwe dag vol avontuur! Of je nu van plan bent om te gaan backpacken, te kamperen in de bergen of gewoon een weekendje weg wilt, een goede slaapzak is essentieel om warm en comfortabel te blijven tijdens je avontuur in de buitenlucht.
Maar welke slaapzak past het beste bij jouw plannen? Er zijn zoveel verschillende slaapzakken op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hoop ik je in deze blog wat meer duidelijkheid te geven, want met deze tips over de verschillende soorten slaapzakken en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste, kun je ervoor zorgen dat je optimaal geniet van jouw plannen!
We gaan het hebben over drie cruciale factoren waar je op moet letten bij het kiezen van jouw perfecte slaapzak; model, vulling en temperatuur.
1. Model slaapzak
Een slaapzak kent verschillende modellen die ik hieronder ga toelichten. Het meest voorkomende model is de mummymodel en deze raden wij over het algemeen aan bij onze reizen.
> Mummymodel
Het mummymodel is zo ontworpen dat het nauw om je lichaam past om zo min mogelijk lucht binnen te laten en lichaamswarmte vast te houden. Deze slaapzakken zijn ideaal voor gebruik in koudere temperaturen, omdat ze meer isolatie bieden dan andere modellen. Daarnaast heeft dit model een capuchon met aantrekkoord, zodat warmteverlies via het hoofd voorkomen kan worden. Over het algemeen zijn ze ook wat compacter en lichter dan een ander model slaapzak. Ze zijn echter minder geschikt voor mensen die van bewegingsvrijheid houden tijdens het slapen, vanwege de beperkte beenruimte.
> Dekenmodel
Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze slaapzakken een dekenachtige vorm, wat betekent dat ze rechthoekig zijn en meer ruimte bieden dan de andere slaapzakken. Bovendien kan dit model opengeritst worden en als dekbed worden gebruikt. Deze slaapzakken zijn ideaal voor mensen die van een beetje bewegingsvrijheid houden tijdens het slapen, of voor degenen die niet willen worden beperkt tot een strakkere slaapzak. Dekenmodel slaapzakken zijn vaak de goedkoopste optie en geschikt voor gebruik in mildere temperaturen omdat het minder warmte vasthoudt. Bijvoorbeeld voor het kamperen in warme klimaten in de zomer. Het dekenmodel is over het algemeen wat zwaarder van het mummymodel en neemt (opgerold) meer ruimte in. Niet erg als je met de auto ergens heen gaat, maar als je hem tijdens bergwandelingen mee wilt nemen is het wellicht een minder goede keus.
> Quilt
De quilt slaapzak combineert de bewegingsvrijheid van een dekenmodel met het lichte gewicht van een mummymodel. Ze zijn voorzien van een voetbox en een isolerende bovenlaag om warmte vast te houden. Deze slaapzakken bieden meer bewegingsvrijheid dan mummymodel slaapzakken, maar hebben geen capuchon. Het omsluit dus niet het hele lichaam en is om die reden niet geschikt voor hele koude omstandigheden, maar juist voor mildere temperaturen. Omdat de rits ontbreekt zijn quilt slaapzakken ook lichter van gewicht dan de andere slaapzakmodellen en zijn daardoor ideaal voor backpackers.
2. Temperatuur
Het is belangrijk een slaapzak te kiezen die warm genoeg is. De temperatuur rating is gebaseerd op de laagste temperatuur waarbij een slaapzak je warm genoeg houdt. Slaapzakken worden over het algemeen beoordeeld op drie temperaturen: comfort, limiet en extreem.
Door deze factoren te begrijpen en ze in overweging te nemen, kun je een slaapzak kiezen die geschikt is voor jouw behoeften en omstandigheden.
> Comforttemperatuur
De comforttemperatuur is de temperatuur van een slaapzak dat voor de meeste mensen warm genoeg is en waarbij ze comfortabel kunnen slapen. Het is dus belangrijk om een slaapzak te kiezen met een comforttemperatuur die past bij de omgeving waarin je gaat kamperen.
De comfortwaarde dat aangegeven wordt op de slaapzak is de minimale temperatuur waarbij een gemiddelde vrouw comfortabel kan slapen. (vrouwen hebben het sneller koud).
> Limiettemperatuur
De limiettemperatuur van een slaapzak is de laagste temperatuur waarbij de slaapzak nog steeds voldoende warmte biedt. Dit betekent dat je de limiettemperatuur moet gebruiken als richtlijn voor de laagste temperatuur die je verwacht te ervaren tijdens je reis. Als je een warme slaper bent, kan je de limiettemperatuur ook gebruiken als jouw comforttemperatuur.
De limietwaarde dat aangegeven wordt op de slaapzak is de laagste temperatuur waarbij een gemiddelde man kan slapen zonder het koud te krijgen. Voor vrouwen kan de limiettemperatuur ongeveer 5 graden hoger zijn.
> Extreemtemperatuur
De extreemtemperatuur van een slaapzak geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak jou kan beschermen tegen onderkoeling. Het is een extra veiligheidsmarge voor onvoorziene omstandigheden, hoewel het onwaarschijnlijk is dat je deze temperatuur zal ervaren tijdens je reis.
De extreemwaarde geeft de temperatuur aan waarbij een gemiddelde vrouw nog steeds kan overleven in de slaapzak zonder onderkoeling. Mannen zullen deze temperatuur waarschijnlijk niet als comfortabel ervaren.
Voorbeeld slaapzak met de volgende temperaturen:
Comforttemperatuur: 0°C → Bij een temperatuur van 0°C heeft een gemiddelde vrouw met deze slaapzak nog een comfortabele nachtrust.
Limiettemperatuur: -5°C → Bij een temperatuur van -5°C kan een gemiddelde man nog comfortabel slapen zonder het koud te hebben.
Extreemtemperatuur: -20°C → Bij een temperatuur van -20°C kan een vrouw nog overleven in de slaapzak zonder risico op doodvriezen.
Echter is het belangrijk bij het bepalen van wat voor jou een goede slaapzak is, factoren zoals kougevoeligheid, kwaliteit van het slaapmatje en de tent mee te nemen in je overweging. Ook hangt de ‘warmte’ van een slaapzak af van het soort vulling, de constructie en de pasvorm.
3. Vulling
Een vulling van een slaapzak is meestal dons of synthetisch. Beiden hebben voor- en nadelen.
> Synthetisch
Synthetische isolatie is gemaakt van kunstmatige vezels zoals polyester, nylon of een combinatie van deze materialen. Synthetische slaapzakken zijn beter bestand tegen vocht dan donzen slaapzakken en behouden hun isolerende eigenschappen zelfs als ze nat zijn. Ze drogen ook sneller. Dit maakt synthetische slaapzakken ideaal voor natte omstandigheden, zoals kamperen in de regen. Synthetische slaapzakken zijn vaak ook goedkoper dan donzen slaapzakken en gemakkelijker te onderhouden, omdat ze in de machine kunnen worden gewassen en gedroogd. Twee nadelen van synthetische isolatie zijn dat het over het algemeen zwaarder is en daarnaast heeft het een groter pakvolume omdat het minder samendrukbaar is dan dons.
> Dons
Dons is een natuurlijke isolatie van de zachte veren van eenden of ganzen. Het heeft een uitstekende warmte-tot-gewichtsverhouding, waardoor donzen slaapzakken over het algemeen lichter en compacter in te pakken zijn dan synthetische slaapzakken. Dons houdt warmte vast door lucht vast te houden tussen de veren, waardoor het lichaamswarmte kan vasthouden. Een nadeel van dons is dat het zijn isolerende eigenschappen verliest wanneer het nat wordt en minder snel droogt, waardoor het minder geschikt is voor natte omstandigheden. Daarnaast zijn donzen slaapzakken duurder dan vergelijkbare synthetische slaapzakken.
Over het algemeen is een donzen slaapzak ideaal voor droge omstandigheden en voor mensen die waarde hechten aan lichtgewicht en compressibiliteit, terwijl synthetische slaapzakken beter geschikt zijn voor natte omstandigheden en voor mensen die minder kosten aan hun uitrusting willen besteden en de voorkeur geven aan eenvoudig onderhoud.
Tegenwoordig bestaan er ook slaapzakken die zowel donzen als synthetische vulling hebben. Ook wordt synthetische isolatie steeds beter en lichter.
4. Overige tips
Vergeet niet te letten op de lengte en breedte van de slaapzakken. Ben je zelf lang? Koop dan een langere slaapzak. Ga uit van een slaapzak die ongeveer 20 à 30 centimeter langer is dan jouw lengte voor optimaal comfort. Beter iets te lang dan iets te kort! Maar let op, mocht je een veel langere slaapzak hebben dan jijzelf dan raak je veel warmte kwijt en heb je eerder koude voeten.
Het kan tegenstrijdig voelen, maar op een koude nacht kun je beter met zo min mogelijk kleding in je slaapzak gaan liggen. Kleding houdt namelijk de warme lucht vast, waardoor de lucht in de slaapzak niet gemakkelijk opwarmt.
Verder zijn wij zelf ook erg fan van een lakenzak in je slaapzak. Dit heeft verschillende voordelen:
- Het geeft extra isolatie, en dus meer warmte in je slaapzak.
- Het houdt je slaapzak schoner, een lakenzak kan je namelijk makkelijk wassen, een slaapzak niet.
Het kiezen van de juiste slaapzak kan het verschil betekenen tussen een comfortabele en rustgevende nacht onder de sterren of een koude, oncomfortabele nacht die je de volgende dag uitgeput laat voelen. Zowel model, temperatuur als vulling is persoonsafhankelijk en de keuze van je slaapzak is gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeuren en de omstandigheden van jouw buiten avontuur.
Mocht je nog een specifieke aanrader van ons willen dan raden wij de Fjallraven slaapzakken aan. Fijn materiaal en ligt erg comfortabel. Het is wel wat duurder, maar je krijgt echt waar voor je geld!
Heb je een vraag aan ons?
Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Natuurlijk kun je ons ook altijd een berichtje sturen voor meer vragen of informatie over slaapzakken. Mocht je nu een reis bij ons gaan maken, kun je ook informatie vragen over jouw specifieke reis!