Fjallraven tenten in IJsland

Praktische informatie

Zodat je weet waar je aan toe bent

Ga je voor de eerste keer mee met een groepreis? Dan komt er stiekem best veel op je af. Naast alle toffe activiteiten moet er nog een hoop gebeuren om overal te kunnen komen, onszelf warm en droog te houden en onze buiken rond te krijgen. Gelukkig hoef je bijna nergens meer over na te denken en hebben we al ontzettend veel voor je geregeld. Maar je wilt natuurlijk wel weten wat je straks te wachten staat.

Op deze pagina vertellen we daarom precies hoe een Kaaimanreis in z'n werk gaat. Van het slapen in tenten tot het koken op de camping en van het doorkruisen van het land tot de planning van een typische Kaaimandag.

Zo weet je precies wat je straks kunt verwachten.

Groep

Groep

Alles over de samenstelling van de groep en rol van de reisleider(s).
Lees meer
Roadtrip met tenten

Verblijf

Bekijk in welke tenten je slaapt, welke matjes je gebruikt en op welke campings je verblijft.
Lees meer
Roadtrip groepsreis

Vervoer

Lees hoe we onszelf, en onze spullen, verplaatsen. Rijdend, varend en vliegend.
Lees meer

Maaltijden

Met welk materiaal kook je, wat eet je en hoe verdelen we de kosten.

Lees meer

Reisverloop

Hoe ziet de dag eruit, welke activiteiten doe je en hoe zwaar zijn ze.
Lees meer
Overig

Overig

Betalingen, verzekeringen, garanties en wat we doen bij ongevallen.

Lees meer

Groep

Hoe is de sfeer binnen een Kaaiman groep? Wat voor mensen gaan er mee? En hoe zit het dan met de gidsen en reisleiders die met je mee gaan?

Lees alles over de samenstelling van onze groepen, hoe we ervoor zorgen dat iedereen zich fijn voelt en wat de rol van de reisleider hierin is.

Groepsfoto op het ijs met bijlen

Groepssamenstelling

Bij Kaaiman reizen we in kleine groepen. Een groep bestaat uit 7-16 personen, inclusief je reisleiders. Zo leer je elkaar razendsnel kennen en voelt het alsof je reist met een groep vrienden.

De man-vrouw-verhouding is idealiter 50/50, maar dit is niet in beton gegoten. We zorgen er echter wel voor dat de verhouding zoveel mogelijk in balans blijft. Als het te veel één kant op leunt, dan sluiten we de boekingen voor het oververtegenwoordigde geslacht. De verhouding zal daarom nooit verder uit elkaar liggen dan 70/30. In principe zit je dus nooit als de enige van je geslacht in de groep.

Kan ik mijn draai wel vinden binnen de groep?

Best spannend, op reis met een groep onbekenden. Gaat het wel klikken? Val ik niet buiten de boot? Je eerste groepsreis kan voelen als een sprong in het diepe.

Bij Kaaiman word je niet aan je lot overgelaten. We hebben onze reizen gebouwd rond een drietal kernwaarden die samenkomen in ons motto "Samen grenzen verleggen". Je gaat op reis met een groep mensen die allemaal hetzelfde leuk vinden als jij. Met deze groep beleef je avonturen en ga je uitdagingen aan die je met elkaar overwint. Dit zorgt ervoor dat een reis nooit voelt als een onpersoonlijke trip met een groep wildvreemden. Samen met gelijkgestemden toffe dingen doen, elkaar helpen boven jezelf uit te stijgen en het smeden van nieuwe vriendschappen staan centraal.

Reisleiders

Per 8 reizigers gaat er één reisleider met je mee op reis. Afhankelijk van de groepsgrootte heb je er dus één of twee.

Reisleiders bij Kaaiman hebben een positie die uniek is in de groepsreisbranche. Bij veel organisaties staat de reisleider verder van de groep af en verloopt het contact op een zakelijke en afstandelijke manier.

Bij Kaaiman bestaat geen hiërarchie in de groep. Dat betekent dat de reisleider niet de dictator van de groep is. Een Kaaiman-reisleider is een reisgenoot met kennis van en verantwoordelijkheid over de reis die je gaat doen. De reisleider doet mee met elke activiteit, slaapt in dezelfde tenten en is écht onderdeel van de groep. Zo voelt de groep in mum van tijd als een hechte vriendengroep waarin één van de vrienden af en toe wat meer regelt!

Verblijf

Een tentje wat je overal neer kunt zetten geeft je dat ultieme gevoel van vrijheid. Wij slapen daarom zo veel mogelijk in een tent. Zo nu en dan wisselen we het kamperen af met een simpele overdekte accommodatie, zoals een berghut of lodge. Heel af en toe verblijven we in een simpele B&B. Dit is meestal bedoeld om goed uit te kunnen rusten van een pittige activiteit. In steden slapen we in hostels.

Kamp opzetten

Tenten

Wij gebruiken tijdens onze reizen de Vaude Arco XT. Dit is een ruime 3-boogs tunneltent met binnentent en grondzeil, verdeeld in slaapcabine en voortent met veel plek voor bagage. Ze zijn gemaakt voor 3 personen, maar wij slapen in koppels van 2 personen. Tentbuddy's! Geslachten houden we scheiden en er is een mogelijkheid tijdens de reis te wisselen van tentbuddy. Op de eerste dag vertelt je reisleider je alle tips & tricks over het opzetten van de tenten. Na een aantal keer oefenen staat hij binnen een paar minuten.

Het is mogelijk om voor een kleine meerprijs een privétent te krijgen, mocht je het delen van een tentje niet fijn vinden. Dit is op aanvraag mogelijk voor 10 - 15 euro per nacht, afhankelijk van de reis.

Coleman tent

Shelters

Naast de slaaptentjes nemen we soms een gezamenlijke shelter mee. De shelter is onze outdoor-woonkamer. Hier eten we, kletsen we en doen we spelletjes. Tijdens barre dagen zitten we hier lekker warm en droog.

De shelter gaat alleen mee op de reizen waar we het vaak aan de stok krijgen met de elementen, waardoor buiten zijn niet altijd fijn is. De shelter beschermt ons bijvoorbeeld tegen de Schotse regen of de IJslandse rukwinden. Bij reizen in warme, droge gebieden, zoals de Balkan, laten we de shelter thuis en doen we alles lekker in de open lucht. In landen met harde, felle zon nemen we in plaats van de shelter een tarp mee; een simpel doek wat je boven de tafels kunt spannen, zodat je in de schaduw kunt eten.

We gebruiken de Coleman Vail Long (zonder slaapcabines) of een tent van vergelijkbare grootte. In de sheltertent is genoeg ruimte om met je hele groep rond een tafel te zitten. Ook komt hij goed uit bij het opslaan van spullen en het drogen van was.

Nomad Matje

Slaapmatten

Een comfortabele mat om op te slapen krijg je ook van ons. We gebruiken de Nomad Allround 10.0. Dit is een grote, supercomfortabele en zelfopblazende mat met een R-waarde van 11 (zeer goed isolerend). Niet heel compact en licht, maar wel perfect om goed uit te rusten voor je volgende avontuur. Leg hem in je tent, draai de ventielen open, wacht een paar minuten en je hebt een fijn bed met topisolatie. Alles past daarna weer makkelijk achter in de bus.

Op reizen waarbij we de matjes in het vliegtuig of op onze rug mee moeten nemen, gebruiken we kleine, lichtgewicht matjes: de ThermaRest NeoAir Venture L. Deze vederlichte matjes staan bekend als de beste in hun segment. Je blaast ze op met een lichtgewicht luchtzak. Die krijg je er van ons bij.

Timelapse kamp opbouwen

Campings

Meestal slapen we op kleinschalige campings omgeven door natuur. Je hebt hier toegang tot basisvoorzieningen in een toiletgebouw met sanitair en warme douches. Op sommige locaties zul je voor het douchen een klein bedrag moeten betalen. Dit is voor eigen rekening.

Zo nu en dan, maar zeker niet overal, vind je op de campings een wasmachine. Een handwasje is altijd mogelijk en raden we op z'n tijd dan ook sterk aan.

Verder is er geen elektriciteitsaansluiting op de campingplaats zelf. Vaak vind je daarentegen wel wat openbare stopcontacten in een van de gemeenschappelijke ruimtes of kun je je apparaten opladen in de (rijdende) bus. Ook hebben sommige recepties achter de balie een ruimte waar je jouw telefoon mag opladen.

Zo nu en dan gaan we wildkamperen. Dit houdt in dat we onze tenten opzetten in 'the middle of nowhere'. Je hebt hier geen beschikking tot sanitair en andere voorzieningen. Dit zal echt nooit langer zijn dan één nacht en je reisleider zal je hier goed op voorbereiden.

Vervoer

Tijdens een Kaaimanreis verplaatsen we ons over land, over zee en door de lucht om op de mooiste plekken te komen. Dat doen we op de meest duurzame manier die er lokaal beschikbaar is. Als het kan vermijden we vluchten en kiezen we voor de trein of boot. Voor vervoer lokaal vervoer wat flexibel moet zijn gebruiken we busjes, bestuurd door jouw reisleider.

Busjes in IJsland

Busjes

De meeste bestemmingen ontdekken we met compacte en zuinige 9-persoons personenbusjes. Meestal is dit een Renault Trafic, Opel Vivaro of Toyota Proace. Afhankelijk van de groepsgrootte reis je met één of twee busjes.

Het busje wordt bestuurd door je eigen reisleider. Dat betekent dat jij en je groep altijd kunnen stoppen bij een mooi uitzichtpunt, een toiletbezoek kunnen plannen, een stukje van de route kunnen afwijken of kunnen pauzeren. Tijdens het rijden zijn er usb-poorten beschikbaar om apparaten op te laden. Achterin het busje is genoeg laadruimte voor alle persoonlijke en gezamenlijke spullen. Af en toe komt ervaring met Tetris wel goed uit. :)

Het is een ongeschreven regel dat de persoon voorin verantwoordelijk is voor de beste roadtrip-muziek, de airco en het voeden van de chauffeur. Een erg belangrijke taak! Neem jij 'm op je?

Overig vervoer

Naast de busjes maken we zo nu en dan gebruik van andere landvervoersmiddellen. Als we echt de middle of nowhere ingaan is dat iets te veel voor onze vertrouwde busjes en pakken we een 4x4 voertuig. Meestal is dit een grotere bus of een truck. Tijdens de backpackreizen, bijvoorbeeld Peru of Kenia & Tanzania, maken we gebruik van lokale (nacht)bussen en privévervoer/taxi's.

Om bepaalde lange afstanden te overbruggen pakken we de trein of de boot. We reizen bijvoorbeeld per trein naar de Balkan of Lapland en met de ferry naar Noorwegen en Schotland. Duurt de reis lang, dan maken we er een nachtreis van en heb je een slaapcoupe of kajuit tot je beschikking met een eigen bed.

Als het echt niet anders kan pakken we het vliegtuig. Je krijgt alle details omtrent bagage van ons te horen voor je reis. Maak je geen zorgen over de tickets en de gezamenlijke bagage, dat regelen wij allemaal voor je. We boeken de stoelen, als dat kan, zoveel mogelijk naast elkaar, zodat je elkaar in het vliegtuig al goed kunt leren kennen. De vliegmaatschappijen waarmee we vliegen variëren per bestemming.

Vertreklocaties

De plek waar we verzamelen voor het vertrek van je reis verschilt per reis. Deze krijg je te horen middels een bestand met belangrijke reisinformatie wat we je voor aanvang van de reis sturen. Dit is altijd een handige en logische plek die afhangt van de bestemming en het vervoersmiddel. Rijd je naar het zuiden? Dan verzamelen we in het zuiden van Nederland. Gaan we met de trein? Dan verzamelen we op een Centraal Station. Vliegtuig? Meestal Schiphol.

Maaltijden

Wie actief bezig is, moet goed eten. Gelukkig is er op reis van alles aanwezig om ervoor te zorgen dat jij genoeg brandstof binnen krijgt om avontuurlijk bezig te zijn. Lees hier alles over onze mobiele keuken, wat we eten en hoe we de kosten verdelen.
Koken op het vlot

Kookmateriaal

Op de meeste reizen is het leukste en goedkoopste zelf koken op de camping. Elke groep krijgt van ons alles wat je nodig hebt dagelijks goede maaltijd te bereiden. Het materiaal bestaat uit tafels en stoelen voor in de shelters, een koelbox, kookstellen of pitjes, gasflessen, potten en pannen, snijplanken, messen, borden, bakjes, bestek en bekers. Daarnaast zijn er nog teiltjes, theedoeken, borstels, doekjes en sponzen voor de afwas. Dit alles zit in grote kratten die we achter in de bus meenemen.

Tijdens de backpackreizen, waar we niet rijden met busjes en dus geen kookmateriaal kunnen meenemen, wordt het eten soms voor ons verzorgd of kiezen we voor goedkope opties buiten de deur.

Wat schaft de pot?

Waar je zin in hebt! Dit besluit je elke dag met je groep. Er wordt natuurlijk altijd rekening gehouden met dieetwensen of allergieën. Als je bijvoorbeeld glutenallergie hebt is dat op reis geen probleem. We zoeken samen met jou de juiste producten uit. Vegetariërs of veganisten komen ook niets te kort.

In de praktijk zien we vaak dat er elke avond een nieuwe 'chefkok' of kookteam wordt gekozen die de maaltijd verzorgd. Jouw kans om je kookkunsten te laten zien dus! Meestal wordt er gekozen voor simpele maar voedzame maaltijden. Pasta, wraps en curry's doen het altijd erg goed. Avontuurlijke brandstof!

's Ochtends wordt er vaak gekozen voor brood of havermout, al gaat een wentelteefje er op zijn tijd ook wel in. We smeren dan ook vaak de lunch alvast voor de middag.

Is er een leuk restaurantje in de buurt? Dan is het natuurlijk leuk om zo nu en dan uit eten te gaan. Wij weten de leuke tentjes te vinden, dus je reisleider zal zo nu en dan wat ideeën opperen. Er wordt altijd gekeken of hier animo voor is.

Hoe verdelen we de kosten?

De maaltijden zijn tijdens onze reizen exclusief. De kosten voor boodschappen en restaurants verdeel je dus onder je groep. Dit doen we met een WieBetaaltWat (Splitser): een handig appje waarmee je alles makkelijk verdeelt en verrekent. De kosten verschillen per reis (en per buikinhoud), maar liggen meestal tussen de 10 en 20 euro per dag.

Reisverloop

Elke omgeving, groep, activiteit en dag is anders op een Kaaimanreis. Toch is er een rode draad te vinden. Een manier waarop we het van dag tot dag aanpakken. Lees hier hoe het er bij ons op reis aan toe gaat en hoe jij je reis kunt aanpassen aan hoe jij het liefste reist.

Een typische Kaaimandag

's Ochtends rits je jouw tentje open en is het tijd voor weer een nieuwe avontuurlijke dag. Meestal wordt er de avond ervoor een ontbijttijd afgesproken, maar je bepaalt zelf wanneer je opstaat. Spring voor het ontbijt nog even onder de douche of maak een ochtendwandeling, het is aan jou. 

Dan verzamel je op de afgesproken tijd in de shelter voor het ontbijt. Daar eet je gezellig met elkaar en praat je over de dag. Ook maken we vaak nu al een lunchpakketje voor de middag. Dan is het tijd om je spullen te pakken en je op te frissen. Je krijgt van je reisleider te horen welke spullen je vandaag nodig hebt. Afhankelijk van of we op dezelfde plek blijven of doorrijden moeten we ook het kamp afbreken. Ook moet er worden afgewassen. Hiervoor verdelen we de groep in ploegen, welke steeds doorwissellen.

Dan is het tijd om de bus in te laden en te vertrekken! Een mooie dag met toffe activiteiten staat voor de boeg. Meestal zijn we van 's ochtends tot 's avonds bezig met het ontdekken van het land.

's Avonds komen we aan op dezelfde of op een nieuwe camping. We verdelen de groep weer in ploegen: een opbouwploeg die zich ontfermt over de tenten en een kookploeg die het eten voor z'n rekening neemt.

Dan is het tijd om te eten en na te genieten van de dag. Ook geeft je reisleider een uitgebreide briefing over hoe de dag van morgen eruit ziet en wat handig is om mee te nemen. Daarna spreken we weer een ontbijttijd af. 's Avonds doe je waar je zelf zin in hebt. Heb je behoefte aan wat meer rust? Er is altijd tijd voor een uitgebreide nachtrust. Duik dan dus lekker vroeg de tent in. Fit als een hoentje? Blijf dan spelletjes spelen tot in de late uurtjes of bouw een kampvuur!

 

Activiteiten

Klaar voor een flinke opsommig? Kajakken, huttentochten, een hondenslee besturen, raften, hiken, bergbeklimmen, mountainbiken, sneeuwscooteren, wildkamperen, vlottentochten, paragliden, canyoningen, via ferrata, kanoën, ziplinen, gletsjerwandelen, douchen onder watervallen: je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in onze reizen. Sommige activiteiten doe je alleen met je groep, maar af en toe staat er ook een activiteit op de planning die wordt begeleid door een van onze lokale partners. Er gaat dan een gids met jullie mee met specialistische kennis en training over de activiteit en het gebied.


Optionele activiteiten

De meeste activiteiten zijn inclusief in de prijs van de reis en doen we met de hele groep. In elke reis zijn ook een aantal optionele activiteiten opgenomen in het programma. Dit zijn activiteiten die wat spannender of zwaarder zijn, of activiteiten met een specifiek karakter wat een select groepje mensen erg kan waarderen, maar niet iedereen. Voor sommige reizigers is bungeejumpen of paragliden het (letterlijke) hoogtepunt van de reis, maar als je hoogtevrees hebt is dat een ander verhaal. Of een zware mountainbike tocht na een meerdaagse hike? Sommigen zijn niet kapot te krijgen, maar anderen hebben behoefte aan iets meer rust.

Deze activiteiten zijn bij te boeken, zodat je het karakter en de intensiteit van je reis helemaal zelf in de hand hebt. Zo kun je je grenzen verleggen op je eigen manier en niveau en maken we de reizen toegankelijk voor een grotere doelgroep.

Als je besluit om een optionele activiteit over te slaan, heb je in de meeste gevallen een middagje voor jezelf. Soms is er een kleine wandeling of een lokale hotspot in de buurt waar je even kunt gaan kijken, maar er is geen officiële vervangende activiteit georganiseerd. De meeste reizigers kiezen ervoor om even bij te komen van de afgelopen dagen, doen een middagdutje of lezen een boekje. Jij bepaalt het dus lekker zelf!

De intensiteit van de reizen

Een avontuurlijke reis kan op veel vlakker wat van je vragen. Een hike kan fysiek zwaar zijn, maar slechte weersomstandigheden kunnen ook mentaal wat van je vragen. Misschien ga je wel naar een wat armer land waar de voorzieningen anders zijn dan je gewend bent. Misschien rijd je lange afstanden of zijn activiteiten op grote hoogte, waardoor de lucht ijler is.

Er zijn veel factoren die een reis uitdagend kunnen maken. Daarom werken we met ons eigen moeilijkheidsschaal om het wat inzichtelijker voor je te maken.

Vragen over specifieke uitdagende onderdelen van een reis? Stuur ons een appje!


Overig

Dan zijn er nog een hoop randzaken van belang. Verzekeringen, garanties en voorzorgsmaatregelen omtrent veiligheid zorgen voor een zorgeloze en veilige reis. Hieronder lees je alles over wat je van ons kunt verwachten, wat we al voor je geregeld hebben en wat handig is om zelf nog over na te denken.
Certificaat EHBO

Veilig op reis

Jouw veiligheid staat natuurlijk altijd bovenaan. Ondanks onze zorgvuldigheid, kan het toch zijn dat er iets gebeurt. Een ongeluk zit tijdens een avontuurlijke reis nu eenmaal in een klein hoekje.

Jaarlijks organiseren wij een EHBO-trainingsdag voor onze reisleiders in samenwerking met het Rode Kruis. De meeste van onze reisleiders hebben een certificering 'EHBO Uitgebreid'. Dit is de meest complete EHBO-certificering die het Rode Kruis aanbiedt. Daarnaast zijn de busjes uitgerust met een EHBO-koffertje en hebben de reisleiders een EHBO-set in hun tas bij elke activiteit.

Om er zeker van te zijn dat we op de hoogte zijn van je persoonlijke medische situatie vragen je voor de reis een medisch formulier in te vullen. Deze lever je tijdens de reis in bij je reisleider. Heb je specifieke medicatie, blessures, aanvullende behandeling of extra aandacht nodig? Ook dan kun je rekenen op je reisleider. Hij of zij zal waar nodig het programma voor je aanpassen.

Wij zorgen dat medische hulp tijdens alle activiteiten zo snel mogelijk voor handen is of werken samen met een externe gids die het gebied kent en medisch onderlegd is.

Tijdens hikes en activiteiten in de natuur weten je reisleiders en gidsen de actuele weersvoorspellingen, houden ze de groep goed in de gaten en zijn ze uitgerust met portofoons, zodat ze ook zonder bereik met elkaar kunnen blijven communiceren in het geval van een noodsituatie.

Betalingen, garanties en verzekeringen 

Wil je een reis boeken? Supertof dat je mee gaat!

We vragen je bij je boeking een aanbetaling te doen. Deze verschilt per reis en bedraagt minimaal €300,-. Het restant van de reissom betaal je acht weken voor aanvang van de reis. Hierover krijg je van ons een berichtje.

Daarnaast is je boeking beschermd door het Garantiefonds GGTO. Mocht Kaaiman in financieel zwaar weer komen, ben je hiermee verzekerd dat jij je reissom retour krijgt.

Verder is het voor een Kaaiman-reis verplicht om een reisverzekering met aanvullende dekking voor bijzondere sporten af te sluiten.

We adviseren je ook om een annuleringsverzekering aan te vragen. Indien je door zwaarwegende omstandigheden de reis niet kunt maken, kun je een vergoeding krijgen via je annuleringsverzekering.

Bekijk voor alle informatie rondom deze onderwerpen onze boekingsvoorwaarden.

Is er nog iets onduidelijk?

Mis je nog iets op deze pagina? Of heb je een vraag over een specifieke reis? We staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden.