Wat zijn aandachtspunten als ik wandelsokken ga kopen?
23 april 2020 
3 min. leestijd

Wat zijn aandachtspunten als ik wandelsokken ga kopen?

Of je comfortabel wandelt heb je voor een groot deel in eigen hand. Je kunt er voor kiezen om tijd en geld in wandelschoenen, wandelstokken en wandelkleding te investeren. Daarnaast speelt ook een goede wandelhouding een belangrijke rol.

Onder wandelkleding vallen onderanderen wandelsokken. Het is veel leuker om een mooi t-shirt te kopen dan wandelsokken. Wandelsokken lijken daardoor onbelangrijk, maar dat zijn ze niet. Wandelsokken spelen een belangrijke rol om comfortabel te wandelen.

Maar goed, zoals gezegd: wandelsokken kopen is niet heel spannend. Dus waar moet je dan op letten als je deze sokken gaat kopen?

Snel een antwoord op jouw vraag?

Verschil tussen een gewone sok en een wandelsok

Een wandelsok bestaat uit materiaal dat transpiratievocht kan afvoeren. Je voeten blijven droog en hiermee voorkom je huidirritatie en blaren. Een gewone katoenen sok zit erg lekker, maar slijten en krimpen snel, zijn niet vormvast en drogen langzaam. Voor het wandelen is dat geen aanrader.

> Lees ook: 8 tips om blaren te voorkomen

Belangrijke hamvraag: waar ga je wandelen?

Voordat je überhaupt sokken gaat kopen moet je jezelf afvragen in welk klimaat je gaat wandelen. Wandel je in een koud land of in een warm, tropisch land?

Voeten wil je niet te koud hebben, maar je wilt de voeten ook niet doorweekt hebben met zweet. Je moet proberen continue naar droge voeten te streven. Natte voeten zijn de belangrijkste veroorzaker van huidirritatie.

Wandelsokken met een buffer voor transpiratievocht

Wandelsokken kun je in vergelijken met thermokleding. Alleen is het nadeel van wandelsokken dat het omringd is door grote, stevige wandelschoenen. Hierdoor is het lastig om zweet volledig af te voeren.

Daarom is het belangrijk wandelsokken te kopen met een buffer. Vocht dat niet meteen naar buiten afgevoerd kan worden, wordt opgeslagen in de buffer van de sok.

Wollen sokken hebben een grote buffer, maar slijten wel snel en kriebelen. Niet iedereen kan tegen het gekriebel van wollen sokken.

Wandelsokken kopen: wat zijn de aandachtspunten?

Pasvorm van de sokken

Hoe beter de sokken passen, hoe minder wrijving je ervaart. Kortom, ze moeten niet te ruim zitten, maar ook niet te strak.

Voeten van de man zijn anders gevormd dan voeten van de vrouw. Er zijn speciale sokken gemaakt voor de man en speciale sokken gemaakt voor de vrouw.

Slecht afgewerkte naden kunnen voor drukpunten zorgen. Hierdoor kun je last krijgen van de voeten. Bij goede wandelsokken zijn de naden aan de binnenkant weggewerkt. Hierdoor zijn er geen drukpunten.

We hebben nog een blog geschreven over wandelsokken. Deze blog lijkt veel op de blog die je nu aan het lezen bent, maar gaat iets dieper in op het belang van wandelsokken.
> Waarom zijn wandelsokken belangrijk?

Kies ik voor dunne of dikke sokken?

De keuze tussen dunne of dikke sokken hangt af van het type wandelschoen dat je draagt.

Je hebt namelijk schoenen in de categorieën:

  • A
  • A-B
  • B
  • B-C
  • D

Elke schoen is onderverdeeld in één van deze categorieën op basis van het terrein waar je op gaat wandelen en de intensiteit van de wandeling. Een schoen uit categorie A zijn schoenen voor korte wandelingen op vlakke stukken.

Een schoen uit categorie D zijn schoenen voor intensieve wandelingen in de bergen waar je veel hoogtemeters maakt.

Wandelsokken zijn op hun plaats weer te verdelen in deze verschillende categorieën schoenen. In principe geldt: hoe hoger de categorie, hoe dikker de sok.

  • Schoenen uit categorie A matchen het beste met dunne sokken.

Deze sokken zitten vaak wat strakker. Door dikkere steunstukken bij de hak vangt het veel schokken op tijdens het wandelen.

  • Schoenen uit categorie B en D matchen het beste met dikke sokken.

Bij wandeltochten met wandelschoenen uit de categorieën B en D (dus intensievere wandelingen) heb je meer steun nodig. Dikke wandelsokken, met een hogere schokdemping, kunnen je deze steun geven

> Lees ook: Waarom zijn goede wandelschoenen belangrijk?

Hoe hoog moeten de sokken zijn?

Hoge wandelsokken hebben een belangrijke functie: het beschermen van je benen.

Als je middenin de natuur gaat wandelen dan loop je de kans door hoog gras te wandelen. Hoge sokken kunnen je benen beschermen tegen het hoge gras.

Ook in de bergen, bij rotsachtige stukken, kunnen hoge wandelsokken je benen beschermen tegen kleine schaafwondjes!

Waar op letten als ik wandelsokken ga kopen?

Welk materiaal sokken moet ik kopen?

Wandelsokken bestaan vooral uit kunstvezels, denk aan polyamide, polyester en polyproleen. Allemaal zijn ze waterafstotend, slijtvast en drogen ze snel.

Bij het maken van wandelsokken wordt goed nagedacht over het afvoeren van vocht. Vaak wordt er voor wol aan de buitenkant gekozen om het vocht te kunnen bufferen, terwijl aan de binnenkant voor kunstvezel wordt gekozen om de voet goed droog te houden.

Andere leuke blogs lezen?

Wij hebben veel andere blog geschreven over wandelen!

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten. In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen