Kleding aantrekken voor een stevige wandeltocht is niet gemakkelijk. Want: wat als het ineens gaat regenen? Of wat als het ineens hartstikke warm wordt? Of koud? Hoe ga ik dat oplossen?
Logische vragen, want je wilt het natuurlijk niet te koud of te warm krijgen. Maar hoe ga je dat dan oplossen?
Heel simpel: met het drielagensysteem.
Het drielagensysteem is een manier van kleden waardoor jij het nooit te koud of te warm krijgt. Ideaal voor het wandelen, maar überhaupt ideaal als je lekker gaat reizen.
In deze blog vertel ik je in het kort meer over het drielagensysteem.
Snel een antwoord op jouw vraag?
Wat is het drielagensysteem?
Zoals gezegd: het drielagensysteem is een manier van kleden waardoor jij een constante lichaamstemperatuur kunt behouden.
Hierdoor krijg jij het in alle omstandigheden niet extreem koud of extreem warm en dat maakt wandelen een stuk comfortabeler.
Het drielagensysteem bestaat, ja.. het is echt waar: uit 3 lagen, namelijk:
- De onderlaag
- De tussenlaag
- De buitenlaag
Laag 1: de onderlaag
De onderlaag bestaat uit thermokleding en dient voor het afvoeren van zweet. Het is van cruciaal belang dat de thermokleding direct op de huid wordt gedragen.
De textielvezels nemen geen vocht op en voeren het naar de volgende laag in de thermokleding af. Hierdoor blijft de thermokleding lekker droog en dat is belangrijk: want je wilt geen natte kleding op de huid dragen.
De grootste voordelen van de onderlaag/thermokleding is dat het snel droogt en op een constante manier isoleert. Hierdoor krijg je het nooit te warm, maar heb je het ook niet koud.
Laag 2: de tussenlaag
De tweede laag neemt wederom geen vocht op, maar is ontzettend belangrijk voor de warmte-isolatie.
De meest gedragen tussenlaag is fleece.
Een fleecevest bestaat uit 100% polyester, is super licht en zijn er in verschillende diktes passend op elk seizoen.
Al zal het fleece een klein beetje nat worden: ten allen tijde houdt het de warmte behoorlijk vast!
Laag 3: de buitenlaag
And last but not least: de buitenlaag. De buitenlaag is een waterdichte jas/jack en biedt bescherming tegen de regen en wind.
Het allermooiste van deze buitenlaag is dat het vocht van buitenaf niet naar binnen kan, terwijl het vocht van binnen wel naar buiten wordt afgevoerd.
Maar er zitten ook kleine nadelen aan. Bij een stevige wandeltocht zijn zelfs de allerduurste regenjacks niet in staat alle transpiratievocht af te voeren. Bij het dragen van een regenjas zal er altijd condens binnen blijven.
Maar weegt dit vocht op tegen een harde regenbui? Nee, absoluut niet! Liever vochtige kledingstukken door jouw condens dan kletsnatte kleding door een fikse regenbui.
Kleed je aan op de omstandigheden
Wat maakt het drielagensysteem ideaal? Het is ideaal dat het uit 3 lagen bestaat.
Heb je het koud? Dan trek je de tussenlaag en buitenlaag weer aan. Heb je het warm? Dan trek je de buitenlaag en/of tussenlaag uit. Je kunt er een beetje mee spelen en op die manier de temperaturen reguleren.
- Als het nat is, maar niet erg koud: dan trek je alleen de onderlaag en buitenlaag aan.
- Is het droog en warm? Dan kun je enkel de onderlaag dragen.
- Is het wat frisser, maar wel droog? Dan voldoet de onderlaag met de tussenlaag.
- Is het fris en nat? Dan is het weer aan te raden om alles te dragen.
Uiteindelijk is het persoonlijk wanneer je wel of niet kledingstukken aan- of uittrekt. Feit is wel: laat de thermokleding altijd aan. Het is prima om enkel met een thermoshirt te lopen!
Andere handige wandeltips lezen?
Wij hebben meer geschreven over wandelen:
- Wat zijn de voordelen van wandelbroeken?
- Welke uitrusting heb je nodig bij het wandelen?
- Wat is een goede wandelhouding?
Heb je een vraag aan ons?
Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!
Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.