Welke uitrusting heb je nodig bij het wandelen?
12 mei 2020 
6 min. leestijd

Welke uitrusting heb je nodig bij het wandelen?

Wandelen is hartstikke leuk om te doen. Je kunt met elkaar praten, bent actief in beweging en je kunt genieten van de prachtige omgeving. Wij organiseren avontuurlijke reizen waarbij we gezamenlijk grenzen gaan verleggen. Wandelen is één van die avontuurlijke activiteiten.

Een stevige wandeltocht kun je goed voorbereiden. Tijdens het wandelen wil je ongemakken voorkomen, zoals blaren, pijn in gewrichten en bij regenachtig weer wil je geen kou vatten. Je kunt het wandelen comfortabel maken door er een passende uitrusting bij te dragen.

In deze blog geef ik je een paar tips!

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is een goede wandeluitrusting?

Het soort kleding dat je draagt hangt altijd af van het gebied en het klimaat waar je in wandelt. Bij regenachtig weer heb je andere kleding nodig dan bij een wandeling met een strak blauwe lucht en hoge temperaturen.

De uitrustingen die ik in deze blog behandel zijn een algemeen advies, maar je moet natuurlijk altijd zelf aanvoelen welke kleding bij jouw situatie past. 🙂

Bij een wandeluitrusting denk ik aan:

 • Wandelschoenen
 • Wandelsokken
 • Wandelstokken
 • Een wandelbroek
 • Een pet
 • Een jas
 • Een tas

Wandelschoenen

Goede wandelschoenen zijn misschien wel het belangrijkste van een volledige wandeluitrusting. Uiteindelijk doen jouw voeten het zware werk en wil je de voeten graag ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van wandelschoenen?

 • Ze geven grip
 • Ze zijn comfortabel
 • Ze zijn waterdicht
 • Ze ontlasten het lichaam
 • En ze geven stabiliteit

Vooral jouw voeten, enkels en de knieën hebben het zwaar tijdens het wandelen. De belangrijkste functie van wandelschoenen is de schokdemping bij elke stap die jij zet. Hierdoor ondersteun je het lichaam en komen klappen in de voeten, enkels, knieën en zelfs in jouw rug en hoofd minder hard aan.

Lees ook:
Waarom zijn wandelschoenen belangrijk? – 5 voordelen van goede wandelschoenen

Goede wandeluitrusting: wandelschoenen

Wandelsokken

Wandelsokken lijken op het eerste gezicht onbelangrijk en zijn ook een stuk minder interessant om te kopen. Het is veel leuker flink geld te investeren in een leuke wandelbroek, dan in wandelsokken.

Ondanks dat wandelsokken niet sexy lijken, zijn ze wel erg belangrijk. Je moet wandelsokken niet kopen voor de look, maar voor het ondersteunen van het lichaam.

De functies van wandelsokken gaan verder dan je denkt:

 • Ze voorkomen loze ruimtes
 • Ze voorkomen huidirritatie en blaren
 • Ze voorkomen irritaties aan het been
 • En wandelsokken ondersteunen het lichaam en de knieën

Je wilt geen loze ruimtes in de wandelschoenen die je draagt. Loze ruimtes creëeren wrijving en dat kan resulteren in heel veel irritaties. Wandelsokken zijn anatomisch gevormd en passen zich aan de vorm van jouw voet.

Maar de allerbelangrijkste functie van wandelsokken is het afvoeren van vocht. In alle gevallen wil je natte sokken voorkomen. Natte sokken zijn de grootste boosdoeners van blaren.

Wandelsokken worden geproduceerd met verschillende soorten materialen. Een belangrijk materiaal is wol. Wandelsokken met wol creëeren een soort buffer in de sok.

Door de schoenen die je draagt is de kans groot dat het vocht bij de voeten moeilijk kan ontsnappen. Wollen sokken hebben een soort ”buffer” waar het vocht dat niet kan ontspannen opgeslagen kan worden. Hierdoor blijf je relatief droge voeten houden en dat is erg belangrijk!

Lees ook:
Waarom zijn wandelsokken belangrijk?

Wandelstokken

Wandelstokken passen net als wandelsokken misschien niet in het schoonheidsideaal. Dat betekent niet dat ze onbelangrijk zijn en je er geen aandacht aan moet besteden.

Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

 • Door te wandelen met stokken loop je in een natuurlijkere houding
 • Je kunt gemakkelijker het ritme bepalen en behouden
 • Het risico op vallen is kleiner
 • Je ontlast het lichaam
 • En wandelstokken helpen jou bij moeilijkere ondergronden

Ik snap de vergelijking met oude mensen in een bos die aan Nordic Walking doen met grote wandelstokken, maar verwijder dit beeld uit je gedachten en leer te begrijpen waarom wandelstokken degelijk een belangrijke functie hebben. Voor iedereen!

Je zult het misschien niet verwachten, maar ook in wandelstokken zitten hele theorieën verborgen en op basis van deze theorieën worden de stokken geproduceerd, omdat de vraag naar wandelstokken steeds meer toeneemt.

Lees ook:
Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

Goede wandeluitrusting: wandelstokken

Een wandelbroek

Wandelbroeken vind je in allerlei soorten en maten. De perfecte wandelbroek bestaat niet, want het is heel erg afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en het gebied waar je gaat wandelen.

Bij regen zijn er hele andere wandelbroeken dan bij wandelingen langs rotsen of in een tropisch klimaat. Natuurlijk kun je nooit vooraf bepalen of het gaat regenen, maar je kunt wel een hele duidelijke inschatting maken. De kans op regen in veel Aziatische landen is hoger dan regen in Afrikaanse landen.

Zoals alle kleding hebben ook wandelbroeken specifieke voordelen:

 • Ze zijn licht
 • Ze maken het wandelen comfortabeler
 • Wandelbroeken beschermen je tegen het weer
 • Maar ze kunnen je ook beschermen tegen struikgewas of insecten

Als je gaat wandelen door de regen, dan zijn wandelbroeken met waterafstotend materiaal belangrijk. Als je gaat wandelen door warme landen, dan kun je voor een korte wandelbroek kiezen. Het nadeel van korte wandelbroeken is dat je je niet kunt beschermen tegen insecten, zoals tekens.

Het voordeel van korte wandelbroeken is natuurlijk de bewegingsvrijheid tijdens het wandelen, maar ook de bewegingsvrijheid voor het lichaam om de warmte uit het lichaam sneller kwijt te kunnen.

Lees ook:
Wat zijn de voordelen van een wandelbroek?

Een t-shirt, trui en jas

Het bovenlichaam kun je onderverdelen in het drielagensysteem:

 • De onderlaag
 • De tussenlaag
 • De buitenlaag

De onderlaag

We weten allemaal dat je overbodige vocht wilt voorkomen.

Dat geldt niet alleen voor wandelsokken, maar ook voor de wandelbroek en voor alle kleding die je op het bovenlichaam draagt. Zo is het af te raden met een katoenen shirt te wandelen. Katoenen shirts worden snel nat en drogen langzaam.

Veel beter is het investeren in shirts van polyester. Deze worden minder snel nat, drogen snel en het behoud de warmte van het lichaam.

De tussenlaag

Onder de tussenlaag vallen truien en vesten. Vooral fleecetruien en fleecevesten zijn populair onder de wandelaars. De tussenlaag houdt de warmte tussen de onderlaag en buitenlaag goed vast en ze zijn belangrijk voor het reguleren van de vocht.

De buitenlaag

Tot slot heb je de buitenlaag. De buitenlaag is vooral belangrijk bij extreme weersomstandigheden, zoals regen, wind en sneeuw.

Onder de buitenlaag vallen jassen, zoals regenjassen. Deze zijn ademend en waterafstotend waardoor je warm en droog blijft!

En weet je wat het voordeel is van het drielagensysteem? Als je het koud hebt kun je de tussenlaag en/of buitenlaag aantrekken. Heb je het warm? Dan trek je de buitenlaag en/of tussenlaag uit.

Goede wandeluitrusting: een pet

Een pet

Zo klein en onschuldig, maar ze kunnen ontzettend belangrijk zijn: een pet.

Wandelen door warm weer is prettig, maar je moet wel rekening houden met de intensiteit van de zon. Je wilt ten allen tijde een zonnesteek of ernstige verbranding voorkomen. Vooral hoog in de bergen kan de zon erg intens zijn, zonder dat je het doorhebt.

Een pet is tijdens het wandelen een goede uitkomst. Het voorkomt in zekere zin zonnesteek, het creëert een stukje schaduw voor jouw ogen en het voorkomt verbranding!

Misschien denk je niet als eerste aan een pet, maar desondanks doe je er goed aan om een pet te kopen. Ze zijn goedkoop en nemen weinig ruimte in de bagage!

Een tas

Natuurlijk heb je een tas nodig tijdens het wandelen! Vooral bij lange wandeltochten van een paar uur is het van belang om voedsel en water mee te nemen. Waar ga je dat houden als je geen tas bij je draagt?

Ik bedoel maar.. 🙂

En ja, ik probeer hiermee ook prioriteiten te leggen aan het voedsel en water. Zij geven je energie zodra het nodig is. Daarnaast wil je ook de pet meenemen die we hiervoor hebben besproken.

Het is niet onbelangrijk te investeren in een goede dagrugzak. Een goede dagrugzak sluit goed aan op jouw rug en veroorzaakt geen pijntjes aan de schouders en nek.

Het is de investering dubbel en dwars waard

Ik begrijp het heel goed: investeren in sportkleding kan duur zijn, maar het is de investering dubbel en dwars waard.

Sportkleding is over het algemeen erg professioneel en gaat jaren mee en zorgt voor veel plezier tijdens het wandelen!

Andere leuke blogs lezen?

Er is meer geschreven over het wandelen en misschien kunnen ze je goed helpen:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen