Op wintersport in 2022: welke coronaregels gelden er? Een overzicht per land
17 december 2021 
8 min. leestijd

Op wintersport in 2022: welke coronaregels gelden er? Een overzicht per land

De dagen worden steeds korter kouder en de feestdagen staan weer voor de deur. Voor velen van ons betekent dit: wintersport! Heerlijk skiën en snowboarden in poedersneeuw met na afloop een gezellige après-ski als beloning. Helaas hebben we echter nog steeds te maken met corona en alle maatregelen die daarmee gepaard gaan. Dat heeft ook invloed op de wintersport. Gelukkig is er nog steeds veel mogelijk.

Wil je alle informatie over de laatste regels en maatregelen rondom wintersport? Lees dan snel verder!

Lees helemaal door tot het einde van dit artikel om erachter te komen welk wintersport land dit jaar, wat ons betreft, de beste keuze is qua heftigheid van regels ;-)

Skilessen Frankrijk Chatel Kaaiman ReizenWelke coronaregels gelden er voor je wintersportvakantie van 2022?

Algemene coronaregels wintersport

Het kan best een gepuzzel zijn om in corona tijd op wintersport te gaan. In het ene land gelden namelijk strengere maatregelen dan in het andere land. En deze maatregelen kunnen ook zomaar weer veranderen. In onderstaand overzicht zie je voor de vijf populairste wintersportlanden wat momenteel de belangrijkste aandachtspunten zijn om aan te denken als je daarheen wilt voor je jaarlijkse dosis sneeuw en gezelligheid.

Soms zal je de 2-G regel voorbij zien komen. Hiermee wordt bedoeld dat je alleen toegang hebt tot een bepaalde faciliteit als je kunt aantonen dat je ofwel gevaccineerd bent tegen corona of een geldig herstelbewijs kunt laten zien, wat betekent dat je onlangs hersteld bent van corona. Ben je niet gevaccineerd en heb je ook geen herstelbewijs? Dan betekent de 2-G regel dat je niet binnenkomt.

Zoals we gewend zijn van de coronamaatregelen, wisselen ook de regels rondom wintersport regelmatig. Blijf daarom dagelijks checken wat er wel en niet kan. Op deze site vind je een handig liveblog over de laatste ontwikkelingen van wintersport en het coronavirus.

Voor de meest recente informatie over het coronavirus in Nederland, kun je natuurlijk terecht op de website van het RIVM.

Op wintersport met de CoronaCheck-app

Grote kans dat je de welbekende CoronaCheck-app al op je telefoon hebt staan. Deze app kun je niet alleen gebruiken om in Nederland je favoriete café of bioscoop binnen te komen, hij is ook noodzakelijk bij het reizen naar landen binnen de EU. Zorg dus dat je de app, met daarin je vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs, altijd bij de hand hebt tijdens je wintersportreis. Neem wel het zekere voor het onzekere en neem daarnaast ook een uitgeprinte versie van je QR-code mee. Let op! Bij binnenkomst van sommige landen is alleen deze QR-code niet genoeg en heb je nog meer documenten nodig. In onderstaand overzicht lees je meer.

Coronaregels wintersport in Oostenrijk: lockdown voor ongevaccineerden 

De kleurcode van het reisadvies voor Oostenrijk is geel. Dat betekent dat het mogelijk is om in het skiseizoen 2021/2022 op wintersport naar Oostenrijk te gaan, maar dat er wel inreisbeperkingen zijn.

Om Oostenrijk binnen te komen, moet je aan 1 van de volgende 3 eisen voldoen. Deze gelden niet voor kinderen jonger dan 12 jaar:

  1. Je bent volledig gevaccineerd.
  2. Je hebt in het afgelopen half jaar corona gehad en het is langer dan 14 dagen geleden dat de eerste verschijnselen optraden.
  3. Je kunt een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

Ben je eenmaal aangekomen in Oostenrijk, dan gelden daar de volgende regels:

  1. In Oostenrijk geldt een lockdown voor ongevaccineerden. Ben je niet gevaccineerd, dan mag je alleen je verblijfplaats verlaten voor boodschappen doen of medische afspraken.
  2. 2-G regel voor accommodaties, horeca en skigebieden.
  3. Strenge mondkapjesplicht in alle binnenruimtes, zoals hotels, horeca, winkels, openbaar vervoer, tankstations, musea en bibliotheken.
  4. Hotels en restaurants zijn open in Tirol, Vorarlberg en Burgenland. In de deelstaten Salzburg, Steiermark en Niederösterreich gaan deze op 17 december open. In Wenen openen de hotels en restaurants op 20 december weer.
  5. Als je een vaccinatiebewijs of herstelbewijs kunt laten zien, kun je gebruik maken van de horeca. Deze sluit om 23:00 uur.
  6. Het nachtleven, waaronder de après-ski, is gesloten.

Coronaregels wintersport in Italië: Green Pass nodig

Voor Italië is de kleurcode van het reisadvies ook geel. Je kunt dus op wintersport naar Italië, maar houd wel rekening met beperkte mogelijkheden om het land binnen te komen en ook met de geldende maatregelen in het land.

Italië binnenkomen:

  1. Alle reizigers vanaf 6 jaar moeten een negatief testbewijs laten zien. Dat mag een antigeentest of een PCR test zijn.
  2. Ben je niet gevaccineerd? Dan moet je naast een antigeentest of PCR test ook, als je eenmaal bent aangekomen in Italië, 5 dagen in quarantaine. Daarna moet je opnieuw een test doen om te bepalen of je uit quarantaine mag.
  3. Je moet een Digital Passenger Locator Form laten zien als je Italië binnenkomt.

Tijdens je wintersportvakantie in Italië gelden de volgende coronamaatregelen:

  1. Om de skiliften te gebruiken heb je een Green Pass nodig. Hiermee laat je zien dat je gevaccineerd, genezen of getest bent. Je kunt hiervoor gewoon de Corona Check App gebruiken van de overheid.
  2. Er geldt een mondkapjesplicht zowel binnen als buiten waar je andere mensen kunt tegenkomen.
  3. In gondels blijven de ramen open en in skiliften is eten en drinken verboden. In gondels en stoeltjesliften is het verplicht om een chirurgisch of FFFP2-mondkapje te dragen.
  4. Voor horecagelegenheden, concerten, sportevenementen, musea, theaters en festivals geldt de 2-G regel.
  5. Overnachten in een hotel, toegang tot sportscholen en het openbaar vervoer is toegankelijk met een vaccinatie-, herstel- of testbewijs.

In Italië bestaan er daarnaast andere codes voor skigebieden. Afhankelijk van de coronacijfers van een regio, geldt de kleur wit, oranje of rood. In een wit of geel gebied geldt de 3-G regel. In oranje gebieden geldt de 2-G regel en moet je gevaccineerd of recent hersteld zijn om van de liften gebruik te maken. Als een gebied rood gekleurd is, mogen er helemaal geen toeristen komen. Bekijk hier de kleurcodes van de regio’s.

Coronaregels wintersport in Zwitserland: après-ski bars open

Momenteel is het, vanwege de kleurcode geel, mogelijk om naar Zwitserland te reizen voor wintersport. Wel gelden er regels en beperkingen om het land binnen te komen en wanneer je er eenmaal bent. Ondanks dat Zwitserland geen onderdeel uitmaakt van de EU, kun je wel gewoon je Corona Check App gebruiken om het land binnen te komen en daar gebruik te maken van de faciliteiten. Hoewel de specifieke maatregelen per kanton kunnen verschillen, kan gezegd worden dat de coronaregels over het algemeen in Zwitserland milder zijn dan in Oostenrijk.

Kijk ook op deze pagina om per kanton te zien wat de laatste updates zijn.

Coronaregels Zwitserland binnenkomen:

  1. Je moet een negatieve PCR-test kunnen laten zien, ook als je gevaccineerd bent.
  2. Tussen de 4e en 7e dag na je aankomst in Zwitserland moet je je (op eigen kosten) opnieuw laten testen. Ook als je gevaccineerd bent. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.
  3. Je moet voordat je het land binnenkomt het Passenger Locator Form invullen.

Coronaregels binnen Zwitserland:

  1. In alle openbare ruimtes, zoals winkels en het openbaar vervoer, is het voor iedereen vanaf 12 jaar verplicht om een mondkapje te dragen.
  2. Vanaf 16 jaar moet je kunnen aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent om toegang te krijgen tot: restaurants, bars, discotheken, musea, zwembaden en evenementen. Dit kun je gewoon doen met je Corona Check App. Let op! Locaties mogen zelf bepalen of zij 3-G of 2-G hanteren. Hanteren ze 2-G, dan geldt er geen mondkapjesplicht meer.
  3. Après-ski bars zijn op dit moment gewoon open in Zwitserland, mits je kunt aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent.
  4. Skiliften in Zwitserland zijn gewoon open. Wel wordt aangeraden om je skipas van tevoren online te kopen. In gesloten cabines en bergtreinen is het verplicht om een mondkapje te dragen. Ook is de maximumcapaciteit van gondels teruggebracht.

Wintersport groepsreis in FrankrijkWintersport is in veel landen mogelijk, maar wel met bepaalde maatregelen

Coronaregels wintersport in Duitsland: grotendeels 2-G 

Goed nieuws: het is mogelijk om dit seizoen naar Duitsland te reizen voor wintersport, aangezien het land een kleurcode geel heeft.

Coronaregels Duitsland binnenkomen:

  1. Je moet je vóór je vertrek naar Duitsland registreren op www.einreiseanmeldung.de. Dit formulier dien je helemaal in te vullen. Ook moet je je coronabewijs (gevaccineerd, getest of genezen) hier uploaden.
  2. Ben je niet gevaccineerd of onlangs hersteld van corona? Dan moet je je vóór vertrek in Nederland laten testen met een antigeentest (max. 48 uur van tevoren) of een PCR-Test (max. 72 uur van tevoren).
  3. Let op! Als je niet gevaccineerd of genezen bent, moet je bij aankomst in Duitsland 10 dagen in quarantaine, waarbij je geen bezoek mag ontvangen (los van je huishouden). Na 5 dagen kun je een test doen. Bij een negatieve uitslag, mag je uit quarantaine.

Coronaregels in Duitsland:

Binnen de verschillende delen van Duitsland kunnen de coronamaatregelen verschillen. Meer informatie vind je op de website van de Duitse overheid. In Duitsland geldt grotendeels de 2-G regel. Dat betekent dat je gevaccineerd moet zijn of genezen om toegang te krijgen tot o.a.: ziekenhuizen, restaurants, hotels, indoorevenementen, festivals, sportactiviteiten, de kapper of een schoonheidssalon. Plekken die wél toegankelijk zijn voor ongevaccineerden zijn het openbaar vervoer en winkels. Hierbij is het wel verplicht om een mondkapje te dragen. In sommige plekken moet dit een FFFP2 mondkapje zijn.

Het beste wintersportland van 2022: Frankrijk!

En daar is ‘ie dan, zoals beloofd: het beste wintersportland van het skiseizoen 2021/2022. Wat ons betreft dan. Je kunt dit seizoen het beste op wintersportvakantie gaan in Frankrijk. Niet alleen valt het in dit land momenteel relatief mee met de heftigheid van de maatregelen, het is ook nog eens erg goed bereikbaar en kent een aantal prachtige wintersportgebieden.

Aangezien er momenteel sprake is van een kleurcode geel in Frankrijk, mag je het land gewoon binnenkomen, maar moet je hierbij wel rekening houden met een aantal restricties en maatregelen.

Coronaregels Frankrijk binnenkomen:

  1. Je moet ofwel volledig gevaccineerd zijn, of een herstelbewijs hebben dat niet ouder is dan 6 maanden of een bewijs hebben van een negatieve test (PCR-test van max. 72 uur oud of een antigeentest van max. 48 uur oud). Dit geldt voor iedereen boven de 12 jaar.
  2. Je moet een verklaring van je erewoord invullen en bij je houden.
  3. Vanaf 15 december 2021 geldt voor mensen van boven de 65 jaar dat hun vaccinatiebewijs ongeldig is, tenzij ze binnen 7 maanden na de laatste prik een boostervaccin hebben gekregen.
  4. Vanaf 15 januari 2022 geldt dit ook voor iedereen van 18 jaar en ouder. Heb je nog geen boostervaccinatie gehad? Let dan goed op de datum van je laatste vaccinatie prik. In deze gevallen kun je nog steeds het land binnenkomen met een negatieve test, alleen is je vaccinatiebewijs niet meer geldig.

Coronaregels binnen Frankrijk:

  1. Je hebt een ‘pass sanitaire’ nodig om te laten zien of je genezen, getest of gevaccineerd bent. Dat kun je gewoon doen met je Corona Check App. Je moet dit kunnen laten zien om toegang te krijgen tot restaurants, bars, bibliotheken, discotheken, grote winkelcentra, ziekenhuizen, het vliegtuig, de trein en inchecken bij je accommodatie.
  2. Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare binnenruimtes. Denk bijvoorbeeld aan winkels en openbaar vervoer. Ook op kerstmarkten is een mondkapje dragen verplicht. Als je ergens je Pass Sanitaire hebt moeten laten zien, geldt eenmaal binnen geen mondkapje meer. Zoals in een restaurant.
  3. Evenementen zijn gewoon toegestaan, bij vertoon van je Pass Sanitaire en met minder mensen dan voorheen.
  4. De horeca in Frankrijk is gewoon open, op vertoon van je Passe Sanitaire. Het is dus mogelijk om na het skiën een welverdiend drankje te nuttigen in de après-ski.
  5. Je dient ook je coronabewijs te laten zien om toegang te krijgen tot skiliften. Vanaf 11 jaar moet je ook een mondkapje dragen in de wachtrij voor de skilift en in gesloten skiliften.

Ga jij binnenkort ook op wintersport naar Frankrijk? Check dan voor je vertrek nog even de laatste informatie op de website van de Franse overheid.

Hopelijk hebben we je zo goed geïnformeerd over wintersport reizen komend seizoen.

Zin om mee te gaan met onze wintersport groepsreis naar Frankrijk? We zijn voor 15 januari terug, zodat we met minder beperkingen rekening hoeven te houden.

Bekijk de reis hier: Kaaiman Wintersport Groepsreis

We wensen je een avontuurlijke en veilige wintersport! 😊

Andere leuke blogs lezen?

  1. Reizen in corona tijd: 6 items voor je checklist
  2. Heb ik een paspoort of ID-kaart nodig?
  3. Hoe werkt een medicijnpaspoort?

Heb je een vraag aan ons? 

Loop je na het lezen van deze blog tegen een vraag aan? Geen probleem! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Stel hier je vraag! 🙂

 

 

 

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Bas, een geboren avonturier met een passie voor outdoor activiteiten. Met mijn backpack reis ik de wereld over en ontdek voor jou de mooiste plekjes. Op deze manier maak ik mijn dromen waar en daar help ik jou als reiziger ook graag bij. Je kunt me wakker maken voor een stevige hike, een nacht om het kampvuur en natuurlijk voor cashewnootjes.
Reactie plaatsen