Alles wat je wilt weten over alleen reizen
02 maart 2022 
6 min. leestijd

Alles wat je wilt weten over alleen reizen

Reizen. Hierbij denken we vaak aan mooie bestemmingen verkennen samen met anderen, zoals vrienden, familie of je partner. Maar wat nou als je die laatste factor weghaalt? Door gewoon alleen te reizen? Volledig opgaan in een nieuw avontuur op een plek waar je nog nooit bent geweest, zonder dat je rekening hoeft te houden met de voorkeuren van je reisgenoot. Alleen reizen: een aantrekkelijk vooruitzicht? Of juist erg spannend?

Misschien heb jij al vele reizen op eigen houtje gemaakt. Of misschien zit je hierover na te denken, maar betwijfel je of alleen reizen wel iets voor jou is.

In dit artikel beantwoorden we al je vragen over alleen reizen én hoe je leuke mensen kunt vinden om mee op reis te gaan. Voor als je toch liever wat gezelschap hebt.

Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Alleen reizen betekent ultieme vrijheid

Is alleen op vakantie gaan leuk?

Om maar meteen met de belangrijkste vraag te beginnen: is alleen op vakantie gaan leuk? Persoonlijk kan ik daar kort over zijn: JA! Veel mensen die nog nooit alleen hebben gereisd, beschrijven hun eerste solo reis vaak als een openbaring. Het is de ultieme manier om jezelf te verwennen. Je onderneemt alles op jouw manier, in jouw tempo. Je kunt precies doen wat jij altijd al hebt willen doen. Zonder je druk te maken of je reispartner dat wel leuk vindt. Geen zin om weer het zoveelste kerkje te bezichtigen? Loop er gewoon voorbij! Dat is de ultieme vrijheid van alleen reizen.

Alleen op vakantie: vrijheid, blijheid!

En mocht er een keer iets niet helemaal volgens plan gaan tijdens je reis, dan ben jij de enige die daar ‘last’ van heeft. De hele dag gelopen naar een museum dat bij aankomst gesloten blijkt te zijn? Gewoon je schouders ophalen en erom lachen terwijl je op het terras ernaast neerstrijkt. Geen chagrijnige reisgenoot die loopt te balen! Aan de andere kant zijn onverwachte meevallers tijdens het alleen reizen juist extra bijzonder. Jouw persoonlijke triomf die je écht helemaal zelf hebt bereikt!

Nadelen van alleen op vakantie gaan

Natuurlijk kent alleen reizen ook z’n uitdagingen. Misschien ben je bezorgd om je veiligheid. Of ben je bang dat je eenzaam zal zijn. Je kunt dan ook overwegen om op groepsreis te gaan. Dan heb je de veiligheid en gezelligheid van een groep, maar doe je toch nieuwe ervaringen op zonder de reisgenoten die je gewend bent (partner, familie, vrienden).

Waar kan je het beste alleen op vakantie gaan?

Oké, hopelijk ben je ervan overtuigd om voor het eerst alleen te reizen! Je zal er zeker geen spijt van krijgen. Maar goed, dan is nog de vraag: waar kan je het beste alleen op vakantie gaan?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Een sportieve vakantie, verre reis of citytrip dichtbij huis: je kunt dit allemaal in je eentje doen, echt waar. Veel mensen die alleen reizen kiezen voor een zonnig strand of een Zuid-Europese stad. Maar in feite kun je naar iedere plek in je eentje reizen. Het is wel verstandig om bij je solo reis extra research vooraf te doen over de plek waar je naartoe gaat. Vooral op het gebied van praktische zaken zoals vervoer, geld en veiligheid. Je wilt namelijk liever niet voor vervelende verrassingen komen te staan als je in je uppie op een onbekende plek bent.

Bij deze een overzichtje van de drie beste bestemmingen als je alleen op vakantie gaat:

Zweden

Het sympathieke land van ongerepte natuur, IKEA en de Zweedse gehaktbal is uitermate geschikt als je alleen op vakantie gaat. Zweden is zo enorm groot, dat je als solo reiziger opties genoeg hebt om er een prachtige reis van te maken. Een groot voordeel is het uitstekende openbaar vervoer. Je kunt eigenlijk overal wel in je eentje komen met de bus of de trein. Zweden is daarnaast een van de meest veilige landen, wat het ook een goede plek maakt om alleen op vakantie te gaan.

Slovenië 

Dilemma: je wilt in je eentje op vakantie naar mooie natuur, een strandvakantie maar ook af en toe cultuur snuiven. Gelukkig hoef je niet te kiezen, want in Slovenië kun je dit allemaal beleven in één reis! Dit land kun je makkelijk met de auto bereiken. Slovenië heeft veel te bieden op het gebied van cultuur. In hoofdstad Ljubljana vind je bijvoorbeeld sprookjesachtige kastelen. Loop wat verder door en je kunt je handdoek neerleggen op een Mediterraan strand, uitkijkend over helderblauw water en glooiende bergen. Ook als je fan bent van een actieve vakantie, stelt Slovenië niet teleur. Door de Sloveense Alpen kun je prachtige fiets- en wandeltochten maken. Keuze genoeg, dus!

Schotland

Ga je alleen op vakantie? Denk dan eens aan het avontuurlijke Schotland! Ook als je als vrouw alleen op vakantie gaat, is Schotland een geweldige bestemming. Dit is onder andere te danken aan de vriendelijke bevolking, de uitstekende veiligheid en natuurlijke de schitterende uitzichten. Voor eenzaamheid hoef je in hoofdstad Edinburgh niet bang te zijn. Loop ieder café binnen en voor je het weet sta je met een whisky in je hand te kletsen met wat locals. Je kunt in de woeste natuur van Schotland prachtige solo wandelingen maken. Dit is in principe gewoon veilig, maar zorg er wel voor dat je niet al te ver van de gebaande paden afgaat voor het geval je je bezeert.

Waar kun je nog meer goed alleen op vakantie gaan?

  1. Denemarken
  2. Ierland
  3. IJsland

Hoe vind je een reisgenoot?

Misschien is er op dit moment niemand in jouw omgeving die net zo graag wil reizen als jij. Of lijkt het je zelf gewoon leuk om eens zonder bekenden op vakantie te gaan. Maar om nou écht helemaal in je uppie een ander land te verkennen, dat vind je misschien ook weer ongezellig. Wat doe je dan? Precies, je zoekt een reismaatje. Maar ja, hoe vind je een reisgenoot?

Een ideale manier om samen alleen op reis te gaan is met een toffe groepsreis. Het leuke van een groepsreis is dat je hierbij automatisch leuke mensen leert kennen die in ieder geval al één ding met jou gemeen hebben: een passie voor reizen. Je komt uit je bekende bubbel en voert interessante gesprekken met nieuwe mensen. Wie weet maak je wel vrienden voor het leven! Wij organiseren avontuurlijke, sportieve groepsreizen voor jonge mensen die de toeristische clichés liever voorbijlopen om in plaats daarvan unieke ervaringen op te doen.

Op groepsreis ontmoet je leuke, nieuwe mensen!

Wie wil er met mij mee op vakantie?

Je hebt een fantastische reis in gedachten naar een mooie bestemming. Nu alleen nog iemand vinden die met je meegaat. Als je geen partner, vrienden of familie hebt die mee kunnen of willen, vraag je je misschien af: wie wil er met mij mee op vakantie? Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel manieren om een reismaatje te vinden. Op veel internetfora plaatsen mensen regelmatig oproepjes op zoek naar reisgenoten. Je kunt reageren op de oproep van iemand anders of gewoon je eigen oproep plaatsen. Het is wel aan te raden om, voordat jullie vertrekken, eerst een keertje in het echt af te spreken. Dan kunnen jullie alvast kennis maken en samen bespreken hoe jullie reis eruit gaat zien. Dit is een greep uit de online plekken om iemand te vinden die mee kan gaan op vakantie:

  1. Wie wil er mee?
  2. Backpackers NL Facebookgroep
  3. Around the Globe Forum
  4. Reizigersprikbord van Wereld Reizigers Club

Met wie reizen?

We hebben besproken wat de voordelen (en de beste bestemmingen) zijn voor alleen reizen. Ook hebben we het gehad over hoe je juist anderen vindt om samen mee op vakantie te gaan. En dan kom je uiteindelijk op de vraag: Met wie wil jij reizen? Dat hangt er natuurlijk helemaal van af hoe jouw ideale reis eruitziet. Wil je bovenal gezelligheid? Dan is een reis met vrienden ideaal. Maar wil je juist vrijheid en avontuur? Dan is alleen reizen een hele toffe ervaring waarbij je echt op jezelf bent aangewezen!

Wat ons betreft zijn groepsreizen een gulden middenweg. Je gaat uit de comfortzone van reizen met je bekende gezelschap (partner, ouders, vrienden, familie), maar je hebt wel de voordelen van reizen met een groep. Zoals een vangnet om op terug te vallen bij pech. En natuurlijk de gezelligheid. Met het bijkomende voordeel dat je sociale kring verrijkt, omdat je nieuwe mensen leert kennen op een unieke manier.

Kijk eens in onze vertrekkalender voor de eerstvolgende groepsreizen. Misschien zien we jou wel bij onze volgende reis? 😊

Andere leuke blogs lezen?

  1. Eenzaamheid oplossen? Probeer eens een groepsreis!
  2. Kom ik in een leuke groep terecht bij Kaaiman Reizen?
  3. 4 voordelen van een groepsreis

Heb je een vraag aan ons? 

Loop je na het lezen van deze blog tegen een vraag aan? Geen probleem! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Stel hier je vraag! 🙂

Over de schrijver
Het reizen is mij met de paplepel ingegoten. Voor mijn 6e levensjaar had ik al in Peru, Nepal en Kameroen gewoond. Inmiddels ben ik full-time originele reizen aan het bedenken, uitproberen en samenstellen.Ik geniet intens van bijzondere natuur & cultuur. Het witte Lapland en het bergachtige Slovenië zijn favoriet. Duurzaam reizen staat hoog aan mijn prioriteitenlijstje en ik maak het voor jou graag wat makkelijker met praktische tips.
Reactie plaatsen