Wadlopen naar Ameland Wadden Hoppen

Waddenhoppen

Zo avontuurlijk kan een groepsreis in Nederland zijn!

Helaas, er zijn aankomend seizoen geen vertrekmomenten voor deze reis

In het aankomende seizoen organiseren we deze reis helaas niet meer. Maar niet getreurd, er zijn nog genoeg avontuurlijke alternatieven! Bekijk ons actuele reisaanboden zoek de perfecte reis uit!

Daag jezelf uit op drie Waddeneilanden

Wie denkt dat een groepsreis in Nederland niet uitdagend en avontuurlijk kan zijn heeft het niet begrepen. Een unieke reisbeleving zit namelijk in de combinatie van leuke medereizigers, uitdagende activiteiten, onverwachtse wendingen en samen een beetje afzien. Achtdagen waddenhoppen met Kaaiman heeft al deze ingrediënten. Dit is een backpackreis met bagagevervoer waarbij we ons per veerdienst, motorboot, tandem, mountainbike, of te voet verplaatsen. Alles sluit naadloos op elkaar aan.

“Zelfs een groepsreis in Nederland kunnen ze bij Kaaiman uitdagend maken, chapeau!”

Je gaat met ons wadlopen van de vaste wal naar Ameland, je leert blokarten op het strand en je verkent per mountainbike de bossen van Terschelling. We kamperen op mooi gelegen campings aan de rand van het bos of in de duinen. Aan het einde van je reis ligt er een mysterieuze aangespoelde container op ons te wachten met de laatste uitdaging van de week. Traditioneel sluiten we af met een groot kampvuur op het uiterste punt van Vlieland. Vakantie in eigen land was nog nooit zo leuk!

Reisduur

8 dagen

Vertrekdata

Geen vertrekdata

Leeftijd

20 - 36 jaar

Groepsgrootte

6 - 9 reizigers

Prijs

€895

Hoogtepunten van de reis

Reisroute Wadden Hoppen
  • Wadlopen van vaste land naar Ameland
  • Met blokarts over het strand crossen
  • Privé boottocht op zoek naar zeehonden
  • Mountainbiken in de Terschellinger bossen
  • Dagwandeling op de ongerepte Boschplaat
  • 'Inbreken' in een zeecontainer op Vlieland
  • Tour 4x4 over de 'Sahara van het Noorden'

Praktische informatie

Roadtrip met tenten

Verblijf

We kamperen op sfeervolle kleinschalige campings. Je slaapt in een kwalitatief goede en lichtgewicht trekkerstent op comfortabele slaapmat. Je hoeft alleen je eigen slaapzak en kussentje mee te nemen, wij regelen de rest. 
Backpackreis Symbool van Kaaiman Reizen

Vervoer

Dit is een backpackreis met bagagevervoer die begint in Holwerd en eindigt in Harlingen. De eerste oversteek wadlopen we naar Ameland. De andere overtochten maken we per boot. Fietshuur op de eilanden is inclusief.

Maaltijden

Tijdens de reis zijn de maaltijden exclusief. We maken een maaltijdenpot, doen gezamenlijk inkopen en koken zoveel mogelijk met ons eigen kookmateriaal. Natuurlijk houden we rekening met jouw persoonlijke dieetwensen. 

Intensiteit

Voor deze reis heb je geen specifieke ervaring nodig. De activiteiten zijn allemaal op instapniveau. Een avontuurlijke mindset en een goede fitheid is wel belangrijk, voornamelijk voor het wadlopen en de Boschplaat dagwandeling.

Wat is inbegrepen?

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen op campings
  • Alle overtochten per boot
  • Slapen in Fjällraven tenten
  • Slapen op comfortabele slaapmat
  • Gebruik kookmateriaal en eetgerei 
  • Wadlopen naar Ameland met gids
  • Robbentocht met privé-boot
  • Blokarten Ameland
  • Mountainbiken op Terschelling
  • Break in room Vlieland
  • Vliehors Expres avondtocht
  • Hiken op De Boschplaat 
  • Huur tandem op Ameland
  • Huur mountainbiken Terschelling
  • Huur stadsfiets op Vlieland 
  • Afsluitende kampvuuravond
  • Toeristenbelasting
  • Dekking GGTO garantiefonds
  • Boekingskosten
  • Uitgebreide paklijst en reistips
  • Nederlandse Reisbegeleiding

Niet inbegrepen

  1. Bijdrage maaltijdenpot (ca. €90)
  2. Overige drankjes en snacks
  3. Reis- en annuleringsverzekering

Dag-tot-dag beschrijving

Dag 1: Een modderig begin is het halve werk

Ben je niet bang om een beetje nat te worden? Mooi. Vanochtend staat namelijk direct al onze eerste uitdaging te wachten. Vanuit Holwerd gaan we wadlopen naar Ameland. Ja, dat lees je goed. We gaan te voet de Waddenzee oversteken onder leiding van een gids. Hij weet precies waar de drooggevallen stukken wad of ondiepe stukken zijn. Wadlopen kan alleen rond eb, dus de aanvangstijden op de eerste dag van onze reizen kunnen verschillen. Soms loopt het lekker licht, maar vaker moet je door een laagje modder ploegen of een watergeul oversteken. Als we elkaar helpen komen we hier zonder kleerscheuren doorheen. We weten zeker dat jij ons eigen land nog nooit vanuit dit perspectief hebt gezien. Als we Ameland bereiken is dat een enorm overwinningsgevoel!

Bij aankomst op het eerste eiland zijn onze backpacks al met de veerboot gearriveerd en naar de eerste camping gebracht. Ook staan er tandems voor ons klaar. Dit zijn hilarische ouderwetse fietsen waar je goed om moet samenwerken met je fietsbuddy. We kamperen de komende drie nachten tussen de duinen en direct aan zee.


Dag 2: Blokarten en zeehonden spotten

Hebben jullie je tandem al een beetje onder controle? Dan fietsen we ’s ochtends na het ontbijt richting de plek aan het strand waar we gaan blokarten. Dit is eigenlijk zeilen maar dan met wielen op het strand. We stappen in karts uitgerust met een groot zeil die worden aangedreven door de wind. Een instructeur geeft ons uitleg over hoe je de wind het beste kunt vangen, hoe je de kart in balans houdt en hoe je tegen de wind in toch vaart kunt maken. Als hij gezien heeft dat je het onder controle hebt ben je vrij om te gaan. Dan maken we met z’n allen grote rondes over het strand. De karts kunnen snelheden van 10 tot 60 kilometer per uur halen en dat alleen op windkracht! Zo snel over het strand crossen geeft echt een kick. 

’s Middags maken we ons klaar voor de robbentocht waarbij we op zoek gaan naar zeehonden. We hebben een privé boot afgehuurd waar we met de hele groep op passen. Daardoor kunnen we andere routes varen dan de grotere boten met veel passagiers en is de kans dat we zeehonden van dichtbij zien groter. Geniet op je gemak van het zonnetje, de frisse zeelucht en het uitzicht.

Dag 3: De oversteek naar Terschelling

Het is tijd om onze tenten weer in te pakken, want we pakken vanochtend de boot naar Terschelling. In de haven van Ameland leveren onze tandems in en stappen aan boord van de waddentaxi. Daarna kiezen we het ruime sop. Snuif het waddenluchtje op en zie Ameland steeds kleiner worden. We worden in de haven van West-Terschelling gedropt. Daar staan deze keer mountainbikes voor ons klaar en de backpacks worden weer naar onze volgende camping gebracht. Deze is centraal gelegen op het eiland en toch weg van de drukte. We zullen hier wat later in de middag aankomen, aansluitend ons kamp op zetten en naar de supermarkt fietsen om een heerlijk avondmaaltje in te slaan. Wil je liever uit eten? Alles is mogelijk in overleg met de groep.


Dag 4: Mountainbiken door de bossen

Weet je direct waar je die mooie mountainbike voor gekregen hebt! Het is tijd om de benen te strekken en de hartslag omhoog te pompen. We combineren vandaag twee routes door het Hoornse- en Formerummerbos, waar een paar leuke singletrails lopen. Door het duinenlandschap zitten er een paar leuke hoogteverschillen in. Na deze krachtsinspanning kunnen we onszelf trakteren op een warme choco of een frisje in de gezellig strandtent Kaap Hoorn. Het ligt ergens verscholen tussen de duinenrij. Of wil je eerst een duik in zee nemen om af te koelen? Je loopt hier heel makkelijk naar zee, dus ‘be our guest’! Je hebt de hele middag vrij te besteden en hebt de mountainbike continu ter beschikking.


Dag 5: Hoe ver reikt de Boschplaat?

Dat is de vraag die je vandaag beantwoordt krijgt. De Boschplaat was vroeger een losse zandplaat tussen Terschelling en Ameland in. Het Koggediep, zoals de geul tussen Terschelling en de Boschplaat heette is dichtgeslibd en nu hoort het bij Terschelling. Het is een ongerept natuurreservaat dat we te voet gaan verkennen. We maken een dagwandeling van 18 kilometer langs de kwelders, slenken, het Jan Thijssenduin en het bunkerduin. Hier heb je de mooiste uitzichten! De terugweg lopen we via het strand met de wind in de rug terug naar onze fietsen.

Een leuk feitje: Wist je dat Terschelling 20% meer zonuren telt dan gemiddeld in Nederland? En het wordt nog beter, want het regent er ook nog eens 20% minder dan gemiddeld. Reden genoeg om hier drie nachten te blijven vinden wij.

Dag 6: We zijn verraders

Laten we voorop stellen dat Terschellingers een onderlinge rivaliteit hebben met Vlielanders, en andersom, al is dat grotendeels voor de grap. Daar zul je waarschijnlijk achter komen als je aan eilanders vertelt dat je naar ‘dat andere eiland west’ gaat. Dat kan ons natuurlijk weinig schelen, dus we stappen ’s ochtends dapper op de boot. Vlieland is alweer het laatste eiland dat we bezoeken en je zult merken dat het de rustigste van de drie is. De perfecte plek om onze beste wildernis ervaring te beleven, maar daarover morgen meer. Bij aankomst op het eiland staan deze keer gewone stadsfietsen voor ons klaar, voor de afwisseling. We kamperen weer middenin de duinen op loopafstand van een ouderwets bruin kroegje. Hier kunnen we vanavond tussen de eilanders een biertje drinken. Vertel ze maar niet dat je net van Terschelling komt…


Dag 7: De mysterieuze container

We vertelden al eerder over een aangespoelde zeecontainer op het strand. Dit is een break-in room, het tegenovergestelde van een escape room. Je ontsnapt dus niet uit een kamer of ruimte maar moet juist inbreken. Dat is precies wat we ’s ochtends gaan doen. Tijdens deze uitdaging spelen we samen cijfers vrij om de code te kraken. Deze cijfers ontvangen we door het behalen van de teambuilding activiteiten die op het strand zijn klaargezet. Denk daarbij aan uitdagende puzzels, maar ook actieve spellen zoals het spinnenweb. Wie niet sterk is moet slim zijn! Lukt het ons om in de container te komen?

’s Avonds maken we een tocht over de Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Dit een zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van Vlieland. Als je er middenin staat zou je zweren dat je in een zandwoestijn bent beland. In 360 graden om je heen tot de horizon alleen maar zand. Het is daarom ook geen toeval dat dit gebied ook als militair oefenterrein wordt gebruikt. Onze tour eindigt bij het reddingshuisje midden op de Hors. Vroeger was dit een vluchtplaats voor gestrande drenkelingen en nu ingericht als juttersmuseum. Alles wat op het strand is aangespoeld is hier te bewonderen, van sigaretten tot flessenpost. Om onze reis feestelijk af te sluiten genieten we hier van live gespeelde zeemansliederen rond een kampvuur. Dit is voor ons altijd een kippevelmomentje. Dit is één van de meest afgelegen gebieden in Nederland en heeft daardoor weinig lichtvervuiling. Vergeet dus zeker niet om de sterren boven je te bewonderen!


Dag 8: Toen waren we eilander-af

’s Ochtends nemen we de boot naar Harlingen, waar onze reis in de haven eindigt. Je hebt de afgelopen week kunnen ervaren hoe het is om jezelf een weekje eilander te voelen. Het grappige is dat je niet eens zo ver van huis was, maar toch je drukke leven op de wal hebt kunnen achterlaten. We hopen dat je er samen met ons van genoten hebt en het eilandleven een beetje mee naar huis neemt!

Bas Dijkstra Eigenaar Kaaiman Reizen

"In tijden van corona moesten we afgelopen zomer noodgedwongen op vakantie in Nederland. Maar eerlijk is eerlijk: zelfs als je níét gedwongen wordt is deze originele backpack groepsreis over drie Waddeneilanden een goede keuze. Heb jij ooit zo'n leuk reisprogramma binnen onze landsgrenzen gezien? We hebben ons bij Kaaiman keihard uitgesloofd om alles wat er in Nederland was te overtreffen. Ga je mee Waddenhoppen in 2021?"

Bas Dijkstra - Eigenaar Kaaiman Reizen