De 5 beste mooiste plekken om te raften in Europa voor beginners
02 december 2020 
5 min. leestijd

De 5 beste mooiste plekken om te raften in Europa voor beginners

Bas en ik (Anouk) reizen al jaren de wereld over. Voor we op pad gaan zoeken we altijd de beste plekken uit om te hiken, mountainbiken en te raften. Hoewel we in het begin graag naar de andere kant van de wereld afreisde zijn we in de afgelopen jaren het avontuur meer binnen Europa gaan zoeken. Niet alleen omdat dit duurzamer is, ook omdat ons continent enorm veel prachtige bergen, rivieren en bossen heeft. Wat ons betreft is Europa Rafting Paradise. Wij hebben de top 5 mooiste plekken om te raften in Europa voor beginners voor je op een rij gezet.

Bas en Anouk met groep op raftboot

Meteen door naar wat je zoekt?

Wat is raften eigenlijk?

Raften is het bevaren van een wildwaterrivier op een rubberen ”boot”. Raften doe je nooit alleen, maar altijd met een groep. Je zit met 4 tot 12 mensen in een boot waarbij iedereen een peddel heeft. Ga je als beginner of relatief onervaren rafter mee op een tour dan zit er een professional achterin, de stuurman. Hij geeft bevelen “mensen rechts, peddelen”, “mensen links, peddelen”, “rechts achteruit”, “links stop” etc. Zo kun je samen de boot door stroomversnellingen heen helpen. Is dat spannend? Absoluut! Raften kan een enorme adrenaline kick geven, maar het hangt wel af van de rivier. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor een leuke rivier met genoeg stroomversnellingen voor de kick. 

Wilde rivier of kabbelend beekje? Let op de internationale moeilijkheidsgraad

De internationale moeilijkheid schaal voor rivieren geeft aan hoe wild het water is dat door een rivier stroomt. Deze loopt van één tot zes.

1 = zeer makkelijk te bevaren wildwater
6 = onbevaarbaar wildwater.

Wil je recreatief raften en heb je dit nog nooit, of niet vaak gedaan dan kun je het best een rivier kiezen met moeilijkheidsgraad 3 of 4. Spannend, maar do-able. Ga je iets meer spanning niet uit de weg? Dan zijn stroomversnellingen met een moeilijkheidsgraad van 4 tot 5 iets voor jou.

Professionele organisaties en goede instructeurs

Met een groep vrienden in een raft springen en een rivier trotseren die je niet kent is trouwens geen goed idee. Zorg dat je een tour boekt bij een professionele organisatie met ervaren raft instructeurs. Raften is nooit zonder risico’s, maar zo kan je relatief veilig genieten.

De top 5 mooiste plekken om te raften in Europa voor beginners

Ik heb onze favoriete raft-rivieren op een rij gezet. Deze top 5 is samengesteld voor de onervaren rafter met een avontuurlijke mindset. 

1. Raften op de Soča rivier in Slovenië

Raften op de Soča rivier in Slovenië Slovenië is een ondergewaardeerd land en absoluut één van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Je vindt er spitse bergtoppen, diepgroene bossen, uitgesleten canyons en last but not least turquoise rivieren. Op één van deze turquoise rivieren, de Soça, kun je fantastisch raften met stroomversnellingen van niveau drie tot vijf. Buiten de adrenaline kick kun je hier ook genieten van de mooie omgeving én krijg je de mogelijkheid om van rotsen af te springen. Wij kunnen hier na 5 seizoenen op rij nog steeds geen genoeg van krijgen! Op zoek naar een goede organisatie? Life Adventures is top!

Raften op de blauwe Soca rivier met uitzicht

2. Raften op de Simme rivier in Zwitserland

Met een wildwater klasse van 2-3 is deze rivier een haalbare uitdaging voor iedereen. Rustige stukken peddelen wisselen zich af met iets stevigere stroomversnellingen. De rivier is weliswaar iets minder blauw dan de Soča in Slovenië maar de omgeving doet niet ten onder. Daarom hebben we deze rafttocht ook opgenomen in onze Zwitserland Ardenaline groepsreis.

3. Raften op de gletsjer rivier in Jostedalen in Noorwegen

Deze smeltwater-rivier stroomt door een spectaculair berglandschap met uitgesleten canyons. De kunst tijdens deze uitdagende rafttocht is om niet buiten de boot te vallen. Want dit water is echt koud. Gelukkig krijg je een warm pak aan, want met stroomversnellingen in klasse drie tot vier houd je het nooit helemaal droog. De combinatie van heftig terrein en koud water maakt dat deze raft-trail zeker tot de top 5 van Europa behoort. Hier hielden we het niet droog!Rivier trotseren in raft met stroomversnelling

4. Raften op de Ötztaler Ache rivier in Oostenrijk 

Het water is hier wat fris en vaak wat grijs gekleurd maar dat mag de pret niet drukken. Deze rafttocht is voor de mensen die van een uitdaging houden! Je kunt kiezen voor een twee- of drie uur durende route. Als je van adrenaline houdt, raden we je de langste aan. Deze route heeft stroomversnellingen met een moeilijkheidsgraad van 4 tot 5. De manier om je zojuist geleerde skills op de proef te stellen.

5. Raften op de Austari-Jökulsá in IJsland

Deze raftervaring is anders dan alle anderen. Met een wildwater klasse van 4+ is deze tocht best heftig. De tocht wordt ook wel de ‘Beast of the East’ genoemd en is geeft je van begin tot eind een constante adrenaline rush. Goed voor de adrenalinejunkies dus. Bovendien vaar je ook nog eens door een bizar mooi gebied.

Raften op de Austari-Jökulsá rivier gopro foto

Plekken waar je juist niét moet raften

We hebben je nu onze top vijf favoriete raftings gegeven, maar het is ook handig om te weten welke rivieren je beter kunt overslaan.

Raften op de Dolinka rivier in de buurt van Bled (Slovenië) wordt door de lokale bedrijfjes goed aangeprezen, maar als je ook maar een beetje spanning wilt kun je deze rivier beter links laten liggen. In de zomerperiode is het veel te druk en het grootste gedeelte van het jaar is het waterpeil zo laag dat de raft instructeurs met spelletjes en elkaar nat spetteren het proberen ‘een beetje leuk’ te maken.. Heb je een gezin met jonge kinderen, dan is het wellicht de moeite waard. Maar voor ons was het een deceptie.

Verder wordt de Tara rivier in Montenegro vaak genoemd in het rijtje van top 5 beste plekken om te raften in Europa. Ik vraag me af of de mensen die dit geschreven hebben de tocht überhaupt zelf hebben gemaakt. Wij wel. Onze ervaring? De veel te brave rivier wordt druk bezocht door dronken Montenegrijnen die met vrienden de rivier af raften. Het is blijkbaar een populair uitje voor een vrijgezellenfeest. Als je natuur en puur genieten verkiest boven een lompe sfeer, dan ben je hier dus aan het verkeerde adres.

Wil jij raften combineren met andere actieve en avontuurlijke activiteiten tijdens je vakantie? Kijk dan eens naar onze actieve groepsreizen naar Slovenië, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.

Andere leuke blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Het reizen is mij met de paplepel ingegoten. Voor mijn 6e levensjaar had ik al in Peru, Nepal en Kameroen gewoond. Inmiddels ben ik full-time originele reizen aan het bedenken, uitproberen en samenstellen. Ik geniet intens van bijzondere natuur & cultuur. Het witte Lapland en het bergachtige Slovenië zijn favoriet. Duurzaam reizen staat hoog aan mijn prioriteitenlijstje en ik maak het voor jou graag wat makkelijker met praktische tips.
Reactie plaatsen