Hoe kun je wandelschoenen goed inlopen?
03 maart 2020 
4 min. leestijd

Hoe kun je wandelschoenen goed inlopen?

Je kent vast het gevoel van nieuwe schoenen die je hebt gekocht, maar die nog niet comfortabel zitten. Het levert bij mij altijd frustratie op, want in de winkel zaten ze nog zo lekker, terwijl ik nu nog geen dag op deze schoenen heb gelopen en overal irritatie voel.

Geduld is echter een schone zaak. Want na een paar keer op deze schoenen te hebben gelopen zitten ze ineens prima. Ik heb aan de schoenen kunnen wennen en ze zijn nu ingelopen.

Als je rond wilt gaan trekken door de natuur, zoals de bergen, dan zijn goede wandelschoenen belangrijk. Uren achter elkaar wandelen is onmogelijk als één van de voeten een pijnlijke blaar heeft opgelopen. Voor dat je deze wandeling gaat maken is het prettig om te weten dat je schoenen goed zitten en het geen irritatie oplevert.

Om dit zeker te weten doe je er ook bij wandelschoenen goed aan deze in te lopen.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Is inlopen noodzakelijk?

Moderne wandelschoenen hebben niet de problemen van eerder. De wandelschoenen van tegenwoordig bestaat uit een constructie- en materiaal dat goed is afgestemd op een probleemloos loopcomfort.

Dus ten opzichte van de schoenen van vroeger is inlopen minder noodzakelijk dan het is geweest.

Maar de ene voet is de andere voet niet. Voeten moeten altijd wennen aan de schoenen. En de schoenen moeten zich altijd aanpassen aan de voet. Anders kan de voet er ook niet aan wennen.

Als je de schoenen kunt inlopen, dan raden wij dat absoluut aan. Op die manier weet je zeker dat je voeten en schoenen een goede verstandhouding hebben tijdens een reis waarin je veel gaat wandelen.

Hoe wandelschoenen inlopen?

Hoe kun je wandelschoenen inlopen?

Laten we vooropstellen dat je alert moet zijn op de schoenen die je koopt. Want je kunt schoenen inlopen, maar als de schoenen totaal niet bij je voeten passen, dan heeft ”inlopen” geen enkel effect.

Wij raden het altijd aan om wandelschoenen niet online te kopen, maar in de winkel. Dit zijn van die producten die je moet voelen. Je moet weten hoe de schoenen voelen en of ze aansluiten met jouw voeten. Daarnaast kun je in de winkel vragen stellen aan het personeel.

Terwijl je rondhuppelt door de winkel om een gevoel te krijgen van de schoenen, zou een verkoper kunnen zeggen dat je ze op ten duur nog wel inloopt. Dat is natuurlijk waardig advies.

Desondanks moet je goed naar jezelf en naar jouw voeten luisteren. Als jij de schoenen aantrekt, door de winkel loopt en denkt: ”mwah, dit is het niet helemaal”, dan kan de verkoper zeggen wat hij of zij zeggen wil, maar dan is het beter andere schoenen te passen.

Maar zelfs bij schoenen die meteen goed voelen kan het inlopen van de schoenen belangrijk zijn. Ik heb een paar tips gegeven hoe je dat het beste kunt doen.

1 | Loop met je nieuwe schoenen door huis

Ben je een dag thuis? Trek dan je nieuwe schoenen aan!

Je schoenen thuis inlopen heeft 2 voordelen:

  • Je kunt ze, als blijkt dat ze niet lekker zitten, gemakkelijker ruilen in de winkel. Als je de schoenen eerst binnenshuis inloopt, dan worden ze niet vies waardoor het voor de winkel geen probleem is de schoenen terug in ontvangst te nemen.
  • En ook niet onbelangrijk: als je last krijgt van de wandelschoenen, dan kun je ze gemakkelijk uittrekken en andere schoenen aantrekken.

2 | Zijn ze goed bevallen?

Heb je er 2 of 3 dagen thuis mee rondgewandeld en bevallen ze goed? Dan kun je de buitenlucht opzoeken en meer afstanden afleggen.

Diep van binnen weet je in deze fase allang of het wat gaat worden ja of nee, maar soms is het beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Je moet het namelijk opbouwen, want de schoen moet zich gaan aanpassen aan de vorm van je voet.

Heb je haast?
Vertrek je bijna en wil je de schoenen vooraf snel inlopen? Dan kun je een snelle methode gebruiken. Maak de schoenen nat, om ze vervolgens droog te lopen. Let echter wel op: schoenen met een zacht binnenwerk kunnen hier bij beschadigen!

Geef je schoenen de gewenste onderhoud

Impregneer je schoenen vóór vertrek, zodat ze water- en vuil afstoten en soepel blijven. Hierdoor zal de schoen altijd de vorm van jouw voet nastreven, waardoor er geen pijnlijke ongemakken ontstaan.

Je kunt wandelschoenen impregneren met een spray of een crème.

Gebruik wandelsokken

Wandelsokken dragen veel bij aan het loopcomfort van de wandelschoenen. Door wandelsokken aan te trekken zit de voet goed in de schoen.

Goede wandelsokken zijn niet te ruim, maar ook niet te krap. Ze zijn niet te warm, maar ook niet te koud. Vaak heb je zweet doorlatende sokken (niet van katoen) nodig.

Wandelschoenen inlopen

Wandelschoenen oprekken

Zitten de wandelschoenen na enige tijd dat je ze hebt gekocht nog steeds niet comfortabel?

Dan kun je ervoor kiezen de wandelschoenen op te rekken. Schoenmakers weten precies hoe ze leren schoenen kunnen oprekken en vormen.

Zie dit wel als een laatste oplossing om lekker in je schoenen te zitten. Vooral als je kunststofschoenen wilt oprekken loop je een risico. Het lijm of materiaal van de schoenen kan scheuren.

Streef naar het ja- effect

Echt waar: wandelschoenen inlopen is belangrijk. Als je net nieuwe schoenen hebt gekocht en niet het optimale comfort ervaart, dan is het vaak een kwestie van geduld. De schoenen moeten zich aanpassen aan de voet, zodat de voet uiteindelijk kan wennen aan de schoen.

Maar als je in een winkel staat, de schoenen past en een voorgevoel hebt dat het niet de juiste schoenen zijn, dan is het belangrijk goed naar dit gevoel te luisteren. Het is zonde om veel geld te investeren in schoenen die je alleen maar pijnlijke ongemakken veroorzaken. Dit kan ook van invloed zijn op de prachtige wandelervaring die je wilt gaan maken.

Streef naar de schoenen waarbij je, als je ze past, meteen het gevoel krijgt: ”Ja, dit zijn ze!”. Want vaak weet je het al op het moment dat je de schoenen hebt aangetrokken.

Gerelateerde blogs

Wij hebben ook blogs geschreven over hele andere onderwerpen:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen