uitdagend avontuur in inca voetsporen

Salkantay trail naar Machu Picchu | Avontuurlijke groepsreis Peru

Peru Backpack

22 daagse rondreis

Peru is een land dat schreeuwt om ontdekt te worden op de Kaaiman manier. Daarom hebben wij de perfecte reis samengesteld voor reizigers die zich niet in de watten willen laten leggen. Samen met ons verken je dit veelzijdige land op een actieve manier. Zo wandelen we dieper de Colca Canyon in dan andere luie toeristen, met als beloning Condors en hotsprings. Onze Salkantay Trekking is de meest uitdagende wandeling naar de mysterieuze Incastad Machu Picchu. We steken wandelend de Andes over, van het hooggebergte naar de Amazone. Vandaag loop je tussen de besneeuwde bergtoppen en morgen in de jungle. Waarschijnlijk is dit de mooiste wandeling die je in je leven zult maken.

"Drie weken rondtrekken door Peru waarbij je nóg meer ziet en doet dan je vooraf had verwacht!"

In de Amazone gaan we drie dagen van de radar op zoek naar wildlife. En dan niet alleen saai vanuit een bootje, maar ook wandelend en kajakkend door de wildernis. Van papegaaien tot jaguars, er is tijdens onze reizen al heel veel gespot. Als afsluiting van je reis trotseer je de woenstijnduinen met buggy en sandboard. Avontuurlijker gaat het niet worden. Tijd om tussendoor even bij te komen krijg je ook hoor. In de groene oase diep in de Colca kloof en in een hangmat in onze jungle lodge bijvoorbeeld. We slapen in back-to-basic hutjes tijdens de meerdaagse tochten. Tussendoor genieten we in hostels van luxere bedden en af en toe van een heerlijk zwembad!

"Kaaiman Reizen heeft er echt een top programma van gemaakt, precies goed. Actief afwisselend met ontspanning."

We komen al vijf jaar in Peru en hebben deze reis steeds verder geperfectioneerd. Het mag best gezegd worden dat we enorm trots zijn op het Kaaiman avontuur wat hier voor je ligt. Zo hebben we veel aandacht besteed aan het goed opbouwen van de reis om hoogteziekte te voorkomen. Iets waar andere organisaties vaak geen moeite voor doen. We werken met de leukste lokale gidsen en hebben alleen activiteiten opgenomen die wij zelf helemaal fantastisch vinden. Dat scheelt jou veel uitzoekwerk en verkeerde inschattingen. Medereizigers hoef je ook niet meer te zoeken, want die hebben zich al aangemeld. Nu jij nog!

Opwarmertje

Mark Joling maakte deze aftermovie van zijn Kaaiman reis naar Peru. Het geeft je een goede indruk van deze avontuurlijke backpack rondreis!

Hoogtepunten

Backpacken met een groep nieuwe reisvrienden

Loop van hooggebergte naar jungle tijdens de Salkantay trekking

Ontdek wereldwonder Machu Picchu net na zonsopkomst

Overnacht in een glazen Iglo onder de sterrenhemel

Ga met onze lokale gids "Into the Wild" in de Amazone

Loop dieper de Colca Canyon in dan andere luie toeristen

Jouw inspanningen worden beloond met hotsprings en Condors

Leer van de lokale bevolking over de Inca cultuur en ceremonies

Ga mee met onze Buggy Tour crossen door de woestijn

Sluit je reis af met een Sandboard sessie en een Pisco Sour

Poseren voor de machtige Salkantay Mountain

Ervaringen van reizigers

Vertrekdata

VertrekLeeftijdPrijsStatus
08-04-202020-36 jaar€2795Gaat niet door
16-09-202020-36 jaar €2895Nog 4 plaatsen

De prijzen zijn op basis van een 2-6 persoonskamer op indeling.

Vluchten van Amsterdam naar Lima en retour zijn inclusief.

Reisprogramma

Dag 1: Vlucht van Amsterdam naar Lima

Heb je naast je backpack ook een flinke portie energie ingepakt? Mooi. Dan ben je klaar om met je kersverse reisgenoten op het vliegtuig te stappen. We verzamelen ’s ochtends op de luchthaven Schiphol en maken eerst kort kennis met elkaar. Het is nu nog lastig te beseffen dat van deze groep mensen, die je maar amper kent, je aan het einde van de reis moeilijk afscheid zult kunnen nemen. Wat daarvoor nodig is? Samen bergen beklimmen, afdalen, genieten, afzien, lachen en huilen (vooral van geluk)!

We beginnen redelijk tam met een directe KLM vlucht naar Lima. Bij aankomst worden we opgehaald door onze lokale chauffeur en naar het hostel in Miraflores gebracht. Dit is onze favoriete wijk van Lima. Het is hier veilig, lekker rustig ’s nachts en we hebben een fijn hostel. Door de jetlag zullen we er flink doorheen zitten en snel naar bed willen. Maar niet voordat we geproost hebben op onze aankomst in Peru!

Dag 2: Een bliksembezoek aan Lima

We zullen er maar direct heel eerlijk over zijn: Lima is geen boeiende stad. Daarom zal onze reisleider je in een ochtendje laten zien wat je er niet aan mist. Zoals de kustlijn die volgebouwd is met een snelweg en de mistige smog die hier een groot deel van het jaar hangt. Om Lima toch niet helemaal af te branden: heerlijk Peruviaans eten kun je hier wèl krijgen! Onze reisleider neemt je mee naar een lokaal buffet, waar je van alle lekkernijen een beetje kunt proberen. De beroemde Ceviche bijvoorbeeld, of een heerlijk pittige Peruviaanse Rocotto Relleno. Je pakt wat je lekker vindt. Zo weet je direct wat je in de rest van de reis met een gerust hart kunt bestellen.

Na de lunch stappen we op de nachtbus richting Arequipa. Je zult merken dat om een uurtje of 5 je ogen vanzelf dichtvallen. Gelukkig hebben we de meest comfortabele nachtbussen van Peru voor je gereserveerd. Je slaapt in een extra brede stoel die ver achterover gekanteld kan worden. Je krijgt zelfs een kussentje en dekentje van de bemanning. Verwacht geen hemelbed op wielen, maar beter dat dit ga je hier niet krijgen. Slaap lekker!

Dag 3: Het altijd zonnige Arequipa

Als je ’s ochtends al wiegend wakker wordt duurt het misschien even voordat je weet waar je bent. Maar als je de gordijntjes open doet en de zon ziet schijnen, weet je dat we bijna in Arequipa zijn. Hier schijnt de zon bijna altijd, wat je direct een heerlijk Mediterraans gevoel geeft. Het centrum lijkt op een Spaans stadje met witte huisjes, palmbomen en een grote Kathedraal. Alleen de op de achtergrond opdoemende vulkaan El Misti verraadt dat we hier niet in Europa zijn. Deze bijna zesduizend meter hoge vulkaan is even hoog als de Kilimanjaro. Hij heeft grote delen van het jaar net als zijn Afrikaanse broer een wit hoedje van sneeuw. Met deze enorme baas op de achtergrond is jouw foto van de Plaza de Armas (hoofdplein) helemaal compleet.

We droppen onze tassen bij het hostel en maken een rondwandeling door het koloniale centrum. Onderweg halen we een vers geperst sapje op de indrukwekkende lokale markt. Daarna lopen we naar het uitzichtpunt. Vanaf hier is goed te zien op wat voor kale hoogvlakte deze stad ligt. Na de wandeling ontmoeten we voor het eerst onze lokale gids Tony. Hij geeft ons vanavond instructies over wat we mee moeten nemen, de Colca Canyon in. De reisleider neemt je vervolgens mee naar misschien wel het beste restaurant van Peru. Daarna heb je tijd om je tas in te pakken. Klaar voor Condors en Hot Springs?

Lopen langs de gekleurde fruitkramen in Arequipa met Kaaiman Reizen
Selfie met een Lama, altijd gezellig

Dag 4: Op naar de Colca Canyon

De wekker gaat vroeg, maar opstaan is een eitje door onze jetlag. Daar maken we vooral in het begin van de reis goed gebruik van! Onze grote backpacks blijven in het hostel, veilig achter slot en grendel. We nemen alleen onze dagrugzakken mee met schone kleren voor onderweg. We lopen dus niet met volle bepakking. Van Tony krijgen we een lokaal lunchpakketje mee (aan de vegetariërs wordt ook gedacht). De rest van de snacks kun je onderweg bij de locals kopen in de canyon.

We vertrekken als het nog donker is uit Arequipa. Tijdens de rit zien we de zon opkomen, wat het landschap prachtige pastelkleuren geeft. Doe gerust nog even je ogen dicht als je wilt. We zullen je wakker maken zodra er Lama’s en Alpaca’s te zien zijn. Dichtbij de rand van de canyon staat ons ontbijt klaar. Het is hier fris op de vroege ochtend, dus een kopje warme thee of koffie zal ons goed doen.

Na het ontbijt rijden we naar de rand van de canyon en stoppen op de plek waar vaak Condors zitten. Deze indrukwekkende gieren zweven hier op stijgende luchtstromen die vanuit de diepe kloof naar boven komen. Het zijn eigenlijk ontzettend luie beesten, want ze hoeven hierdoor niet met hun vleugels te klapperen om in de lucht te blijven. Hun reusachtige spanwijdte van soms wel drie meter is super vet om te zien. Op de plek waar wij naar toe gaan heb je de kans dat ze vlak over je heen razen. Als je hart daar niet sneller van gaat slaan weten wij het ook niet meer. Condors zijn voor ons ongevaarlijk want ze eten net zoals andere gieren alleen dood vlees. Ze zijn dus zelfs te lui om te jagen!

We zeggen de condors gedag en beginnen aan onze afdaling de kloof in. Tony doopt ons met een groepsnaam en dan kan de tocht beginnen. Veel luie toeristen missen dit mooiste stuk, en veel backpackers weten niet waar ze moeten zijn voor de indrukwekkendste beleving. Iedereen loopt elkaar achterna hier, maar wij niet. We nemen een afslag dieper de kloof in om te belanden bij nog mooiere uitzichten en hotsprings. Niet doorvertellen dus… Je zult jezelf er iets meer voor moeten inspannen, maar als jij straks met een koud biertje in een warm badje aan de rand van een woest kolkende rivier zit.. hoor je ons er niet meer over, toch? We slapen hier in houten hutjes onder een goedgevulde sterrenhemel.

Dag 5: Stroomopwaarts naar de Oase

Vandaag mag je iets langer ‘uitslapen’. We staan niet zo vroeg op als de afgelopen dagen, maar je zult merken dat je nog steeds op tijd wakker bent. Met uitzicht op twee rivieren, die beneden in de kloof samensmelten, eten we ons stevige ontbijt. Wat een vervelend leven hebben we toch! Dan is het tijd om veters te strikken, een laagje zonnebrand aan te brengen en te vertrekken. Vandaag lopen we stroomopwaarts tussen verschillende plantages. Het water uit de rivier wordt hier vertakt en naar de akkertjes gebracht. Wandelen tussen de avocado’s, mango’s en andere tropische fruitsoorten is voor ons als een kind in een snoepwinkel. Tony laat ons lokale vruchten proeven, waarvan je nog nooit hebt gehoord. Deze bijzondere smaken zijn super lekker!

Na de plantages moeten we een stukje steil omhoog, gevolgd door een vals plat stuk met uitzicht over de hele canyon. Ook vanaf hier zijn soms nog Condors te zien. Sta dus vooral ook eens stil om naar boven te kijken. We lunchen onderweg bij een lokale familie. De oudjes die hier wonen zijn extreem gastvrij. Zelfs als je ze niet verstaat kom je met handen, voeten en een brede lach een heel eind. Onze gids Tony is hier opgegroeid en kent de families in de Colca Canyon al zijn hele leven. Hij zorgt ervoor dat ze ons als gasten kunnen verwelkomen en hierdoor rond kunnen komen. We zijn deze families enorm dankbaar dat ze dit avontuur mogelijk maken.

Met nieuwe energie beginnen we aan het laatste stuk afdalen. Beneden wacht onze beloning. Als je over de rand kijkt, zie je beneden een groen paradijs opdoemen. Het lijkt misschien een fata morgana tussen de droge kale rotsen, maar deze plek bestaat echt. Hoe dichterbij we komen, hoe beter we de hutjes, palmbomen en ons zwembad kunnen zien liggen. Iedereen snakt inmiddels naar een verfrissende duik. Na de brug nog een stukje omhoog en dan kunnen de dagrugzakken af. Dag rugzak! Waarschijnlijk liggen we binnen tien minuten met z’n allen in het verfrissende water.

Trekking in de Colca Canyon met Kaaiman Reizen
Chillen in de Colca hotsprings bij zonsondergang met Kaaiman Reizen

Dag 6: Rustdag in het paradijs

Vandaag hoeft niks en alles mag. Je hebt het de afgelopen twee dagen verdiend. De meeste Nederlanders vinden het moeilijk om echt even niks te doen. We moeten altijd wat om handen hebben. Daarom dagen we je vandaag uit om te genieten van in het hier en nu zijn. Mis je toch wat vertier? Ga dan mee zwemmen in de rivier beneden, leer hoe je met een net werpen vissen kunt vangen of trek een baantje in het zwembad. Je kunt ook alvast hout sprokkelen voor vanavond. Ons verblijf in de Colca Canyon is namelijk niet compleet zonder een kampvuur met goede verhalen.

Dag 7: De beproeving omhoog

Jouw laatste test in de kloof is een wandeling omhoog. Dit is geen eitje. Om de warmte voor te zijn vertrekken we voor zonsopkomst. Met hoofdlampje op lopen we het eerste uur in de frisse ochtendlucht omhoog. Je zult merken dat je door de afgelopen dagen al een stuk fitter bent geworden en meer aan de hoogte gewend bent geraakt. Deze tocht is daardoor een goede voorbereiding op de Salkantay Trekking. Mocht je ’s ochtends toch niet helemaal fit zijn, dan is er een mogelijkheid om op een ezel mee naar boven te gaan. Dit is niet iets wat we standaard aanbieden, maar soms is het even nodig. Omhoog kan iedereen zijn of haar eigen tempo bepalen. Het is geen competitie, maar een gezamenlijke prestatie. Boven kunnen we met z’n allen juichen en trots zijn. De beloning is een uitgebreid ontbijtbuffet met vers brood en verse sapjes. Daarna stappen we in ons privé busje en worden terug gebracht naar ons hostel in Arequipa. Onderweg stoppen we voor een optionele lunch in Chivay en het uitzichtpunt op de hoogvlakte tussen de omliggende vulkanen.

Terug bij het hostel heb je de mogelijkheid om lekker te douchen en schone kleren aan te trekken. We herpakken gezamenlijk onze backpacks en gaan daarna het stadje in voor ons laatste avondmaal in Arequipa. Daarna worden we met de taxi naar onze nachtbus gebracht. Deze heeft hetzelfde comfort als de eerste van de reis. In ongeveer tien uur rijden we vannacht naar Cusco.

Uitzicht vanaf de Colca Canyon Peru met Kaaiman Reizen
Colca Canyon in Peru met Kaaiman Reizen

Dag 8: Cusco

Welkom in de Inca hoofdstad! We zijn inmiddels aangekomen op een hoogte van 3400 meter. Waarschijnlijk voel je hier niet veel van, omdat wij deze reis goed hebben opgebouwd. Sommige onwetende backpackers (en zelfs een aantal andere groepsreisorganisaties) vliegen direct naar Cusco, om daar vervolgens last van hoogteziekte te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je direct aan de pillen moet of in een extremer geval in het ziekenhuis beland. Wij vinden dit onverantwoord en voorkomen dit door onze hoogte goed op te bouwen met een tussenstop in Arequipa. Hier hoef jij je dus niet druk over te maken!

Vandaag staat vooral in het teken van lekker uitrusten in het hostel en een rondwandeling door het centrum. Onze reisleider neemt je mee naar de mooie binnenstad met pleinen en koloniale gebouwen. We laten je zien waar de leukste lokale marktjes zijn, waar je het beste een terrasje in de zon kunt pakken en waar je van die mooie Alpaca wollen truien koopt. Daarna kun je mee gaan naar het chocolade museum waar je echt van alles kunt proeven, maar je bent ook helemaal vrij om je middag anders te besteden.

In de namiddag wordt iedereen weer in het hostel terug verwacht. Dan geven onze lokale gidsen een briefing over de Salkantay Trekking die morgen begint. Onze backpacks blijven tijdens de trekking in het hostel. Je krijgt van de gidsen een zogenaamde dufflebag die mee gaat met de ezels. Hierin stop je alle spullen die je tijdens de wandeling overdag niet nodig hebt, maar ’s avonds en ’s ochtends op het kamp wel. Je draagt dus overdag alleen je eigen dagrugzak met wat extra kleding, je snacks en water. Alle maaltijden, met uitzondering van het eerste ontbijt en de laatste lunch, zijn volledig verzorgd. Er gaat een lokale kok mee die tijdens iedere maaltijd de tafel weer helemaal vol zet met allemaal lekkers. We hebben ervoor gekozen met de beste lokale organisatie op pad te gaan en jullie extra te verwennen tijdens deze uitdagende tocht!

Dag 9: Warmlopen naar de Glazen Iglo’s

Omdat we op tijd willen gaan lopen, staan we weer vroeg op. Zoals besproken nemen we alleen onze dufflebags en dagrugzakken mee in het busje naar de start van onze trekking. Onderweg stoppen we in Mollepata voor het ontbijt. Dit wordt weer verzorgd door een lokale familie, zonder tussenkomst van een groter bedrijf of agent. Voor jou de leukste lokale beleving en voor hen de fijnste inkomsten. Na het ontbijt rijden we het laatste stukje naar het begin van de tocht. De gids zal ons voor vertrek vragen naar onze teamnaam. Gelukkig heeft Tony die al voor ons bedacht. In een cirkeltje brullen we onszelf even energie en moed in. Daarna beginnen we aan de vijfdaagse tocht naar de oude Inca stad Machu Picchu.

Vandaag starten we relatief makkelijk. Het eerste half uur is zigzaggend omhoog en daarna vals plat naar de lunch en tevens de eerste overnachtingsplek. Maak kennis met onze sfeervolle glazen iglo’s waar we in slapen. Ohja, we hebben uitzicht op de Salkantay Mountain, niet geheel onbelangrijk.. Deze ontzettende indrukwekkende bonk steen met besneeuwde top zal op je netvlies achterblijven zodra je je ogen dicht doet onder de sterrenhemel vanavond.

Maar zover is het nog niet, want vanmiddag kun je ervoor kiezen om mee te gaan naar het Humantay meer. Laten we het zo zeggen, alleen als je ècht niet fit of te moe bent moet je deze skippen, want anders mis je echt iets! Het is even een wandelingetje omhoog en de lucht wordt steeds ijler. Onze gids zal je coachen om je eigen tempo te lopen en kleine stapjes te zetten. Als je dit doet ben je voor je het weet op één van de mooiste plekken van de reis beland. Dit gletsjermeer ligt op ongeveer 4000 meter hoogte en is blauwer dan blauw. De kleuren steken prachtig af tegen de lichtgroene hellingen, het donkere gesteente en de indrukwekkende sneeuwmassa. Soms brokkelen er grote stukken sneeuw en ijs af en kun je genieten van het natuurgeweld van een kleine lawine. Geen zorgen, we blijven op veilige afstand aan de andere kant van het meer. Daarna is het fototijd, want op deze plek zijn al veel Kaaiman fotoalbum covers gemaakt. We weten dat je eigenlijk geen afscheid wilt nemen van dit uitzicht, maar de zon zakt steeds verder en we moeten ook nog naar beneden. Dat gaat een stuk soepeler, vooral als we ons diner kunnen ruiken. Onze kok kookt heerlijke schalen vol met lokale gerechten, zodat jij moe maar voldaan naar bed kunt gaan. Doe niet direct je ogen dicht in je glazen iglo, maar kijk nog even naar boven. Grote kans dat je nog nooit op zo’n bijzondere plek hebt geslapen.

Loop de uitdagende Salkantay Trail met Kaaiman Reizen
Slapen in een glazen igloo met uitzicht op de Salkantay

Dag 10: De grote oversteek

De meest uitdagende dag van de reis is aangebroken. Ga er maar vanuit dat je in alle vroegte met veel positieve spanning in je lichaam wakker wordt. Dat is nodig vandaag, want er wordt een collectieve prestatie van ons verwacht. We pakken onze dufflebags en dagrugzakken weer in. Alleen onze dagrugzakken nemen we mee als we na het ontbijt beginnen aan de klim. Er wordt hier water uit de bergen gekookt, dus je kunt iedere ochtend je waterfles, bidon of waterzak bijvullen. Mocht je vandaag niet fit zijn, dan is er altijd een ‘escape’ om tegen betaling met een ezel mee omhoog te gaan, maar we gaan er vanuit dat iedereen fit is!

Het is ’s ochtends fris, dus we zullen goed gekleed van start gaan. Gaandeweg merk je dat je het door het wandelen warm begint te krijgen. Steeds kan er een laagje kleding uit. De zon staat al vol op de witte top van de Salkantay gericht, terwijl de rest nog in de schaduw ligt. Hou je fotocamera dus bij de hand. We nemen genoeg pauzes en iedereen kan op zijn/haar eigen tempo lopen. Langzaam zijn bestaat dus niet. Iedereen die fit is en een goede midset heeft kan deze tocht voltooien. Op tijd drinken en pauzes blijven nemen. Voor je het weet sta je met je reismaatjes op de top van de Salkantay pas! Het was misschien een beetje afzien, maar dit gevoel maakt alles goed. We poseren met op de achtergrond de indrukwekkende sneeuwmassa. Daarna doen we een korte Inca ceremonie om de voorvaderen en goden te bedanken voor onze veilige oversteek. Hoe dat gaat, gaan we nu niet verklappen.

Hoe lang we op de top van de pas blijven hangt af van het weer. Dit kan in de Andes namelijk van kwartier tot kwartier verschillen. We dalen af naar onze lunchplek door een prachtige vallei met stroompjes. Er is ook wildlife te spotten dus hou je ogen open voor Condors en Viscacha’s. Een Viscacha lijkt een soort kruising tussen een konijn en een marmot, en dan met een mooie grote pluimstaart. Ze zijn retesnel en vaak met veel tegelijk. Zodra je er eentje kunt spotten, zijn er dus meer in de buurt. Maak snel een foto, want voor je het weet zijn ze alweer weg gestoven. Zodra je moe begint te worden is onze lunchplek in zicht. Gooi even lekker de beentjes omhoog, doe een korte powernap en schuif aan voor een volgend feestmaal.

Na de lunch wandelen we verder bergafwaarts en je kunt het landschap steeds verder zien veranderen. Vanochtend stonden we nog tussen de witte pieken, maar hier wandelen we al steeds verder de jungle in. Bomen worden steeds groter en de begroeiing ertussen steeds dichter. Uiteindelijk wandel je in je T-shirtje en korte broek tussen de berghelling vol met groene wildernis. Je hoort de beek beneden en het gezang van de vogels steeds luider worden. Tegen het einde van de middag hebben we onze grootste uitdaging volbracht. Aan de rand van het pad staan onze ‘Adean Houses’, lokale hutjes met stro-dakjes. Dump je spullen in één van deze hutjes en neem tegen betaling een heerlijke warme douche in een geïmproviseerd douche hokje. Dit wordt door de locals speciaal voor je geregeld en is iedere euro waard. Heerlijk opgefrist genieten we samen aan tafel van een welverdiend frisje of biertje. Je mag trots zijn op jezelf. Proost!

Dag 11: Adrenaline-dagje tussendoor

We hebben, om de trekking op te breken, vandaag een dagje met wat andere activiteiten ingepland. We wandelen in de ochtend weliswaar nog een stuk van de Salkantay Trail, maar in de middag wordt er niet meer gelopen. Je hebt dan de keuze om te gaan ziplinen (optioneel) en daarna naar de hotprings te gaan (optioneel). Natuurlijk hebben we deze activiteiten niet voor niets gekozen. Deze Zipline is één van de gaafste die je ooit gaat doen, want je kunt Condorstyle over de ravijnen heen vliegen. Dat betekent liggend (gezekerd) onder een kabel hangen en vliegend als een vogel door de lucht heen razen. Met bizar mooie uitzichten. Niet slecht toch? Verder maken een wiebelbrug en een klimparcours onder een waterval ook onderdeel uit van dit circuit. Deze kun je ook overslaan als je wilt.

Na ons zipline avontuur wachten de hotsprings al op ons. Je betaalt hier een paar euro voor de entree in een warm water paradijs tussen de groene bergtoppen. Er zijn meerdere baden, dus je kunt het zo heet maken als je zelf wilt. Ook zijn er koude watervallen waar je heerlijk onder kunt afkoelen. Bereid je dus voor op een paar uur intens genieten. We slapen vannacht in speciaal voor ons opgezette tenten in de jungle. In slaap vallen met rustgevende krekelgeluiden dus.

Poseren voor de Salkantay Mountain met Kaaiman Reizen
Schommelen tijdens de Salkantay Trekking in Peru met Kaaiman Reizen

Dag 12: Het eerste uitzicht op Machu Picchu

Er zijn meerdere Inca trails naar de oude Inca stad en vandaag gaan wij er eentje lopen die nog maar recentelijk ontdekt is. Heel veel luie toeristen gaan met de trein naar Machu Picchu en veel Salkantay lopers slaan dit unieke stukje Inca trail over. Zonde, want het brengt je bij een recentelijk ontdekte ruïne. Hier kun je zelfs nog zien hoe Machu Picchu eruit zag toen het net werd ontdekt. Grote gedeeltes zijn hier nog overwoekerd met planten, zoals de ontdekkingsreiziger Hiram Bingham het ook ooit vond. Genoeg redenen voor ons om dit bijzondere stuk Salkantay trail te lopen dus!

We lopen eerst een stuk in de schaduw omhoog en belanden bij een lokaal restaurantje. Neem hier een verse jus of schommel met uitzicht over de omliggende valleien. Na het opfrismomentje wandelen we het laatste stuk naar boven, waar de ruïne zich bevindt. Hier hebben vroeger de Inca boodschappers ook gestaan, voordat ze in Machu Picchu aankwamen. Geniet van het eerste uitzicht op de oude stad! Zigzaggend wandelen we door de jungle naar beneden, waar onze lunchplek zich bevindt. We lunchen vlakbij een verfrissende waterval, dus steek gerust je hoofd er even onder. Of meer lichaamsdelen, ook prima.

Na de lunch nemen we even pauze om uit te buiken. Daarna wandelen we het laatste stukje naar een checkpoint, waar het treinspoor naar Machu Picchu begint. Het laatste stuk naar onze slaapplek in Aguas Calientes is een relatief saai stuk aan de rand van het treinspoor, maar tijdens een goed gesprek met je reisgenoten valt de tijd een beetje weg. We slapen vanavond in een hostel met een warme douche en een heerlijk matras. Onze gids zal tijdens het diner de laatste details voor morgenochtend bespreken. Hij geeft ons persoonlijk de entree tickets voor Machu Picchu en spreekt een verzameltijd af. Daarna gaan we lekker vroeg slapen.

Dag 13: Machu Picchu

De dag waar iedereen naar uit heeft gekeken is aangebroken! We staan vroeg op om in het donker naar de poort van de oude Incastad te wandelen. Waarschijnlijk heb je al honderden foto’s gezien en je afgevraagd of het echt zo mooi is. Het antwoord is ja. Nog indrukwekkender dan je je kunt voorstellen zelfs. Veel reizigers vragen ons van tevoren of Machu Picchu niet ontzettend toeristisch is geworden. Daar antwoorden wij dan ‘ja’ op. De vervolgvraag is dan vaak of het nog wel de moeite waard is dan.. JA!!! Absoluut. Dit is een ultieme ervaring die je nergens anders gaat vinden. Wij maken hem nog extra bijzonder met de klim er naar toe.

Omdat wij in alle vroegte vertrekken zitten we in het eerste tijdsblok waarop je de stad in mag. Er zijn dus in het begin relatief weinig mensen, dus mooiere foto’s en een meer mysterieuze sfeer. Dit ga jij zeker geweldig vinden. We lopen samen naar de Sungate en poseren er natuurlijk op los. Wij kennen de plekken voor de beste foto’s. Reisleider Bas: “Ik ben al zeven keer in Machu Picchu geweest en iedere keer weer ben ik opnieuw onder de indruk van dit reusachtige bouwwerk. De stad is zó geniaal op deze bergkam gebouwd. Vaak ga ik op een steen zitten met het beste uitzicht en gewoon stil een kwartiertje naar beneden staren. Heerlijk.”

De gids geeft ons een rondleiding van ongeveer twee uur door de straten van de stad. Hij laat ons verschillende bouwstijlen zien en vertelt hoe de Inca’s hier vroeger hebben geleefd. Wist je bijvoorbeeld dat de oorspronkelijke bewoners veel kleiner waren dan wij? Of dat deze hele stad is gebouwd met behulp van de stand van de sterren? Ook aan dit bezoek komt helaas een eind en je kunt kiezen om terug naar beneden te lopen of (tegen betaling) de bus te nemen. We lunchen bij de lokale markt en nemen daarna een combinatie van trein en privé busje terug naar Cusco. Daar kun je weer bij al je spullen. Wat zul jij lekker slapen na alle indrukken van de afgelopen dagen.

Groepsfoto bij Machu Picchu met Kaaiman Reizen
Kajakken in de Amazone met Kaaiman Reizen

Dag 14: Vanuit Cusco op naar de Jungle

Voor wie wilt lassen we een uitslaapochtend in, maar je bent vrij om op eigen houtje de stad in te gaan. Vandaag kun je deelnemen aan een optionele Peruviaanse kookworkshop. Onder leiding van een lokale kok ga je mee naar de lokale markt om daar inkopen te doen. Maak kennis met alle bijzondere streekproducten, waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Proeven mag natuurlijk ook! Als we alles van ons boodschappenlijstje hebben afgestreept gaan we starten met koken. We maken een twee-gangen-lunch en een drankje naar keuze. Vegetarische opties zijn mogelijk. Samen kiezen we een gerecht dat ons het leukste lijkt. We mogen van alles snijden, roeren, bakken en daarna zelf opeten. Het is leerzaam, maar vooral heel erg grappig met z’n allen!

Na de lunch is er tijd om een terrasje te pakken of souvenirs te shoppen. Na het eetfestijn van vanmiddag zal een licht diner volstaan, voordat we de nachtbus naar de Amazone pakken. Deze heeft weer het comfort wat we inmiddels gewend zijn.

Dag 15 & 16: Een compleet andere wereld

Als je wakker wordt moet je misschien even met je ogen knipperen. “Is dit nog steeds Peru?” Jazeker, maar wel een heel ander stuk Peru. Als je de bus uitstapt krijg je de vochtige warmte direct in je gezicht. Lekker hè? Het is nu nog vroeg, dus het is nog aan de frisse kant. We worden bij de bus opgehaald door onze lokale gids waar we al jaren mee samenwerken. Hij heeft een eigen lodge in het Tambopata reservaat. Strategisch gebouwd met de meeste kans op het zien van wilde dieren. We gaan niet vertellen waar het is, maar nemen je er graag mee naar toe. We stoppen eerst kort bij een hostel om daar onze dagrugzakken te pakken. Je hoeft alleen kleding mee te nemen voor de komende drie dagen (twee nachten). Onze reisleider zal je vertellen wat je in moet pakken. Spoiler: een hoofdlampje is handig als je ’s nachts wild wilt spotten. Onze grote backpacks blijven de komende twee nachten in het hostel.

Met een pick-up truck worden we na het ontbijt naar de haven gebracht. Daar stappen we over op een kleine motorboot en varen stroomopwaarts de jungle in. Geniet van de wildernis om je heen en de wind door je haren. Dit is het echte vrijheidsgevoel! Vlak voor de lunch komen we aan bij onze lodge. We moeten eerst een paar trappen omhoog om uit het rivierdal te komen. Boven wacht een mooi uitzicht. We krijgen een hut toegewezen en de hangmatten buiten hangen al klaar. Het is inmiddels behoorlijk warm, dus je bent vrij om in de hangmat even een siësta te doen. Je hoeft niet bang te zijn dat je de lunch mist, want de etensbel maakt je wakker. Heerlijk om zo bediend te worden na al die inspannende activiteiten.

In overleg met de junglegids wordt bepaald hoe de indeling van de komende drie dagen gaat zijn. Wat we in ieder geval gaan proberen is kaaimannen vangen (en weer vrijlaten natuurlijk), papegaaien spotten, apen spotten, leren water drinken uit planten, kajakken op de rivier en een nachtwandeling maken. Als we tijd over hebben zijn er misschien nog meer verrassingen. Meer gaan we er nu niet over vertellen. Het blijft de natuur die we niet kunnen controleren, dus sommige dieren zullen zichzelf makkelijker laten zien dan anderen.

Dag 17: Terug naar de bewoonde wereld

Na één van de hierboven genoemde ochtend activiteiten eten we onze laatste lunch in de lodge. Daarna stappen we weer in de boot en varen terug naar de bewoonde wereld. Hier kunnen we weer bij onze backpacks en een verfrissende douche nemen. Voordat we de nachtbus ingaan hebben we de mogelijkheid om pizza’s te eten! Normaal gesproken zegt niemand hier nee tegen. Daarna is het tijd om te vertrekken naar Cusco.

Met z'n allen chillen in de Amazone met Kaaiman Reizen
Gekleurde papegaaien (Ara's) spotten in de jungle

Dag 18: Souvenirtjes shoppen in Cusco

Vanaf het busstation gaan we met de taxi weer naar ons vertrouwde hostel. Hier blijft onze bagage vandaag achter, zodat we de stad in kunnen. De ochtend is vrij te besteden in Cusco, waar we ons inmiddels thuis voelen. Dit is je laatste kans om souvenirtjes te shoppen. Geen zin? Ga dan mee een drankje doen op het terras of neem een heerlijke massage. We lunchen gezamenlijk en stappen daarna op onze laatste nachtbus naar Ica. Zelfde busmaatschappij, zelfde comfortabele ligstoelen. Er wordt onderweg zelfs een diner geserveerd.

Dag 19: Op naar de woestijn

Als je dacht dat je alle facetten van Peru hebt meegemaakt, heb je het mooi mis! Als we vanaf het busstation een grote zandbak in rijden weet je dat je daar nog iets aan toe gaat voegen. Middenin deze woestijn ligt namelijk het oasedorp Huacachina. We hebben daar een super chill hostel geboekt met een bar en een zwembad. Precies wat jij verdiend hebt na de afgelopen drie weken. Ga lekker op een bedje in de zon liggen of neem een duik in het verfrissende zwembad.

Vanmiddag kun je mee op een buggytour door de duinen rondom Huacachina. Onderweg kun je sandboarden in de woestijn. Dit is een absolute aanrader! Met een flinke vaart rijdt onze chauffeur ons van duintop naar duintop, waar we stoppen om van het uitzicht te genieten en onze sandboards onder te knopen. Ben je niet een echte snowboarder en lijkt het je wat eng? Dan kun je ook op je buik de zandberg af zoeven. Waarschijnlijk heb je naast een flinke scheut adrenaline ook een droge keel gekregen. Gelukkig hebben ze in ons hostel lekkere cocktails om de keel te smeren. Dan kunnen we na het douchen proosten op onze avontuurlijke belevenissen. Grote kans dat er spontaan een Kaaiman feestje ontstaat die duurt tot in de kleine uurtjes.

Dag 20: Terug naar het prachtige Lima

Haha, had je door dat de titel sarcastisch was? We moeten vandaag onze oase van rust verlaten om terug te keren naar de hoofdstad Lima. In de ochtend nemen we een laatste duik in het zwembad en stappen daarna op de (dag)bus. Aan het einde van de middag komen we aan in hetzelfde hostel als waar onze reis drie weken geleden begon. Het is leuk om vanaf hier naar zee te lopen om te pootjebaden en de zon onder te zien gaan.

Buggy rijden door de woestijn van Huacachina met Kaaiman Reizen
Buggy tour en Sandboarden bij zonsondergang

Dag 21: Klaar maken voor de terugreis

De ochtend kun je vrij besteden in Lima. Je kunt ervoor kiezen om in het hostel te blijven of mee te gaan naar het oude koloniale centrum. Verwacht er niet teveel van, maar de oude Plaza is wel een bezoekje waard. Tijdens de lunch kun je voor de laatste keer je Peruviaanse lievelingsgerecht scoren. Daarna vertrekken we per minibus naar de luchthaven en boarden we voor onze KLM vlucht naar Nederland. Hasta luego Peru!

Dag 22: Hallo thuisland

Moe maar voldaan kom je weer in Nederland aan. Het zal nog wel even duren voor je alle indrukken hebt kunnen verwerken. Nu is het tijd voor foto’s uitwisselen en nagenieten. We hopen dat je met ons een onvergetelijke tijd hebt gehad. Tip: Als ze je thuis vragen wat je het leukste vond, mag je ook gewoon ‘alles’ zeggen!

Verblijf

Tijdens deze reis overnachten we in hostels, hutjes en tenten. Op sommige plaatsen hebben we een aparte kamer met een eigen badkamer. Het aantal bedden in deze kamers zal variëren van 2 tot 6 en daarom kan de kamerindeling per accommodatie verschillen. We delen je altijd in op een kamer met reizigers van hetzelfde geslacht. Je kunt dus zelf kiezen met wie je de kamer wilt delen. De hutjes tijdens de Salkantay trekking deel je met één ander persoon. Deze zijn inclusief comfortabele slaapmat en een zeer goede slaapzak.

Vervoer

Vanaf Amsterdam Schiphol zullen we onze rondreis beginnen. Naar Lima vliegen we normaal gesproken met KLM, Air France, Air Europa, Lufthansa of United Airlines. We hebben gedurende deze vliegreis maximaal één overstap. Op locatie reizen we met lokale bussen, nachtbussen, taxi's, per boot en privé-vervoer.

Wanneer je graag aan deze reis wilt deelnemen, maar je al op de bestemming bent of je deze reis als begin van je backpackavontuur wilt plannen, dan kun je ons vragen naar de prijs voor alleen het landarrangement (dus exclusief vluchten). Je kunt onze Peru reis dan combineren met een langer backpack avontuur.

Lekker eten tijden de Salkantay Trekking
Poseren tijdens de uitdagende Salkantay trail met Kaaiman Reizen

Intensiteit


Deze rondreis is geschikt voor reizigers met een goede conditie. We maken een aantal meerdaagse wandelingen (Colca Canyon en Salkantay Trekking). Deze zijn goed uitgebalanceerd en we wandelen nooit met volle bepakking. De wandelingen worden vaak als pittig ervaren, maar je hoeft geen ervaren bergwandelaar te zijn. Voor de hoogte kun je niet trainen, maar je doet er verstandig aan om thuis een aantal langere wandelingen te maken om bijvoorbeeld je bergschoenen in te lopen. De reis is zowel in hoogte als intensiteit goed opgebouwd, wat betekent dat je gedurende de reis ook steeds fitter zult worden. Een goede conditie en doorzettingsvermogen zijn voor aanvang zeker een vereiste.

Huidige en eerdere blessures of medische aandoeningen kunnen van invloed zijn op jouw vermogen om deel te nemen aan de reis naar Peru. Het is belangrijk dat je ons daarvan bij boeking op de hoogte brengt.

We willen jou altijd de beste ervaring geven en zijn eerlijk over de zwaarte van de reis. Mocht je twijfelen over of je dit aan kunt, neem dan gerust contact met ons op.

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Lima retour
 • CO2-compensatie voor de vluchten
 • Verblijf in hostels, cabinas & lodges
 • Combinatie van privé- en lokaal openbaar vervoer
 • Vierdaagse Colca Canyon hike (inclusief rustdag)
 • Entree Colca Canyon nationaal park
 • Leuke lokale gids in de Colca Canyon
 • Vierdaagse Salkantay Trekking naar Machu Picchu
 • Engelstalige gids tijdens Salkantay Trekking
 • Verblijf in hutjes & tenten tijdens Salkantay Trekking
 • Slaapmat & slaapzak tijdens Salkantay Trekking
 • Entree Machu Picchu
 • Driedaagse Amazonetrip per boot
 • Lokale Engeltalige gids tijdens Amazonetrip
 • Ontbijt op dag 10, 11, 12 en 13
 • Lunch op dag 9, 10, 11 en 12
 • Diner op dag 9, 10, 11 en 12
 • Uitgebreide paklijst en reistips vooraf
 • Boekingskosten
 • Bijdrage GGTO garantiefonds (€15)
 • Kaaiman reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Optionele activiteiten & fooien
 • Vaccinaties
 • Reis- en annuleringsverzekering met bijzondere sportendekking.

Deelname

 • Minimaal aantal deelnemers: 6

 • Maximaal aantal deelnemers: 10


Betaling

Tijdens het boeken dien je een aanbetaling te doen van €900. De rest van de reissom mag je uiterlijk 8 weken voor de vertrekdatum naar ons overmaken.

Een volledige impressie

Ylonka maakte tijdens deze Peru reis een filmpje met haar GoPro. Als je na het zien van deze beelden niet mee wilt, weten wij het ook niet meer!

Zij gingen je al voor

Claim je plekje

Klik om door te gaan naar het boekingssysteem, waar je jouw vertrekdatum kunt kiezen.

Vragen

Heb je nog vragen over onze Peru Backpack rondreis? Bel dan gerust 050 234 0434 of stuur een mail naar bas@kaaimanreizen.nl.

Bas beantwoordt jouw vraag zo snel mogelijk.