Beklim de hoogste berg van Afrika

Expeditie Kilimanjaro | Beklimming van de hoogste berg van Afrika

Kilimanjaro Expeditie

11 daags Avontuur

Iedere avonturier wil zichzelf één keer ècht testen, toch? Wij hebben misschien wel de grootste uitdaging van je leven voor je. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika, alleenstaand middenin de savanne en met een besneeuwde top. Veel actievelingen dromen ervan om deze iconische berg te beklimmen en die willen wij graag in vervulling laten gaan. Een extreem goede conditie is hierbij niet nodig, maar een gemiddelde fitheid en een goede mindset wèl. De Kilimanjaro beklim je namelijk vooral met je hoofd. De Machame route die we gekozen hebben is geleidelijk omhoog en we wandelen in totaal zeven dagen. We zullen heel geleidelijk stijgen om iedere dag meer aan de hoogte te wennen. Onze lokale gidsen zullen je onderweg je begeleiden, aanmoedigen en inspireren. Voor je het weet sta je op de top!

“De grootste kans om de top te halen”

Twee jaar geleden voltooiden we onze eerste Kilimanjaro beklimming. Iedereen in de groep haalde de top. Dat slagingspercentage van honderd procent willen we natuurlijk graag in stand houden. Daarom bereiden we jou goed voor en kiezen we de beste route om de kans zo groot mogelijk te maken dat je de top haalt. De Machame route biedt de beste mogelijkheden om te acclimatiseren, omdat je als klimmer hoog kunt lopen en laag kunt slapen. De kwaliteit van kampeermateriaal in Afrika is vaak slecht en daarom nemen wij goed materiaal vanuit Nederland mee. Dat wil zeggen goede tenten, slaapmatten en slaapzakken, zodat je ook bij lage temperaturen lekker warm slaapt. Verder regelen wij alles van vliegtickets tot maaltijden, zodat jij jezelf kunt focussen op het bergwandelen. Tenslotte leren we elkaar al kennen tijdens een gezellig trainingsweekend op de Veluwe (inclusief). Redenen genoeg om voor ons te kiezen dus!

vertrekdata

VertrekLeeftijdPrijsStatus
02-11-202020-39 jaar€3795,005 plaatsen

Prijzen zijn inclusief vliegticket en op basis van een 2-4 persoonskamer in de hotels en een 3 tot 4 - persoonstent op indeling tijdens de gehele expeditie.

Klik om verder te gaan naar ons boekingssysteem.


Let op: je kunt de Kilimanjaro Expeditie ook boeken in combinatie met de Tanzania & Kenia reis. Je krijgt dan een mooie korting van ons. Benieuwd hoeveel? Stuur een mailtje naar bas@kaaimanreizen.nl

reisprogramma

Dag 1: Vliegen naar Tanzania

Zie jij nooit als een berg ergens tegenop? Dan heb je de goede uitdaging gekozen. Vandaag vliegen we van Nederland naar Tanzania. We landen op Kilimanjaro Airport en worden daar opgepikt door onze lokale gids. Om aan het klimaat en de omgeving te wennen overnachten we de komende twee nachten in een lokale Bed & Breakfast aan de rand van Moshi. Op loopafstand van het centrum, maar net uit de drukte. Zo kunnen we ons in alle rust gezamenlijk voorbereiden. De reizigers die voorafgaand aan deze reis onze Kenia & Tanzania rondreis hebben gedaan zijn vandaag ook vanuit Zanzibar gearriveerd. We ontmoeten elkaar laat in het hostel en proosten op een goede aankomst in Afrika!

Dag 2: Voorbereiden in Moshi

’s Ochtends zie je Afrika voor het eerst in het daglicht. Als je het dakterras op loopt kan hij je bij helder weer niet ontgaan.. We ontbijten met het eerste zicht op de Kilimanjaro! Als alles goed gaat staan we er over een week bovenop. Op dit moment ziet dat er misschien onrealistisch uit, maar het zal stap voor stap werkelijkheid worden. Vandaag staat in het teken van onze voorbereidingen. Onze hoofdgids zal langskomen om de hele beklimming met ons door te spreken. We gaan al het materiaal en alle laagjes kleding bij langs, zodat je met vertrouwen de berg op gaat. Eventuele extra’s kunnen in het stadje gekocht geworden. ’s Avonds lopen we samen Moshi in om bij ons favoriete restaurant te gaan eten. Een mix tussen Indonesisch en Italiaans. Afrikaans eten bewaren we voor na de beklimming. De reden kan je zelf invullen.

Busje Kaaiman Reizen naar entree Kilimanjaro
Kilimanjaro Expeditie Kaaiman Reizen

Dag 3: Jouw eerste stappen op de berg

We hebben gekozen voor een zevendaagse route, omdat dit voor een veel betere acclimatisatie zorgt. Veel reizigers kiezen voor een zesdaagse beklimming, wat super zonde is, omdat je kansen aanzienlijk kleiner zijn dat je boven komt. We zullen in totaal 4255 meter gaan stijgen en lopen door vijf klimaatzones. Dit maakt de tocht afwisselend en extra bijzonder. Iedere dag is het uitzicht anders! ’s Ochtends worden we door onze crew van gidsen en dragers opgehaald met een typische lokale bus. Alle backpacks gaan op het dak en alle dagrugzakken mee de bus in. Samen rijden we naar de poort van het Kilimanjaro Nationaal Park, waar alle backpacks op de weegschaal gaan. Dragers mogen volgens de officiële regels maximaal 20 kilo dragen, wat een erg goede maatregel is voor hun welzijn. We geven onze backpacks en kampeermateriaal aan de dragers mee en wandelen vandaag alleen met een dagrugzak.

Vanaf de Machame Gate naar het Machame kamp is ongeveer 11 kilometer lopen. Hier doen we tussen de vijf en zeven uur over. We lopen vanaf de Machame Gate door het regenwoud en daarna een stuk over een bergkam waar flink wat wind kan staan. De gidsen zullen benadrukken dat het belangrijk is om je eigen tempo te lopen en liever iets trager dan je zou willen. “Pole pole” zul je heel vaak horen, wat langzaam langzaam betekent. Hardlopers zijn tijdens deze tocht doodlopers, want te snel stijgen bezorgt je last van de hoogte. Geniet van je eerste stappen op de berg en vergeet het uitzicht achter je niet. Bij helder weer kun je Mount Meru in de verte zien liggen. Daarna vervolgen we het laatste stuk naar het kamp. ’s Avonds wordt de hele crew op traditionele wijze aan je voorgesteld. Dit gebeurt door middel van dans en muziek. We gaan hier nog niet teveel over verklappen maar het is een hele beleving! In een fijne beschutte tent wordt daarna ons diner geserveerd.

Hoogtemeters: 1800m tot 3000m
Afstand: 11km
Tijd: 5-7 uur
Omgeving: Bergbossen

Dag 4: De berg wordt kaal

’s Ochtends worden we gewekt door de hoofdgids. We kunnen direct aanschuiven voor het ontbijt. En wat voor ontbijt! De locals hier begrijpen wat je nodig hebt als je de Kilimanjaro gaat beklimmen. De tafel wordt helemaal volgezet met gekookte eitjes, pannenkoeken, porridge, jam, pindakaas, koffie, thee, warme chocolademelk. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Brandstof om een berg op te rammen dus. Na het ontbijt moeten we onze backpacks weer inpakken en zorgen dat we wat extra laagjes kleding in onze dagrugzakken stoppen. Gisteren liepen we nog grotendeels tussen de begroeiing, maar vandaag wordt de berg een stuk kaler. We wandelen in totaal vijf kilometer over een rotsig pad tussen de heidevelden naar het Shira Camp op 3810 meter hoogte. Bij helder weer wordt het uitzicht beter en beter. Het is heerlijk om volledig gefocust te wandelen. Je enige zorg is om de ene voet voor de andere te zetten en de rest is niet relevant. Je vertrouwen zal onderweg groeien, net als ons teamgevoel. We slepen elkaar er doorheen als het moet!

Hoogtemeters: 3000m tot 3850m
Afstand: 9km
Tijd: 4-6 uur
Omgeving: Heide

Kilimanjaro beklimmen met Kaaiman
Uitgebreid ontbijten tijdens Kilimanjaro Expeditie

Dag 5: Voel de hoogte

Na het ontbijt staat er iedere ochtend een teiltje warm water voor je klaar om jezelf op te frissen. “Washi washi” noemen de gidsen dat. Het is heerlijk om dit warme water onder je oksels te klotsen en je daarna snel af te drogen en weer warm aan te kleden. Als je daar geen heerlijk gevoel van krijgt weten wij het ook niet meer. Bas noemt het altijd de oergevoelens die in je lost komen, zo lekker back-to-basics. We vervolgen vandaag onze weg omhoog naar de Lava Tower op 4630 meter en zakken daarna weer af naar het Barranco Camp op 3976 meter. Ondanks dat we de hoogte goed opbouwen zul je, als dat nog niet het geval was, voor het eerst de hoogte voelen in je hoofd. Maak je daar vooral niet druk over. Dit is precies waarom we eerst een stuk omhoog lopen en daarna lager slapen. Zo werkt het principe van acclimatiseren. In feite geef je je lichaam even een seintje dat het zich moet gaan aanpassen, maar je laat dit niet te lang duren.

’s Avonds op het kamp kruipen we weer gezellig met z’n allen in de eettent. De hoofdgids checkt iedere avond of iedereen nog in goede gezondheid verkeert. Hij controleert je op tekenen van hoogteziekte en vermoeidheid. Dat is een heel fijn idee. Daarna drinken we een warme kop thee of chocomel en spelen we een kaartspelletje tot het bedtijd is. Als je naar je tent loopt kun je de besneeuwde top licht zien geven in de nacht. Het lijkt al zo dichtbij nu..

Hoogtemeters: 3850m tot 4600m naar 3950 meter
Afstand: 12 km
Tijd: 6-7 uur
Omgeving: Semi-woestijn

Dag 6: Lekker blijven hangen

Per saldo stijgen we vandaag niet zoveel. We zitten volop in ons acclimatisatie-proces en daar hebben we op dit punt een dagje extra voor nodig. Wel is het op een ander manier een uitdagende dag. We passeren namelijk de Barranco Wall, een steile bergkam, waar we af en toe kleine stukjes moeten klimmen en klauteren. Behalve je voeten komen je handen dus ook van pas. Het is verstandig om je wandelstokken voor dit kleine stukje even op te bergen. Na dit steile stukje lopen we door een glooiende alpiene woestijn naar het Karanga Camp op 3995 meter. We zullen relatief vroeg aankomen, maar je zult evengoed moe zijn. Doe lekker een middagdutje in je tent en schuif daarna aan voor tea-time met koekjes en popcorn.

Die dragers zijn trouwens echt bazen. Als wij ’s ochtends vertrekken, pakken zijn alle tenten en kampeermaterialen in. Onderweg ‘sprinten’ ze ons voorbij en zodra we op de volgende plek aankomen hebben zij alles alweer opgebouwd. Niet normaal. Maar dit is hun dagelijks werk. Onze kok kan ook heerlijk koken en hij zal vanavond de tafel weer vol zetten. Na vandaag gaan we weer meer stijgen dus eet jezelf moed in!

Hoogtemeters: 3950m tot 3930m
Afstand: 7 km
Tijd: 4 uur
Omgeving: Alpine woestijn

Kamperen in stijl Kilimanjaro

Dag 7: Laatste stop voor de top

We maken vandaag het volledige zuidelijke circuit van de Kilimanjaro compleet als we ons samenvoegen met de Mweka route. Je hebt in de afgelopen dagen de top vanuit veel verschillende perspectieven gezien en nu gaan we het laatste stuk omhoog. In vier tot vijf uur lopen we naar het Barafu Camp op 4673 meter. We wandelen door een grote rotswoestijn. Planten en dieren zijn inmiddels niet meer te bekennen. Barafu is het laatste basecamp voordat we komende nacht naar de top lopen. Daarom nemen we de namiddag vrij en gaan we vroeg dineren. Alles om ervoor te zorgen zodat je vroeg naar bed kunt, zodat je nog wat uurtjes slaap kunt pakken. Hopelijk kun je slapen met de gezonde spanning in je lichaam. Lekker liggen is in ieder geval heel erg goed voor je.

Hoogtemeters: 3930m tot 4600m
Afstand: 6 km
Tijd: 3 uur
Omgeving: Alpine woestijn

Dag 8: Het mentale aspect

Daar is hij dan eindelijk, de dag waarop jij de top gaat halen. We staan middenin de nacht op en ‘ontbijten’ gezamenlijk in de eettent. Daarna begint misschien wel de meest uitdagende nacht van je leven. We wandelen in het donker met onze hoofdlampjes omhoog naar Stella Point op 5756 meter. Bereid jezelf voor op een koude nacht en pak jezelf goed in. Het zal heel surrealistisch voelen om middenin de nacht een berg te beklimmen. Zouden ze dit bedoelen met het de uitspraak ‘de Kilimanjaro beklim je met je hoofd’? Wij weten inmiddels dat dit klopt. Een goede fitheid brengt je hoog, maar een goede mindset brengt je naar de top. Je kunt je eigen tempo lopen, want we hebben meerdere gidsen mee waarvan er altijd eentje bij je in de buurt is.

Bij Stella Point zien we de eerste zonnestralen doordringen. Het was een zware nacht, maar wat is dit mooi! Dit is misschien wel de mooiste zonsopkomst die je ooit in je leven gaat zien. Ik (Bas) krijg nog steeds kippenvel als ik eraan terug denk. Dit kun je alleen voelen als je jezelf tot het uiterste hebt gedreven en dat gevoel gun ik iedereen. Na Stella Point volgt het laatste stukje naar de top. Je loopt over een bergkam door een hemels landschap en kunt beneden de gletsjer zien liggen. Je zult hier in een andere staat zijn. En dan bedoelen we niet high ofzo. Het is eigenlijk niet zo goed te beschrijven, alleen te voelen. Je wandelt daar het laatste stukje tot het wereldberoemde bord en het voelt anders. Anders dan je je ooit hebt gevoeld. Niet per sé uitbundig of euforisch, maar ànders. Je moet het echt zelf ervaren om het te begrijpen. Bij het bord nemen we de foto die iedereen wil hebben. Het is hier ijskoud, dus we kunnen hier niet te lang blijven.

Waarschijnlijk besteden we een kwartiertje op de top (afhankelijk van het weer). Daarna gaan we afdalen door het mulle vulkaanzand. Het voordeel is dat je knieën hier niet zulke grote klappen krijgen, want bij iedere stap schuif je een heel stuk door. Je hoeft dus minder stappen naar beneden te zetten dan naar boven. Dit stukje terug naar het Barafu Camp is slopend, omdat je nagenoeg de hele nacht hebt doorgehaald. Op het kamp aangekomen zul je direct je tent in duiken. We lassen hier even een korte slaappauze in. Daarna staat er een vroege lunch voor ons klaar. Dit is precies wat we nodig hebben voor het laatste stuk naar het Mweka Camp op 3068 meter hoogte. Hebben we dit echt gedaan? Voel je jezelf al trots?

Hoogtemeters: 4600m tot 5895m tot 3068m
Afstand: 7km stijging / 23km afdaling
Tijd: 6-8 uur klim / 7-8 uur afdaling
Omgeving: Stenen ondergrond en de top met ijs bedekt.

Top Kilimanjaro met Kaaiman Reizen

Dag 9: Je begint trots te worden

Het besef begint steeds meer te komen. We stonden daar gisterochtend echt. Al die dingen die je daar op dat moment niet kon voelen, komen nu langzaam terug. Vandaag transformeren we van uitgeputte bergbeklimmers naar trotse bergbeklimmers. Het zwoegen is over, het doel is volbracht. Nu alleen nog een stukje naar beneden. Een stukje wat je er liever af had willen knippen, maar dat kan helaas niet. Je kunt deze laatste halve dag gebruiken om alles te laten bezinken. Je zult merken dat hoe lager je komt, hoe meer zin je weer hebt om te praten en grapjes te maken. Bij het passeren van de Mweka Gate zul je trots zijn. Op jezelf en op al je reisgenoten. En terecht.

We worden weer naar onze Bed & Breakfast gebracht net buiten het centrum van Moshi. Daar nemen we uitvoerig afscheid van onze gidsen en dragers. Een fooi voor deze lieve mensen is zeker op zijn plek. Je hebt toch behoorlijk wat meegemaakt samen! Daarna dineren we op ons dakterras. Samen een Kilimanjaro (lokaal biertje) pakken dan maar?

Hoogtemeters: 3100m tot 1800m
Afstand: 10 km
Wandelen Tijd: 3-4 uur
Omgeving: Bos

Dag 10 & 11: Uitrusten en afblussen

Tijdens onze Kenia & Tanzania rondreis bezoeken we verborgen hotsprings in de wildernis rondom Moshi. Dit is een heerlijke plek om uit te rusten en een duik te nemen. Als je zin hebt kun je hier vandaag ook naartoe. Zeg je vast geen nee tegen! Ook voor de reizigers die dit al gedaan hebben is een tweede keer niet vervelend. Dit is namelijk de perfecte activiteit om je Kilimanjaro expeditie af te blussen. In de accommodatie blijven of naar het stadje lopen mag natuurlijk ook. Daarna is het tijd om in te pakken, want ’s avonds vliegen we terug naar Nederland. Hier komen we op dag 11 vroeg in de ochtend aan.

Top van de Kilimanjaro Kaaiman Reizen
Verborgen hotsprings Kaaiman Reizen

Accommodaties

Voor en na de expeditie verblijven we in een gezellige B&B aan de rand van het centrum van Moshi. Tijdens de expeditie verblijven we in kwalitatief goede tenten, slapen op Thermarest lichtgewicht slaapmatten en in slaapzakken met een comfort-temperatuur van -10 graden Celsius.

vervoer

Vanaf Nederland zullen we met het vliegtuig naar Kilimanjaro Airport vliegen. Zeer waarschijnlijk een directe KLM vlucht. Ter plaatsen zullen we met de taxi van het vliegveld naar ons B&B worden vervoerd. Het vervoer naar het Kilimanjaro Nationaal Park en terug wordt uitgevoerd door een privé bus, waarin ook de hele crew zal zitten.

maaltijden

In onze B&B is het ontbijt inbegrepen. Lunch en diner zijn exclusief, want we geven jullie graag de keuze over wat en waar jullie willen eten. Tijdens de expeditie zijn alle (zeer uitgebreide) maaltijden inbegrepen (met dieetvoorkeuren wordt rekening gehouden).

Inbegrepen

Vlucht Amsterdam - Kilimanjaro Airport retour
Verblijf in een B&B voor en na de expeditie
Vervoer per taxi naar de accommodatie
Verblijf in een 2-persoonstent tijdens de expeditie
Ontbijtjes met uitzicht in onze B&B
Alle maaltijden tijdens de expeditie
Drie berggidsen tijdens de expeditie
Ca. vier dragers per expeditielid (inclusief materiaal)
Entreegelden voor zeven dagen in Kilimanjaro NP
Bezoek aan de hotsprings de dag na terugkomst
Nederlandse Kaaiman reisleiding
Trainingsweekend op de Veluwe (datum volgt)

Niet inbegrepen

Fooien voor de gidsen & dragers
Reisverzekering inclusief dekking voor bergwandelen
Overige maaltijden en drankjes

intensiteit


Een extreem goede conditie is hierbij niet nodig, maar een gemiddelde fitheid en een goede mindset wèl. Het is niet zozeer het aantal kilometers maar de hoogte die deze berg tot de ultieme uitdaging maakt.

deelname

Minimum aantal deelnemers 6
Maximum aantal deelnemers 8.

betaling

Tijdens het boeken dien je een aanbetaling te doen van €900. De rest van de reissom mag je uiterlijk 8 weken voor de vertrekdatum naar ons overmaken.

Poseren tijdens Kilimanjaro Expeditie
Uitzicht 's ochtends Kilimanjaro expeditie

reserveer je plek

Klik om door te gaan naar het boekingssysteem.

Vragen?

Heb je nog vragen over de Kilimanjaro Expeditie?

Bel dan gerust 050 234 0434 of stuur een mail naar bas@kaaimanreizen.nl. Bas beantwoordt jouw vraag zo snel mogelijk.