Reizen in corona tijd: 6 items voor je checklist
25 augustus 2021 
5 min. leestijd

Reizen in corona tijd: 6 items voor je checklist

Reizen in corona tijd: het valt niet mee. Het ene moment staat een land op groen, de volgende dag weer op oranje. Omdat zo’n wijziging vaak zonder aankondiging zomaar uit de lucht kan vallen, zitten veel reizigers in spanning. “Kan ik nog wel op reis?” is de prangende vraag die velen van ons bezighoudt.

We bevinden ons in gekke tijden en helaas heeft dit ook gevolgen voor de reizigers onder ons. Omdat de maatregelen telkens veranderen, vraag je je af: “Waar moet ik allemaal aan denken bij reizen in corona tijd?”

In dit artikel geven we je een overzicht van de 6 meest belangrijke zaken waar je op dit moment aan moet denken als je op reis gaat naar het buitenland.

Reizen in corona tijd

Reizen in corona tijd: waar moet je allemaal aan denken?

1. Check het reisadvies voor het land van jouw bestemming

Het allerbelangrijkste dat je moet checken is het reisadvies dat geldt voor het land van je bestemming. Op de pagina Reisadviezen van Rijksoverheid kun je jouw bestemming invoeren en gelijk zien of het überhaupt mogelijk is om daarheen te reizen en zo ja, welke maatregelen je daarvoor moet treffen.

Let op! Houd er rekening mee dat het reisadvies op ieder moment kan veranderen. Blijf het reisadvies voor zowel het land van je bestemming als voor Nederland (voor je terugreis) dus in de gaten houden. Doe dit vlak voor je vertrek, tijdens je reis en voor je terugreis.

Maak je een reis door meerdere landen? Bijvoorbeeld met de auto of de trein? Check dan de reisadviezen voor ieder land waar je doorheen komt.

Tip: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Je kunt hierin een land als ‘favoriet’ markeren, dan krijg je een melding zodra er wijzigingen zijn in het reisadvies voor dat land.

2. Laat je (als dat nodig is) testen

Voor het reizen naar sommige landen is het nodig dat je een negatieve coronatestuitslag kunt laten zien. Op de pagina Reisadviezen van Rijksoverheid kun je ook zien wat de testeisen zijn per land. Heb je überhaupt een test nodig? Welke test is nodig: een PCR-test of een sneltest? Hoe oud mag de test maximaal zijn voordat je het land binnenkomt? En vanaf welke leeftijd is zo’n test verplicht? Dit zijn allemaal zaken die je terugvindt op de Reisadviezen pagina.

Als je wel een test nodig hebt, maak dan 5 dagen vóór je vertrek een testafspraak. Vaak is een sneltest voldoende, vooral als je binnen Europa reist. Dit is gratis. Je krijgt de uitslag van zo’n test al binnen 3 uur en vaak nog eerder. Je kunt heel eenvoudig online een afspraak maken om je te laten testen. Vergeet niet je afspraakbevestiging en identiteitsbewijs mee te nemen naar je testafspraak!

3. Zorg voor een ingevulde gezondheidsverklaring

Reis je met het vliegtuig? Dan heb je een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. Dit is verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Op deze gezondheidsverklaring vul je zelf in of je corona gerelateerde klachten hebt. Je mag alleen vliegen als je klachtenvrij bent. Zorg dat je de ingevulde gezondheidsverklaring bij de hand hebt op het vliegveld om te laten zien wanneer dit van je wordt gevraagd.

Het is mogelijk om de gezondheidsverklaring (pdf-formulier) op je telefoon in te vullen en te bewaren. Check voor de zekerheid of dit bij jouw telefoon of tablet ook daadwerkelijk goed werkt. Als het problemen geeft, print het formulier dan voor elke reiziger in je gezelschap twee keer uit: eentje voor de heenreis en eentje voor de terugreis.

4. Extra regels voor vliegreizen

Naast het kunnen laten zien van een ingevulde gezondheidsverklaring zijn er nog meer regels omtrent vliegreizen in corona tijd. Om zeker te zijn van de juiste informatie, kun je het beste de website van jouw luchtvaartmaatschappij in de gaten houden omtrent de regels die gelden aan boord van het vliegtuig. Ga ook na welke regels gelden op het vliegveld waar je vertrekt en het vliegveld waar je aankomt.

Bij alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen geldt sowieso dat je verplicht bent om een mondkapje te dragen. Als je met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij reist is het raadzaam om na te gaan wat de regels zijn omtrent mondkapjes aan boord. Tip: neem genoeg mondkapjes mee en denk hierbij ook aan je terugvlucht. Je moet iedere 4 uur een schoon mondkapje opzetten.

Reizen met mondkapjes

Gelukkig is er met mondkapjes veel mogelijk tijdens reizen in corona tijd!

5. Check de corona maatregelen in het land van je bestemming

Het kan zijn dat de corona maatregelen in het land van je bestemming weer net even anders zijn dan hier. Check daarom voor vertrek wat de regels zijn omtrent corona voor dat land. Dit kun je ook vinden op de Reisadvies pagina van Rijksoverheid in de rubriek ‘Coronavirus’.

Het is belangrijk om je altijd aan de basisregels te houden, waar je ook bent. Dat betekent dat, als je klachten hebt, je binnenshuis blijft en je laat testen (ook als je gevaccineerd bent!). Dat betekent ook afstand houden en drukte vermijden (helaas voor festival liefhebbers) en regelmatig je handen wassen.

6. Bereid je alvast voor op je terugreis naar Nederland

Als je net lekker je reis aan het plannen bent, heb je waarschijnlijk nog helemaal geen zin om na te denken over je terugreis. Toch is het aan te raden om je daar in deze gekke corona tijden toch nu al goed op voor te bereiden. Deze checklist bij terug naar Nederland reizen laat je alles zien wat je moet weten.

Afhankelijk van de kleurcode van het land waar je bent geweest heb je wel of geen negatieve testuitslag nodig om weer terug naar Nederland te reizen. Heb je een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs? Dan hoef je vaak geen negatieve testuitslag te laten zien.

Eenmaal weer op Hollandse bodem? Test jezelf dan altijd voor de zekerheid, ook al heb je geen klachten en ook al ben je gevaccineerd. Een zelftest is dan voldoende. Ben je met een groep jongeren op vakantie geweest? Dan adviseert de overheid dat je je bij de GGD laat testen.

De voordelen van een reisorganisatie in corona tijd

Zoals je hebt kunnen zien zijn er behoorlijk wat factoren waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat in deze corona tijd. Jammer, want wat ons betreft gaat reizen vooral om plezier en niet om zorgen maken. Daarom is reizen via een reisorganisatie in deze tijd extra fijn! Een goede reisorganisatie zal jou namelijk het werk uit handen nemen. Zij zoeken voor jou uit wat de laatste stand is van de maatregelen én houden je op de hoogte als er iets verandert op het gebied van bijvoorbeeld inreisbeperkingen.

Een ander groot(!) voordeel van reizen met een reisorganisatie in corona tijd: geen annuleringskosten! Die kosten worden gedragen door de reisorganisatie. Dat is in ieder geval de garantie die wij je geven als je reist met Kaaiman Reizen. Wij vinden dat niet meer dan normaal. Maar we kunnen natuurlijk niet spreken voor al onze concurrenten ;). Lees meer over onze Corona Vakantie Garantie.

Hopelijk hebben bovenstaande punten je wat meer inzicht hebben gegeven in de dingen waar je aan moet denken als je gaat reizen in corona tijd. Wat je bestemming ook is, we wensen je een veilige en avontuurlijke reis!

Andere leuke blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Geen probleem! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Bas, een geboren avonturier met een passie voor outdoor activiteiten. Met mijn backpack reis ik de wereld over en ontdek voor jou de mooiste plekjes. Op deze manier maak ik mijn dromen waar en daar help ik jou als reiziger ook graag bij. Je kunt me wakker maken voor een stevige hike, een nacht om het kampvuur en natuurlijk voor cashewnootjes.
Reactie plaatsen