Kiruna: een stad dat 4 kilometer gaat verhuizen
30 juni 2020 
3 min. leestijd

Kiruna: een stad dat 4 kilometer gaat verhuizen

Zie je het al voor je? Je bent inwoner van Alkmaar en de gemeente Alkmaar besluit ineens de stad 4 kilometer richting het zuiden te verhuizen. Er worden volledig nieuwe huizen en een stadscentrum gebouwd om vervolgens het oude Alkmaar af te breken. Gelukkig gaat dit niet met Alkmaar gebeuren.

Alkmaar is een leuke stad en het is zonde om deze stad af te breken. 🙂 Daarnaast is er weinig praktisch nut om een stad uit het niets te gaan verplaatsen (en dat staat nog los van het feit wat voor grote financiële grap dit is).

De enige reden om een stad te verplaatsen is vanwege een natuurramp of vanwege door de mens aangerichte schade. Kiruna is zo’n stad die genoodzaakt is om te gaan verhuizen.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Waar ligt Kiruna?

Kiruna is een stad in Zweden. De stad ligt 150 kilometer boven de noordpoolcirkel en is de grootste stad in het Zweedse gedeelte van Lapland. Van de bekendste steden uit Zweden, denkend aan Stockholm, Göteborg en Malmö, ligt Stockholm het meest noordelijk van deze 3 steden. Toch ligt Stockholm vrij zuidelijk in het land en moet je 14 uur rijden voordat je in Kiruna bent aangekomen.

Kiruna is met Luleå in principe de enige grote stad in het noorden van Zweden en telt ongeveer 18.000 inwoners. De stad zou je kunnen kennen van de mijnen, het bekende stadhuis of van het toeristische ijshotel in Jukkasjärvi. De stad is niet per definitie een hele aantrekkelijke stad, maar vanwege de fantastische ligging in Lapland is het wel een zeer toeristische plek geworden.

Tegenwoordig trekt de stad ook toeristen vanwege het gigantische project waar de stad mee te maken heeft. Kiruna wordt namelijk 4 kilometer verplaatst en het project is al een aantal jaren gaande.

Waarom wordt Kiruna verplaatst?

In de grond van Kiruna ligt enorm veel ijzererts en sinds deze ontdekking ontstond vanaf 1900 de stad Kiruna. Kiruna werd een belangrijke industriële stad en er werden meteen spoorlijnen aangelegd voor het transporteren van alle ijzerertsen. Vanaf de stad Luleå reden treinen via Gallivare en Kiruna naar het Noorse Narvik.

Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds ijzererts uit de grond gehaald en is het één van de grootste ondergrondse ijzerertsmijn ter wereld. Er zijn in totaal 3 mijnen, waarvan 2 mijnen actief waren van 1920 tot 1970. De 3e mijn is nog steeds actief en de mijnwerkers zitten soms tot 1 kilometer onder de grond!

Je voelt de bui echter al aankomen: als er meer dan 100 jaar gewerkt wordt onder de grond van een grote stad, dan dreigt er op ten duur een enorme instortingsgevaar. De grond onder de stad is hartstikke labiel en de risico’s om de stad te laten voor wat het is, worden met het jaar groter. De allerbeste oplossing is natuurlijk om de stad te gaan verplaatsen. 🙂

Kiruna: ijshotel

Kiruna staat onder anderen bekend vanwege het toeristische ijshotel.

Staat de bevolking achter deze verplaatsing?

Heel vaak hebben mensen een emotionele binding met de plek waar ze wonen. Al staat een vulkaan op uitbarsten, is een dorp verwoest vanwege een natuurramp of moet het dorp plaats maken voor een grote snelweg: mensen vertrekken logischerwijs niet zomaar uit hun woning en er moet veel gebeuren om iedereen tevreden te stellen.

In Kiruna ligt dat allemaal iets anders. Het is juist de grote meerderheid van de bevolking die mede verantwoordelijk zijn voor dit gigantische project. De bevolking overziet de risico’s als er niks gaat veranderen en zien uiteraard ook de voordelen van het verplaatsen van de stad. Op deze manier blijven waardevolle gebouwen behouden én kunnen alle mensen door blijven werken in de mijnen (de grootste inkomstenbron van de hele stad).

Hoe wordt de stad verplaatst?

Het is niet iets van alledaags om een volledige stad te verhuizen. Kiruna wil zoveel mogelijk van de oude gebouwen bewaren. Steen voor steen en plank voor plank wordt alles verplaatst om de oude gebouwen in leven te houden. Maar Kiruna ziet echter ook de mogelijkheden om aan de toekomst te denken.

Kiruna wil graag een toeristische trekpleister worden en meer toeristen ontvangen in de winter voor het magische Lapland. In de omgeving ligt meters sneeuw in de winter, kun je het noorderlicht bewonderen en zijn er tal van andere leuke activiteiten. Daarnaast heeft Kiruna het streven om de duurzaamste stad van Europa te worden.

En dan vraag je je af: wie betaald dit hele project? De kosten lopen op tot in de miljarden en worden voor het grootste gedeelte betaald door het staatsmijnbedrijf LKAB. In 2033 moet dit grote omvangrijke project afgerond zijn en ga je ineens naar dezelfde bibliotheek, maar dan 4 kilometer verderop.

Naar Kiruna met Kaaiman Reizen

Bij Kaaiman Reizen hebben we een prachtige reis door Lapland. In deze reis gaan we sneeuwscooteren, sneeuwschoenwandelen en maken we een beroemde sleehondentocht. We bewonderen het noorderlicht, slapen in een iglo en maken bovenal heel veel plezier met elkaar. Via Stockholm stappen we in de nachttrein naar Kiruna en komen we aan in deze bizarre stad!

Onze activiteiten vinden niet echt plaats in Kiruna, maar we zijn wel degelijk in de stad om ons te verbazen over deze grote verhuizing. Grote kans dat één van onze gidsen wel de nieuwe gebouwen wil laten zien..

Wil jij mee naar Lapland?
Bekijk onze Lapland Express

Andere leuke blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Stel hier je vraag! 🙂
Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen