Uit welk materiaal kan een wandelsok bestaan?
02 juni 2020 
3 min. leestijd

Uit welk materiaal kan een wandelsok bestaan?

Wandelsokken zijn belangrijk. Dat is een statement die we vaak genoeg benadrukken in de blogs die we schrijven. Sokken zijn niet per definitie de leukste kledingstukken, maar dat neemt niet weg dat ze belangrijk zijn. We raden het iedereen aan om te investeren in goede wandelsokken, omdat het simpelweg veel pijntjes en ongemakken kan veroorzaken.

Wandelsokken zijn er in verschillende soorten en maten en zijn logischerwijs speciaal ontwikkeld voor het wandelen. Dat wil zeggen dat normale sokken niet volstaan. Normale sokken kunnen bepaalde ongemakken en pijntjes niet voorkomen zoals wandelsokken dat kunnen. Het is dus belangrijk om te weten wat de verschillen zijn en uit welk materiaal wandelsokken bestaan.

Nou, hoe toevallig het kan zijn: deze blog gaat over het materiaal van de wandelsok. Puur om een indicatie te geven van alle soorten materialen en de bijbehorende functie van het materiaal.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Allereerst: waarom zijn wandelsokken belangrijk?

Ja, zoals gezegd: wandelsokken lijken onbelangrijk, maar dat zijn ze absoluut niet.

De voornaamste functie van wandelsokken is het afvoeren van transpiratievocht.

Natte stokken zijn funest en veroorzaken gemakkelijk blaren aan de voet. Iedereen weet hoe vervelend blaren kunnen zijn.

Wandelschoenen zijn groot en compact en voorkomen wederom veel pijntjes, zoals de knie. Maar het voordeel van wandelschoenen is soms ook een nadeel. Doordat de wandelschoenen water af stoten en een grote en compacte vorm hebben, is het voor de voet moeilijk om alle transpiratievocht af te voeren.

Wandelsokken bieden de oplossing. Ze hebben een soort buffer die het vocht vast kan houden. Hierdoor blijft het vocht in de sokken en schoenen zitten, maar blijven de voeten zo veel mogelijk droog.

Daarnaast zijn wandelsokken anatomisch gevormd. Hierdoor ontstaan er geen loze ruimtes in de sokken en voorkom je wrijving.

Lees ook:

We hebben meerdere blogs geschreven over wandelsokken. Ik verwijs je daarom graag door naar onze blog over de voordelen van wandelsokken. 🙂

> Wat zijn de voordelen van wandelsokken?

Uit welk materiaal bestaan wandelsokken?

Het materiaal van de sokken bepaald of de sokken wandelsokken genoemd mogen worden. Het materiaal is namelijk van cruciaal belang om pijntjes te voorkomen.

Maar uit welke materialen kunnen sokken bestaan?

Sokken van katoen zijn geen wandelsokken

Katoenen sokken zijn ideaal in het dagelijkse leven. Ze zijn dun en zitten daardoor comfortabel als je moet werken, naar de kroeg gaat, gaat winkelen of boodschappen gaat doen.

Maar ze zijn niet aan te raden bij lange trektochten door de bergen.

Katoenen sokken drogen langzaam ten opzichte van wandelsokken en zoals eerder beschreven: je wilt natte voeten voorkomen, dus je wilt sokken dragen die snel droog worden.

Verder blijven katoenen sokken plakken en schuren ze tegen de huid. Daarnaast bieden deze sokken geen enkele vorm van schokdemping en dat maakt de sokken ongeschikt voor het wandelen.

Ik leg wel de nadruk op het wandelen. Ze zijn ongeschikt voor lange wandeltochten, maar de sokken zijn perfect voor thuis en tijdens alledaagse bezigheden.

Sokken van (merino-) wol

Ik schreef eerder in deze blog over de buffer van de sokken om het vocht bij de voeten weg te laten. Vooral wollensokken bieden deze buffer, omdat ze gemakkelijk vocht op kunnen slaan.

Daarnaast zitten deze sokken comfortabel, maar hebben de sokken ook enkele nadelen. De sokken slaan vocht gemakkelijk op, maar drogen langzaam. Verder kunnen niet alle mensen even goed tegen wol en kan het veel huidirritatie opleveren.

Hierdoor zijn er sokken ontworpen met een klein percentage wol, dit noemen we ook wel merinowollensokken. De buffer die het wol kan bieden zijn van cruciaal belang om in compacte wandelschoenen blaren te voorkomen, maar door het lage percentage krijg je amper irritaties ten opzichte van sokken met een hoog percentage wol.

Sokken van polyamide/nylon

Polyamide/nylon zijn waterafstotend, drogen snel en slijten traag. Dit zijn belangrijke kenmerken voor goede wandelsokken.

Uit welk materiaal kan een wandelsok bestaan?

Sokken van polyester

Polyester is belangrijk materiaal in een wandelsok. Ze lijken veel op de wokken van polyamide/nylon: waterafstotend en drogen erg snel. Het enige verschil is polyester sokken minder slijtvast zijn dan de sokken van polyamide/nylon.

Sokken van polypropyleen

Sokken van polypropyleen zijn hele goede sokken.

Ze zijn extreem waterafstotend, drogen zeer snel en zijn zeer slijtvast.

Andere belangrijke materialen

Sokken van merinowol, polyamide/nylon, polyester en polypropyleen zijn over het algemeen bekend als de betere wandelsokken.

Maar er zijn nog veel meer materialen die in sokken geweven kunnen zijn:

  • Viscose: dit is een gladde, zachte en natuurlijke vezel dat het vocht goed af kan voeren.
  • Tencel/Lyocell: dit materiaal lijkt op viscose, maar is op een duurzamere manier geproduceerd (niet onbelangrijk)
  • Elastiek: in alle sokken zitten vormen van elastiek. Hierdoor passen de sokken zich aan de vorm van de voet. De maat van de sok is hierin een belangrijk onderdeel, omdat je niet wilt dat het elastiek de voeten gaan knellen.

Andere blogs over wandelsokken

Wij hebben meer geschreven over wandelsokken:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten. In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen