Hoe werkt een medicijnpaspoort?
31 maart 2020 
3 min. leestijd

Hoe werkt een medicijnpaspoort?

Reizen is leuk, spannend en avontuurlijk. Je leert veel van reizen en het brengt hele leuke ervaringen en herinneringen met zich mee.

We gaan alleen niet ontkennen dat er op elk moment iets kan gebeuren. Dat is niet zozeer gericht op alleen het reizen, want ook als je thuiszit of naar de supermarkt wandelt kunnen er dingen gebeuren.

Er is alleen 1 verschil. Als jou iets overkomt in Nederland, dan ben je in een vertrouwde omgeving waarin je jouw eigen taal kan spreken. Als je gaat reizen en in het buitenland bent, dan is de omgeving, de wetgeving en de taal anders.

Als je medicijnen gebruikt en in een vervelende situatie terechtkomt, dan wil je in het buitenland de zekerheid en rust hebben dat het goed gaat komen. Door de taalbarrière wil je miscommunicatie over medicijnen voorkomen. Logisch!

Ik wil je daarom kennis laten maken met een medicijnpaspoort.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is een medicijnpaspoort?

Een medicijnpaspoort is een overzicht van de medicijnen die jij gebruikt. Een ander woord hiervoor is geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort.

Belangrijk om te weten: een medicijnpaspoort kun je niet als geldig reisdocument gebruiken!

Wanneer heb ik een medicijnpaspoort nodig?

Een medicijnpaspoort is een overzicht van de medicijnen die jij gebruikt. Als je gaat reizen moet je dit bij je hebben, zodat artsen en apotheken uit het buitenland adequaat kunnen reageren in een noodsituatie.

Ook in minder grote noodsituaties komt een medicijnpaspoort goed van pas.

Als je per ongeluk je medicijnen bent verloren, maar deze wel echt nodig bent, dan kun je nieuwe medicijnen bij een apotheek in het buitenland halen. Door middel van jouw medicijnpaspoort kun je de apotheker duidelijk maken wat je precies nodig hebt. Hierdoor voorkom je dat er fouten worden gemaakt in het afgeven van medicijnen.

Een medicijnpaspoort is ook nuttig als je een bezoek aan de dokter brengt.

Wat staat er allemaal in een medicijnpaspoort?

Een medicijnpaspoort geeft een overzicht van de medicijnen die jij gebruikt, maar wat staat er nog meer in een medicijnpaspoort?

  • Contactgegevens van artsen
  • Contactgegevens van specialisten
  • Contactgegevens van jouw familie en/of vrienden
  • Gegevens over jouw bloedgroep en zorgverzekering
  • Ziekte
  • Aandoeningen
  • Heelkundige ingrepen

Niet alles hoeft voor jou van toepassing te zijn. Dit is puur een indicatie van alles wat op een medicijnpaspoort kan staan.

Tip!
Neem jouw medicijnen mee op reis in de officiële verpakking met etiket. Hierdoor is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat in plaats van drugs en voorkom je vervelende situaties!

Hoe kom ik aan een medicijnpaspoort?

Een medicijnpaspoort kan alleen door jouw huisarts, apotheek of specialist worden ingevuld en afgegeven. Bij veel huisartsen of apotheken is het mogelijk om deze medicatieoverzicht online aan te vragen en op te halen zodra het klaar is.

Daarnaast kun je bij steeds meer zorgaanbieders jouw medicatieoverzicht bekijken via een app. Als je gaat reizen is dat natuurlijk super handig, omdat je jouw telefoon altijd bij je draagt.

Wat de mogelijkheden zijn moet je zelf even raadplegen bij jouw huisarts, apotheek of zorgaanbieder!

Is een medicijnpaspoort hetzelfde als een Schengenverklaring of medische verklaring?

Nee, een medicijnpaspoort is niet hetzelfde als een Schengenverklaring of medische verklaring.

Schengenverklaring

Een Schengenverklaring heb je namelijk nodig als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen. Deze verklaring wordt gehanteerd door een aantal landen in Europa. Deze landen vallen onder het Schengengebied.

Medische verklaring

Reis je naar gebieden buiten het Schengengebied? Dan heb je in de meeste gevallen een medische verklaring nodig.

Heb je een vraag?

Dit zijn van die onderwerpen waar je zekerheid in wilt hebben. Je wilt hier simpelweg rust in krijgen zodat je relaxed op reis kunt gaan.

Ik kan mij voorstellen dat je na het lezen van deze blog nog een aantal vragen hebt:

  • Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet?
  • Welke landen vallen onder het Schengengebied?
  • Voor welke medicijnen heb ik een medicijnpaspoort nodig?

Ik verwijs je graag door naar jouw huisarts of apotheker om deze vragen te laten beantwoorden. Antwoorden over de Schengenverklaring of medische verklaring kun je grotendeels vinden op de website van het CAK.

Ik wil je met deze blog globale informatie geven over het medicijnpaspoort. Ik wil voorkomen dat deze blog aan informatie achterblijft, omdat er nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. 😉

Maar, er zijn natuurlijk heel veel vragen die wij wel kunnen beantwoorden.

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen