In sommige treinen heb je het idee dat je in een attractie van de Efteling bent beland. In hoog tempo schommelt de trein van links naar rechts, terwijl jij probeert te genieten van de mooie omgeving waar je door heen raast. De één valt er rustig van in slaap, maar de ander kan er goed ziek van worden.
Dit fenomeen noemen we ook wel reisziekte, of kinetose. Reisziekte geldt niet alleen voor schommelende treinen, maar kun je ook krijgen als je op een boot, in een auto of bus of met het vliegtuig reist. Per persoon is het verschillend of je gevoelig bent voor reisziekte.
Reisziekte is heel vervelend en het is de moeite waard dit enigszins te voorkomen. Persoonlijk ben ik er niet heel gevoelig voor, maar ik ben 1 keer misselijk geworden toen ik met een groep per boot naar een onbewoond eiland ging varen. Het was een tocht van 2 uur en een groot deel van de boot heeft 2 uur lang geprobeerd zichzelf onder controle te houden.
Op dat moment is het even afzien! 🙁
Snel een antwoord op jouw vraag?
3 vormen van reisziektes
Zoals ik hierboven beschreef kun je reisziekte ervaren als je met een boot, auto, trein, bus of vliegtuig reist. Reisziekte wordt daarom verdeeld in 3 verschillende vormen:
- Wagenziekte | Auto, bus, trein, etc
Zoals gezegd wordt reisziekte per persoon anders ervaren. Vormen van wagenziekte kun je het snelst krijgen in een trein of een grote bus, maar sommige mensen kunnen ook goed wagenziek worden van een auto!
- Luchtziekte | Vliegtuig
Luchtziekte ontstaat door hele onnatuurlijke bewegingen, zoals bij het dalen en stijgen van het vliegtuig, maar ook door turbulentie.
- Zeeziekte | Boot
Zeeziekte ontstaat door de golven die de boot laat schommelen. Vooral als je tegen de golven in vaart, heb je kans om zeeziek te worden. Hoe hoger de golven, hoe groter de kans dat je misselijk wordt en hoe groter de boot, hoe steviger deze op het water ligt, waardoor de kans op zeeziekte wordt verkleind.
Mocht je het idee hebben ooit luchtziek te zijn geweest, terwijl je in de auto zat.. dan zijn wij heel benieuwd naar dit verhaal. 😉
Hoe ontstaat reisziekte?
Het ontstaan van reisziekte is heel interessant. Jouw hersenen worden namelijk voor de gek gehouden. Ze registeren een andere beweging dan jouw evenwichtsorgaan. Hierdoor ontstaat een tegenstrijdigheid in het lichaam.
Reisziekte is een gevoelige reactie op een passieve beweging van het lichaam of voertuig.
Wat zijn de symptomen van reisziekte?
Toen ik op de boot naar het onbewoonde eiland aan het ervaren was, voelde ik mij vooral heel misselijk. Ik had het idee dat ik elk moment kon overgeven. Ik hield het gelukkig droog, maar sommige mensen hadden hier meer moeite mee.
Andere symptomen van reisziekte zijn:
- Gapen
- Duizeligheid
- Veel zweten
- Last van hoofdpijn
Wat kun je doen tegen reisziekte?
Voordat ik met de boot vertrok was ik koppig. Ik dacht dat ik niet ziek zou worden van de zee. Ik zag vrienden van mij reisziekte pillen nemen, maar ik besloot deze niet in te slikken.
Uiteindelijk besloot ik toch deze pilletjes in te slikken, omdat ik lichte symptomen op voelde komen. Ik kan je zeggen: deze pillen werken erg goed. Het is geen garantie dat je niks ervaart, maar ze verlichten de symptomen behoorlijk!
Desondanks voelde ik mij toch misselijk. Ik heb mij laten vertellen dat je bij reisziekte, dus niet alleen op de boot, zoveel mogelijk naar de horizon moet kijken. Kijk voor je uit en probeer je gedachten te verzetten. Dat is heel lastig, maar het werkt erg goed!
Wat kun je verder doen tegen reisziekte?
- Drink vóór en tijdens de reis geen alcohol, frisdrank of cafeïne, maar juist veel water.
- In sommige treinen zit je achterstevoren. Probeer deze stoelen te vermijden als je last hebt van wagenziekte.
- Zorg voor frisse lucht en haal diep adem. Zet een raam open in de bus, trein of auto en ga op het dek van een boot zitten (het liefst zo hoog mogelijk).
- Probeer je te ontspannen, hoe lastig dit ook is. Ga een gesprek aan met de persoon die naast je zit en verzet je gedachten.
- Speel geen spelletjes op je telefoon en lees geen boek!
Hoelang duurt reisziekte?
Het staat buiten kijf dat reisziekte heel vervelend is. Het is echter geen ziekte omdat jouw lichaam daadwerkelijk ziek is. Het is niet te vergelijken met misselijkheid na een avond in de kroeg waar het bier als water door je lichaam gleed.
Reisziekte is pure miscommunicatie tussen jouw hersenen en het evenwichtsorgaan.
Dat is een positief gegeven, want als je bent gearriveerd, uit de trein, auto, bus, vliegtuig of boot stapt en voet op aarde zet.. dan verdwijnt reisziekte als sneeuw voor de zon.
Je moet mogelijk even een paar minuten bij komen, maar daarna ben je weer op volle krachten! 😉
Nog meer blogs lezen?
Wij hebben ook blogs geschreven over hele andere onderwerpen:
- Hoe werkt een medicijnpaspoort?
- Duurzaam reizen: hoe doe je dat?
Heb je een vraag aan ons?
Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!
Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.