Heb ik een paspoort of ID- kaart nodig?
21 april 2020 
2 min. leestijd

Heb ik een paspoort of ID- kaart nodig?

We weten allemaal dat we ons moeten identificeren wanneer hier om wordt gevraagd. Dit is niet alleen het geval als je de grens overgaat, want ook in Nederland kan om jouw identificatie worden gevraagd. In Nederland geldt de regel dat je jezelf vanaf 14 jaar verplicht moet identificeren als de politie hier om vraagt.

Laten we eerlijk zijn: hoe vaak heb jij je moeten laten identificeren in Nederland? Ik niet heel vaak!

Wat wel vaak voorkomt is dat ik mij moet laten identificeren in het buitenland. Vooral als je de grens oversteekt kom je vaak in deze situaties terecht.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is het verschil tussen een ID-kaart en een paspoort?

In feite zitten er weinig verschillen tussen een identiteitskaart en een paspoort. Het doel van een identiteitskaart of paspoort is dat je jezelf kunt identificeren. Toch zijn er wel een aantal belangrijke verschillen.

Een Nederlandse identiteitskaart is ontworpen vanuit de Nederlandse wetgeving. Hierdoor kun jij jezelf identificeren in eigen land als de politie hierom vraagt. Ook is het mogelijk dat bij grote evenementen om jouw identiteitskaart wordt gevraagd.

Aan een paspoort zitten regels verbonden die voor alle landen op deze wereld gelden. Met een paspoort verzoekt de regering van het land waarin jij woont de autoriteiten van het andere land om jou binnen te laten.

Er zijn nog een paar kleine verschillen:

  • Voor het aanvragen van een paspoort heb je toestemming nodig van je ouders of gezaghouders tot 18 jaar. Voor een identiteitskaart is dit tot 12 jaar.
  • Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort.
  • Een identiteitskaart is een klein pasje, terwijl een paspoort een klein boekje is.

Oké, dat is verder niks nieuws en niet zozeer van cruciaal belang. Het is wel van cruciaal belang te weten in welk land je een ID-kaart of paspoort nodig hebt.

Heb ik een paspoort of ID- kaart nodig als ik ga reizen?

Landen binnen de Europese Unie accepteren identificatie met een Nederlandse identiteitskaart. Als je binnen de EU reist hoef je dus niet persé een paspoort mee te nemen, maar dat mag wel.

Als je als Nederlander buiten de Europese Unie gaat reizen, dan ben je verplicht om een paspoort mee te nemen en dan heeft een Nederlandse identiteitskaart geen enkele betekenis. Let er ook goed op dat bepaalde landen een visum vereisen. Soms ook in combinatie met jouw paspoort.

Waarom moet ik mij identificeren in het buitenland?

Identificatie in het buitenland is niks anders in Nederland. Net als in Nederland kan om jouw identificatie gevraagd worden.

Op luchthavens wordt echter wel strenger gecontroleerd. Elk land wil precies weten wie er binnen de landsgrenzen loopt om op deze manier problemen te voorkomen. Als je een buitenlander bent willen ze simpelweg weten wie jij bent en wat je komt doen. Daarnaast wordt jouw bagage gecontroleerd en als er iets niet klopt, dan kunnen ze dit verbinden aan jouw paspoort of ID-kaart.

Elk land heeft zijn eigen regels omtrent het binnenlaten van buitenlandse mensen. In het ene land wordt strenger gecontroleerd dan in het andere land, maar in alle gevallen ben je verplicht om jouw identificatie mee te nemen. Zelfs als je naar België afreist, ook al voelt dit land een klein beetje als Nederland.

Andere leuke reistips lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen