Hoe kom ik van spierpijn af na het wandelen?
02 juli 2020 
3 min. leestijd

Hoe kom ik van spierpijn af na het wandelen?

Iedereen heeft na een flinke fysieke inspanning wel eens spierpijn en dat is helemaal niet erg, maar goede spierpijn kan wel erg vervelend aanvoelen. Vooral bij stevige wandelingen kan spierpijn snel opkomen, omdat je bij het wandelen vrijwel alle spieren gebruikt.

Om spierpijn te voorkomen is het belangrijk de oorzaak te begrijpen. Uiteindelijk betekent spierpijn dat de spieren sterker zijn geworden dan in de periode vóór de fysieke inspanning. Dus dat is een goed teken.

Juist de rustperiode tijdens de spierpijn zijn belangrijk om de spieren te versterken. Het is belangrijk om deze rust ook daadwerkelijk te nemen en de spieren niet te forceren als het niet nodig is.

In deze blog ga ik heel kort in op de oorzaak van spierpijn, hoe je spierpijn kunt voorkomen en wat je tegen spierpijn kunt doen. Bij Kaaiman Reizen houden wij ontzettend van wandelen en in onze reizen hebben we een aantal prachtige hikes geïntegreerd. Het is dus belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan!

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is de oorzaak van spierpijn?

Spierpijn ontstaat door overbelasting van de spieren. In de spiercellen zijn tijdens het wandelen kleine scheurtjes ontstaan. Dit geeft na ongeveer 2 dagen de hevigste pijn, omdat er dan een ontstekingsreactie in de spieren ontstaat.

Bij het woord scheurtjes kan ik mij voorstellen dat je schrikt, maar wees niet ongerust: deze scheurtjes kunnen geen kwaad. Je hebt fysieke inspanning geleverd die het lichaam normaal gesproken niet gewend is en zodra de scheurtjes weer herstellen kom je er alleen maar sterker uit terug. Het lichaam heeft simpelweg meer spierweefsel aangemaakt.

Wat te doen bij stevige spierpijn?

Spierpijn kan een vervelend gevoel zijn, maar als ik voor mijzelf spreek vind ik spierpijn best wel prettig. Het geeft mij ergens het gevoel dat ik het lichaam goed op de proef heb gesteld en flink heb getraind. Uiteraard zoek ik de spierpijn niet op en probeer ik het enigszins te voorkomen.

Neem voldoende rust

Bij stevige spierpijn kun je blijven bewegen, maar moet je wel in mindere mate bewegen. Juist bij kleine ontstekingen in de spieren is de kans op andere blessures groter.

Spierpijn is gemakkelijk op te lossen door een poosje baantjes te gaan zwemmen of een paar kilometer in een rustig tempo te gaan fietsen.

Rekken en strekken

Mag je bij spierpijn wel of niet rekken en strekken? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Feit is wel dat het rekken geen pijn mag doen en je zachtjes en niet te lang moet gaan strekken!

Wat doen tegen spierpijn?

Hoe voorkom ik spierpijn?

Een bekende gezegde luidt dat voorkomen beter is dan genezen. Dus hoe kun je spierpijn voorkomen?

Bouw het wandelen langzaam op

Ben je van plan een grote wandeling te gaan maken? Bouw het wandelen langzaam op, zodat het lichaam niet in één keer voor een grote fysieke inspanning staat.

Begin met een warming-up

Wandel vanuit de koude spieren niet ineens stevig door, maar begin met een kleine warming-up om de spieren alvast op te warmen en klaar te maken. Begin rustig met wandelen om een gezonde doorbloeding te stimuleren.

Een goede wandeltechniek is cruciaal

Een goede wandeltechniek is zeer belangrijk om pijntjes te voorkomen. Met pijntjes hebben we het natuurlijk over spierpijn, maar ook over blaren en andere ongemakken.

Loop rechtop, met de borst naar voren en de schouders ontspannen. Laat de armen langs het lichaam bewegen en maak niet te grote stappen.

Over een goede wandelhouding hebben we een aparte blog geschreven:
Wat is een goede wandelhouding?

Wandelen met Kaaiman Reizen

Zoals gezegd: wij houden ontzettend van wandelen en je vind vele prachtige hikes terug in één van onze reizen.

Zo hebben wij een prachtige wandeling door het Triglav National Park in Slovenië, hiken we naar het meer van Loch Ness in Schotland en we beklimmen de Mount Longonot in Kenia.

Andere handige wandeltips lezen?

Wij hebben meer geschreven over wandelen:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen