Reizen in een nachttrein: hoe je dit een tot onvergetelijke ervaring maakt
16 april 2020 
4 min. leestijd

Reizen in een nachttrein: hoe je dit een tot onvergetelijke ervaring maakt

Reizen in een nachttrein vind ik geweldig. Het is voor mij de ultieme charme van het reizen en ik vind het cool om met allemaal andere nationaliteiten urenlang in een trein te zitten. Ook het samen zijn met mijn reisgenoten bracht het tot een super leuke ervaring. Je leert elkaar nog beter kennen en iedereen zit in een hele inspirerende, gezellige euforie.

Slapen in een nachttrein vond ik een onwerkelijk idee. Met 5 reisgenoten lag ik in een coupé en op ten duur vielen we allemaal in slaap. Ik kan niet zeggen dat ik 8 uur in een diepe slaap heb gezeten, maar dat mag de pret niet bederven. Terwijl ik daar lig raast de trein met volle snelheid door de natuur en dat is iets wat je écht een keer mee moet maken.

In onze Interrail reis door de Alpen, onze roadtrip door de Balkan en in onze reizen naar Slovenië en Lapland overnachten we in een nachttrein. In deze reizen ga je het magische gevoel ervaren van wakker worden in een compleet nieuw landschap. Samen met je gelijkgestemde reisgenoten ga je een uniek avontuur beleven.

Maar wat kun je allemaal in een nachttrein doen? Wat maakt dat reizen in een nachttrein ongelooflijk cool is om te doen? Ik heb hier een leuke blog aan gewijd! 😉

Wat te doen in de nachttrein?

Speel een spelletje met jouw reisgenoten

Daar zit je dan, met zijn allen. We hebben onze backpack geïnstalleerd en we kunnen onze opmaken voor een lange rit! Met zijn allen zitten we in de 6-persoonscoupé en we lachen en hebben plezier met elkaar.

Voordat iedereen gaat slapen heb je ruim de tijd een leuk spelletje met elkaar te gaan spelen. Soms is het even passen en meten, maar eenmaal opgepropt en gezellig tegen elkaar aan kan bepaald worden welk spelletje er gespeeld kan worden.

Een ideaal spel voor in de nachtcoupé is Weerwolven. Zoals gezegd: het is even proppen, maar het is wel een gezellig spel waarin je continue interactie met elkaar hebt.

Iedereen heeft zijn eigen rol in dit spel en de acteertalenten worden behoorlijk op de proef gesteld. In het spel zitten weerwolven, een ziener, een heks, een burgemeester, et cetera. Het uiteindelijke doel is om de weerwolven de baas te zijn en uit het spel te elimineren.

De interactie tussen jouw reisgenoten maakt dit een heel leuk spel. Je kent elkaar nog niet zo goed, maar toch probeer je te achterhalen of iemand de weerwolf is, ja of nee.

Naast Weerwolven is het natuurlijk ook erg leuk om de kaarteneditie van Monopoly, Beverbende, Uno, Valse Motten, het dobbelspel van Catan of hele ander spelletjes te spelen. 😉

Drink een biertje in de bistro

De trein is langer dan je denkt en het is super leuk om op verkenningstocht te gaan en je goed vast te houden omdat de trein alle kanten op beweegt. Als je dan toch op verkenningstocht gaat: stop bij de bistro en drink gezellig een biertje.

De prijzen zijn vaak hoger dan in een plaatselijke kroeg, maar het is de moeite waard. Om de ervaring compleet te maken moet je natuurlijk wel een lokaal biertje kopen!

Het leuke is dat jij niet alleen in de trein ben. Naast jou en jouw reisgenoten zijn er allemaal andere gelijkgestemden die aan het reizen zijn. Als je in de bistro een biertje of een wijntje drinkt, dan is de kans groot dat je aan de praat komt met andere, internationale mensen. Super leuk om de verhalen van buitenlandse mensen aan te horen!

Wat kun je doen in een nachttrein?

Droom weg terwijl je naar buiten kijkt

Het is laat in de avond en we moeten ons langzaamaan klaar maken om te gaan slapen. Voordat we gaan slapen blijft iedereen in het gangpad van de trein staan. We zetten het raampje open, kijken door het raam en praten gezellig met elkaar.

In de afgelopen uren zien we dat de omgeving steeds witter is geworden. We passeren typische, Zweedse huizen die volgepakt zijn met een dikke laag sneeuw. Af en toe horen we een typisch geluid van kleine, schattige slagbomen, terwijl we in de middle of nowhere over het rails racen.

We staan daar in een t- shirt, terwijl het buiten vriest. We krijgen het koud, maar we vinden het veel te gezellig om te gaan slapen. Telkens als we naar buiten kijken bekruipt ons een magisch gevoel. We reizen door een onbekend land naar een afgelegen plaats. De omgeving wordt steeds mooier en automatisch zijn onze ogen gericht naar buiten te kijken.

Dit is exact hoe ik Kaaiman reis naar Lapland heb beleefd. Maar door welk land je ook reist: met je reisgenoten naar buiten staren is een prachtige ervaring en ga je niet snel vergeten!

Praat met elkaar

Misschien ben je vanaf het begin van de reis wel in een gesprek beland die amper aan een einde is gekomen. Misschien ken je jouw reisgenoten nog niet zo goed en ben je simpelweg geïnteresseerd in elkaar.

Het is super leuk om uren in een gesprek verwikkeld te zijn met inspirerende mensen, terwijl je honderden kilometers met de trein aflegt.

Het valt mij altijd op dat iedereen interessante reiservaringen heeft of veel over zijn of haar beroep kan vertellen. In korte tijd leer je elkaar super goed kennen en binnen no-time ben je dikke vrienden van elkaar.

Tijd om te slapen!

Een nachttrein instappen en je backpack ergens dumpen is niet zo moeilijk, maar een coupé tot 1 grote slaapkamer maken is wat ingewikkelder. Bankjes waar je net een spelletje zat te spelen moet je omtoveren tot een bed.

Je moet gaan nadenken wat je morgen aan wilt trekken en welke andere spullen je uit de backpack moet halen. Het beddengoed moet verdeeld worden en iedereen moet even ruimte maken voor de coupé genoten om zijn bedje klaar te maken.

Ik vind dat super leuk.. hoevaak maak je zoiets nou mee?

Lig je daar met 5 anderen, in een rijdende trein. Terwijl jij je ogen sluit maakt de trein met hoge snelheden honderden kilometers. Morgen word je wakker in een compleet nieuwe omgeving en kun je vooruitkijken op een prachtige, nieuwe dag!

Andere leuke blog lezen?

Wij zijn voorstander van groepsreizen, omdat je samen grenzen kunt verleggen. Hier hebben wij een blog over geschreven!

Andere leuke blogs:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen