Hoe werkt een Interrail pass?
14 april 2020 
6 min. leestijd

Hoe werkt een Interrail pass?

Met een vliegtuig door Europa reizen is lekker makkelijk. Je koopt voor een spotprijsje een vliegticket, je stapt in het vliegtuig en binnen 2, 3 uren ben je aangekomen op de plek van bestemming. Ideaal!

Maar laten we eerlijk zijn: we moeten bewuster keuzes maken in ons vlieggedrag. Het is geen geheim dat vliegtuigen schadelijk zijn voor onze prachtige wereldbol. Als je gaat reizen binnen Europa zijn er heel veel duurzame alternatieven.

Een duurzaam alternatief waar wij voorstander van zijn is Interrailen.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is Interrailen?

Interrailen is een vorm van reizen waarbij je voor een bepaalde tijd onbeperkt door 33 Europese landen met de trein mag reizen. In tegenstelling tot het vliegen is reizen met de trein lekker duurzaam én je kunt genieten van de wisselende landschappen gedurende de reis.

Naast treinen kun je met de Interrail pas ook met de bus of boot reizen.. Let er wel op dat niet alle veerboot- en openbaarvervoersmaatschappijen verbonden zijn aan Interrailen.

Er zijn 2 soorten Interrail passen:

 • One Country Pass
 • Global Pass

One Country Pass

Zoals de naam het al zegt: met een One Country Pass kun je door 1 land met de trein reizen. Het geeft je de mogelijkheid het land van top tot teen te ontdekken. Hoe gaaf is het om Noorwegen van zuid naar noord per trein te ontdekken en te kunnen stoppen op elke willekeurige plek?

Reizen door een land krijgt op deze manier een hele andere dimensie.

Global Pass

Als je wilt reizen door verschillende landen binnen Europa, dan kun je gebruik maken van de Global Pass. In totaal zijn er 33 landen aan het Interrailen verbonden. De Global Pass geeft je mogelijkheid per trein over landsgrenzen heen te reizen.

InterRail Global Pass countries.svg
Door Blank_map_of_Europe_cropped.svg: (by User:Revolus, User:Insuranze, User:Quibik) and File:Blank map of Europe.svg (by User:Maix, User:W!B, User:Zirland, User:MrWeeble, User:CarolSpears, User:TimothyBourke, User:Collard, User:F7)
derivative work: TentotwoBlank_map_of_Europe_cropped.svg, CC BY-SA 3.0, Koppeling

Hoelang kun je reizen met een Interrail pass?

Interrail passen zijn voor een bepaalde tijd geldig. Hoelang je met een Interrail pass kunt reizen bepaal je tijdens het boeken van een ticket. Er zijn heel veel verschillende opties:

 • 5 dagen binnen 1 maand
 • 15 dagen binnen 2 maanden
 • 10 dagen binnen 2 maanden
 • 1 volledige maand waarin je elke dag van de maand mag reizen
 • Et cetera

Het maakt niet uit wanneer of hoelang je in een trein stapt, als het maar binnen de periode is waar je voor hebt geboekt.

Hoe werkt een Interrail Global Pass?

Op jouw Interrail Global Pass zijn er 2 papieren die je met een pen gaat bijhouden.

 • Een reiskalender
 • En een reisdagboek

Reiskalender

Jouw reiskalender geeft precies aan wat jij hebt geboekt. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van de reiskalender. Op de reiskalender zie je 05 days/01 month staan. Kortom, met deze pas mag ik in een periode van 1 maand 5 dagen onbeperkt reizen.

Elke nieuwe dag dat je in een nieuwe trein stapt noteer je op de reiskalender. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel dagen je gebruik wilt maken van de Interrail pass.

Ga je reizen met de nachttrein? Vul dan alleen de vertrekdatum van de trein in. De dag dat je wakker wordt in dezelfde trein hoef je niet op de reiskalender in te vullen.

In de afbeelding hieronder zie je dat ik 5 dagen heb gereisd in de maand maart. Ik ben de 8e vertrokken en de 19e heb ik gebruik gemaakt van mijn laatste geldige dag.

Reiskalender invullen Interrailpas

Reisdagboek

Naast een reiskalender moet je ook een reisdagboek bij houden.

Ik vind het zelf een hele leuke manier van reizen en het geeft mij het gevoel alsof ik in de film Polar Express ben beland, waarbij de conducteur allemaal figuurtjes in mijn ticket knipt. 🙂

Op jouw reisdagboek staat elke trein-, bus of bootreis genoteerd. Wat moet je allemaal bijhouden?

 • Datum van vertrek
 • Exacte vertrektijd
 • Plaats van vertrek
 • Plaats van aankomst
 • En of je per trein, boot of bus reist

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een reisdagboek. Zoals je ziet is mijn reis per trein begonnen op 8 maart om 08:01u en ben ik ingestapt op station Apeldoorn om vervolgens uit te stappen op station Osnabrück.

Op deze manier ga je elk traject invullen.

Vanaf station Osnabrück deed ik precies hetzelfde in het traject naar station Hamburg. Vanaf Hamburg stapte ik over in de trein naar Kopenhagen, et cetera, et cetera.

Vergeet niet bovenin de outbound- en inbound journey in te vullen. De outbound journey is de datum van vertrek. De inbound journey is de laatste datum dat je gebruik gaat maken van jouw Interrail pass (vul dit nooit van tevoren in, maar altijd op de dag zelf!)

Reisdagboek bijhouden

Wat je verder moet weten over de Interrail pass..

Reizen met een Interrailpass is super makkelijk, duurzaam en je ervaart de reis veel intenser, omdat je op mooie, grote stations gaat overstappen en tijdens de reis kunt genieten van prachtige landschappen.

Waar moet je nog meer op letten?

Neem een pen mee

Een Interrailpass moet je schrijvend invullen. Zorg er dus voor dat je een pen meeneemt.

Ook als je met één van onze reizen meegaat is het aan te raden 1 of 2 pennen mee te nemen. Wij nemen natuurlijk ook pennen mee, maar als iedereen zijn eigen pen meeneemt dan wordt het invullen van de Interrailpass niet vertraagd.

Vul een Interrail Pass nooit van tevoren in

Vul een Interrail Pass altijd op het moment zelf in. Reizen met een Interrail Pass maakt dat je hele flexibele keuzes kunt maken. Als je alles van tevoren gaat invullen, dan verlies je deze flexibiliteit. Het is namelijk niet mogelijk te gaan krassen en strepen op de Interrailpass, omdat hij hiermee ongeldig verklaard kan worden.

Kortom, vul jouw reiskalender nog niet in met de dagen waarop je verwacht te gaan reizen. Noteer de datum simpelweg per dag.

Dit is ook van belang op jouw reisdagboek. Het is belangrijk de verwachte vertrektijd in te vullen. Als je dit te vroeg doet en de trein heeft een uur vertraging, dan staan er ongeldige gegevens op jouw Interrail pass.

Bewaar jouw Interrail Pass met alle liefde

Het is heel simpel: een Interrail Pass is jouw vervoersticket. Hij is net zo belangrijk als jouw OV- Chipkaart. Als je jouw Interrail Pass bent kwijtgeraakt en je wordt gecontroleerd, dan volgen er logischerwijs consequenties. Dat is zonde!

Bewaard de Interrail Pass met beleid. Vouw hem niet 3 keer dubbel en prop hem niet in de broekzak. Je loopt het risico dat de pas gaat scheuren en dat de conducteur hem hierdoor ongeldig gaat verklaren.

Vul jouw Interrail Pass in vóór dat je vertrekt

Sta je te wachten op de trein en komt ie over ongeveer 5 minuten aan? Dat is het ideale moment om de Interrail Pass in te vullen!

Feitelijk gezien kun je hem ook meteen invullen zodra je in de trein zit, maar vergeet niet: als je meteen wordt gecontroleerd en je hebt hem nog niet ingevuld, dan moet je hopen dat je een goed gemutste conducteur voor je hebt staan. 😉

Toegang tot Nederlandse treinstations

Op jouw Interrail Pass zit een QR-code die jouw toegang geeft tot de poortjes op Nederlandse treinstations.

En oh ja, geniet ook van de reis!

Zoals gezegd: ik vind Interrailen een prachtige manier van reizen. In tegenstelling tot vliegen helpen we het milieu en bewonderen we landen op een unieke manier.

Het is mogelijk dat je 6 uur in een trein zit, maar vergeet niet dat deze treinen daar op zijn gemaakt. Je kunt een kop koffie of een broodje halen in de bistro, een spelletje spelen met jouw reisgenoten of in slaap vallen in hele comfortabele stoelen.

Andere leuke blogs lezen?

Wij hebben ook blogs geschreven over hele andere onderwerpen:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen