Reizen met een daypack: de praktische voordelen
26 mei 2020 
5 min. leestijd

Reizen met een daypack: de praktische voordelen

Na lang wachten staat de grote reis op het punt van beginnen. Je gaat een nieuw deel van de wereld bekijken en hebt hier maanden naar uitgekeken. Alles is goed voorbereid en het is tijd om te vertrekken.

Na slechts 3 uur in de trein te zitten kom je voor het eerste ongemak te staan. Je wilt graag muziek gaan luisteren en vraagt jezelf af waar je de oordoppen hebt verpakt. Daar sta je dan.. in een volle trein zit je door de backpack te graaien opzoek naar de oordoppen. Na lang zoeken herinner je je weer dat de oordopen in een zijvakje van de backpack zitten.

Dit is natuurlijk een extreem en klein voorbeeld. Waarschijnlijk ben je slim genoeg om de oordoppen dicht bij je te houden en vooruit te denken dat je de oordoppen wilt gebruiken tijdens het reizen met de trein. Maar hoe kun je soortgelijke ongemakken voorkomen?

De ideale oplossing is een daypack. In deze blog ga ik hier iets dieper op in!

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is een daypack?

Een daypack (dagrugzak) is niks meer dan een rugzak die je meedraagt tijdens het reizen. In de rugzak stop je de noodzakelijke spullen die je gemakkelijk kunt pakken.

Wat voor spullen kunnen dat zijn?

  • Voedsel
  • Medicijnen
  • Drinken
  • Een slaapmasker
  • Oordoppen
  • Een telefoonoplader
  • De fotocamera
  • Een laptop
  • En oneindig veel andere spullen

Hoe draag ik een daypack naast de backpack?

Het is eigenlijk helemaal niet praktisch om naast een grote backpack een daypack mee te nemen. Je hebt de handen al vol aan de backpack, dus wat ga je in de vrede met een daypack doen?

Ik snap de gedachten, maar het valt allemaal wel mee..

Uiteindelijk is het gewenning en staan de voordelen van de daypack gelijk aan de nadelen van een daypack.

De meest gangbare manier van het dragen van een daypack, in combinatie met de backpack, is door de daypack op de buik te dragen. Dus in plaats van de daypack op de rug te dragen, draag je hem op de buik.

Uiteindelijk hangt het natuurlijk af van de situatie en het soort daypack dat jij bij je draagt.

Je kunt namelijk ook backpacks kopen waarbij de daypack aan de backpack vastgeklikt zit. Hierdoor heb je de handen en buik vrij, maar sleep je toch een backpack en daypack mee. Het nadeel van deze daypacks is dat ze over het algemeen erg klein zijn (10-15 liter). Ik kan natuurlijk niet bepalen wat voor reis je gaat maken wat jij persoonlijk prima vindt, maar bij Kaaiman Reizen adviseren we een grotere daypack mee te nemen.

Hoe groot moet een daypack zijn?

Hoe groot moet een daypack zijn?

Een daypack van 25 of 30 liter is onze ogen de ideale daypack om belangrijke spullen naast de backpack te kunnen verslepen. Deze rugzakken zijn niet te klein, maar ook niet te groot om mee te moeten nemen.

Kijk, uiteindelijk ben je afhankelijk van de spullen die je mee gaat nemen. Zo simpel is het.. 😀

Als je van plan bent om een fotocamera en fotostatief mee te nemen, en deze mee te willen nemen in de daypack, dan is het verstandig om de grootte van 25 tot 30 liter aan te houden.

Maar zoals gezegd.. iedereen reist anders en elke reis is anders!

Wat zijn andere voordelen van een daypack?

Een daypack is niet alleen ideaal om gemakkelijk bij het eten te kunnen als je in een trein of bus zit.

Een daypack is ook handig om de backpack even achter te laten en de dag enkel door te brengen met de kleinere rugzak.

Misschien overnacht je in een hostel in een super leuke stad en ben je van plan om de bezienswaardigheden in de stad te willen bekijken. In dit geval kun je de backpack in de kluisjes van de hostel achterlaten en de stad verkennen met enkel jouw daypack en de spullen die je op dat moment nodig hebt.

Je kunt jouw schouders en rug heel even rust geven door het gewicht van de backpack even te laten voor wat het is en de dag door te brengen met een lichtere daypack.

Tip! Neem een slot mee voor de kluisjes in de hostels

Allemaal leuk en aardig, maar je wilt de backpack wel veilig achterlaten in het hostel. Vrijwel alle hostels geven jou de mogelijkheid spullen te beveiligen in een kluisje.

Maar, goed om te weten: weinig hostels hebben een slot om de kluisjes op slot te gooien. Je doet er dus goed aan om een cijferslot mee te nemen. Een bekend slot is de TSA Travelsafe cijferslot. Het voordeel van een cijferslot ten opzichte van een sleutelslot? Grote kans dat je de sleutels van het slot sneller kwijtraakt dan de code van het slot!

Praktische tips voor het kopen van een daypack

Of je een daypack gaat kopen en hoe groot de daypack moet worden hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en de reis die je gaat maken. Wij geven graag advies, maar uiteindelijk moet je zelf de knoop doorhakken.

Ik kan echter wel een aantal tips geven als je een daypack gaat kopen

Een regenhoes

Net als bij een backpack wil je dat de daypack droog en onbeschadigd blijft. Een regenhoes biedt de ideale oplossing.

Tegenwoordig hoef je amper moeite te doen om een regenhoes te vinden, omdat het kopen van daypacks over het algemeen inclusief regenhoes zit. Kijk dus even goed in de winkel of er een regenhoes bij zit! 🙂

Een bezwete, warme rug tegengaan

Er zijn vele technieken bedacht tussen de ventilatie van de rug en de daypack. Hierdoor voorkom je warmte en een bezwete rug.

Maar de technieken en de ervaringen lopen uiteen. Uiteindelijk moet je dit zelf gaan ervaren.

Er zijn rugzakken met een ijzeren rugpand. Deze ventileren erg goed, maar het beperkt wel de ruimte in de rugzak en het gewicht neemt toe.

Je kunt er ook voor kiezen om een daypack te kopen met airstripes. Ze ventileren niet zo goed als een tas met een ijzeren rugpand, maar je ervaart wel degelijk een verschil.

Is een daypack een must?

Ja, voor ons is een daypack een must.

Als je bij ons een reis gaat boeken adviseren we het om een daypack mee te nemen.

Niet alleen voor het gemak tijdens het reizen, maar ook voor de lange wandeltochten die we door de bergen gaan maken en voor alle andere activiteiten. Uiteindelijk wil je deze wandelingen niet met een grote backpack maken, maar wil je wel graag eten en drinken bij je hebben. Daarvoor is een daypack de ideale oplossing!

Andere leuke blogs lezen?

Wij hebben meer geschreven over bijvoorbeeld backpacks:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten. In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen