In welke landen liggen de Alpen?
07 mei 2020 
4 min. leestijd

In welke landen liggen de Alpen?

De Alpen is de grootste bergketen van Europa. Ze zijn 100 tot 200 kilometer breed en hebben meer dan 82 bergtoppen die 4000 meter of hoger zijn. De Alpen zijn zo groot dat het zich uitstrekt over 8 verschillende landen in Europa.

Welke landen dat zijn vind je in deze blog en ik geef ook graag de aandacht aan de hoogste bergtop in elk land!

Snel een antwoord op jouw vraag?

In welke landen liggen de Alpen?

Zoals gezegd vallen de Alpen binnen de grenzen van 8 landen:

 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Italië
 • Liechtenstein
 • Monaco
 • Oostenrijk
 • Slovenië
 • Zwitserland

De Duitse Alpen

In Nederland zien we Duitsland als een kaal, vlak land met veel windmolens en kilometerslange snelwegen. Toch is Duitsland veel meer dan dat en dat zie je vooral terug in het zuiden van Duitsland.

In het zuiden vind je prachtige natuurgebieden met één van de uitschieters de Duitse Alpen.

De hoogste top van de Duitse Alpen vind je op de grens met Oostenrijk. De Zugspitze is een berg van 2962 meter hoog en het is daarmee de hoogste berg van Duitsland.

De Franse Alpen

Frankrijk kent enorm veel hoge bergen waarvan de overgrote meerderheid in de Alpen liggen. De Mont-Blanc is met 4810 meter de hoogste berg van Frankrijk, maar ook meteen de hoogste berg van de Alpen.

Het is niet de hoogste berg van Europa, omdat in de regio van Rusland een enorme bergketen staat, namelijk de Kaukasus. Hier vind je de allergrootste reuzen met hoogtes van 5000 meter en hoger.

De Mont-Blanc staat echter wel 6e in het rijtje van de allerhoogste pieken in Europa.

De Italiaanse Alpen

Wij zijn verknocht geraakt aan de Italiaanse Alpen en het zal je niet verbazen dat je met ons door de Italiaanse Alpen kunt reizen. 🙂

De volledige zuidkant van de Alpen liggen in Italië en loopt volledig door langs de grens met Zwitserland en Oostenrijk.

Het hoogste punt van de Italiaanse Alpen is de Mont Blanc de Courmayeur. Deze berg is 4765 meter hoog en ligt bij de grens met Frankrijk.

De Alpen Interrail van Kaaiman Reizen

De Liechtensteinse Alpen

In dit rijtje wordt Liechtenstein vaak vergeten, omdat veel mensen vergeten dat deze dwergstaat tussen Zwitserland en Oostenrijk gepropt ligt. Hemelsbreed is het land van noord naar zuid slechts 25 kilometer.

De natuur is adembenemend mooi, maar dat kan ook niet anders: het hele land is volledig bedekt met gebergtes uit de Alpen. In het zuiden van Liechtenstein vind je het hoogste punt van het land, namelijk de Grauspitz. De Grauspitz is een bergtop van 2599 meter hoog.

De Alpen van Monaco

Ja, zelfs Monaco ligt in de Alpen.. maar daar is ook alles mee gezegd.

Monaco is nóg kleiner dan Liechtenstein en het is na Vaticaanstad het allerkleinste land op deze wereld. Het is een land met een oppervlakte van slechts 2 km².

De bergen die je op de foto’s van Monaco ziet zijn geen bergen van Monaco, maar het zijn bergen uit Frankrijk. Voor je het weet stap je de lansgrens over en sta je ineens in Frankrijk.

Het hoogste punt van de Alpen in Monaco is daarom slechts 161 meter (!). Hebben wij met de Vaalserberg in Nederland toch een grotere berg dan Monaco! 🙂

De Oostenrijkse Alpen

Onder de giganten in de Alpen valt natuurlijk Oostenrijk. Oostenrijk is één en al berg en 2/3e deel van de bergtoppen vind je weer in de Alpen. Alleen op de grens met Tsjechië, Hongarije en Slowakije vind je relatief vlak land, maar verder bestaat het hele land voor 80% uit bergen.

De Oostenrijkse Alpen strekken zich uit over het noorden bij de grens met Duitsland, over het westen bij de grens met Liechtenstein en Zwitserland en over het zuiden bij de grens met Italië en Slovenië.

Het hoogste punt uit de Oostenrijkse Alpen is de Großglockner met 2424 hoogtemeters.

De Sloveense Alpen

De Alpen vallen zelfs de landsgrenzen van Slovenië binnen. Slovenië is een prachtig, ongerept land met puur natuur.

Het gebied in de Sloveense Alpen wordt ook wel de Julische Alpen genoemd. Het hoogste punt van de Sloveense Alpen is de Triglav. Deze bergtop bereikt een hoogte van 2864 meter!

Wij verzorgen ook een reis naar Slovenië
Zoals gezegd, de Triglav is een prachtige berg in Slovenië en ligt in het Triglav Nationaal Park. In onze reis door Slovenië wandelen we door deze prachtige omgeving en verleggen we samen de grenzen.
Lees hier meer over Slovenië Actief

De Zwitserse Alpen

Net als Oostenrijk wordt ook Zwitserland volledig bedenkt met hoge bergen. Zwitserland bestaat uit 3 bergketens, namelijk:

 • Juragebergte
 • Zwitserse Hoogvlakte
 • En natuurlijk de Zwitserse Alpen

Het grootste gedeelte van Zwitserland bestaat uit de Alpen en het hoogste punt van dit land is de Dufourspitze met een hoogte van 4634 meter.

De Alpen Interrail van Kaaiman Reizen

Laten we vooropstellen dat wij van de bergen houden. Wij organiseren avontuurlijk reizen en de bergen zijn bij uitstek ideaal voor een groot avontuur en naast alle activiteiten kunnen wij van het adembenemende uitzicht in de bergen genieten.

De Alpen is één van onze favoriete bergketens in Europa en daarom hebben wij een prachtige Interrail reis door de Alpen georganiseerd. Per trein reizen we door een groot deel van de Alpen in Italië, Oostenrijk en Zwitserland.

We gaan stand-up paddlen op het Zellermeer in Oostenrijk, doen een huttentocht door de Dolomieten en sluiten onze reis af met een bizarre canyon swing. Hoe gaaf is dat?

Wil jij met ons mee reizen door de Alpen?
Lees hier meer over onze Alpen Interrail

Andere leuke blogs lezen?

Wij hebben veel andere blog geschreven:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen