Welke wandelschoenen moet ik kopen? - Alle type wandelschoenen op een rij
12 maart 2020 
9 min. leestijd

Welke wandelschoenen moet ik kopen? - Alle type wandelschoenen op een rij

Wandelen is een super leuke, ontspannen manier van bewegen. Je wilt alleen niet te maken krijgen met pijntjes en irritaties aan je voeten, aan je rug of aan je knieën. Dat gaat ten koste aan het plezier van het wandelen.

Goede wandelschoenen zijn daarom een absolute must voor een plezierige wandeling. Wandelschoenen geven je veel steun en stabiliteit waardoor je pijntjes kunt voorkomen.

Maar welke wandelschoenen passen dan bij jou? En ook niet onbelangrijk: welke wandelschoenen passen bij de wandeling die je wilt gaan maken? In deze blog hoop ik je wat meer duidelijkheid te kunnen geven.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Ben je opzoek naar een specifiek antwoord?

> Alle soorten wandelschoenen: het ABCD-systeem

> Welke wandeling wil je gaan maken?

> Welke wandelschoenen raden we aan in een reis van Kaaiman Reizen?

Alle soorten wandelschoenen: de ABCD-categorieën

In Duitsland hebben ze ooit een systeem bedacht om wandelschoenen te verdelen in verschillende categorieën. Dit wordt ook wel het ABCD-systeem genoemd. Door een bepaalde schoen in een bepaalde categorie te stoppen krijg je een betere indicatie voor de wandeling waar de schoen voor gemaakt is.

Zoals de naam het al zegt heeft dit systeem de volgende categorieën:

 • A
 • A/B
 • B
 • B/C
 • C
 • D

Schoenen in de categorie A/B en B/C zijn een overlap tussen beide schoenen. A/B schoenen hebben dus kenmerken van zowel schoen A als schoen B. En B/C schoenen hebben kenmerken van zowel schoen B als schoen C.

Tussen schoen A en schoen D zit een wereld van verschil. Dat heeft te maken met de intensiteit van de wandeling die je gaat maken. Schoenen uit de A-categorie zijn het lichtst en zijn gemaakt voor eenvoudige wandelingen. Schoenen uit de D-categorie zijn het zwaarst en zijn gemaakt voor zware, intensieve wandelingen, hoog in de bergen.

Elke categorie wandelschoen heb ik hieronder voor je beschreven. Ik eindig elke categorie met een link naar de website van Bever.nl waar je de schoenen uit die categorie kunt kopen.

Toch wil ik wel aangeven dat wij voorstander zijn om producten zoals wandelschoenen altijd in de winkel te kopen. In de winkel krijg je het beste een gevoel bij de schoenen die je aantrekt en kun je het beste beoordelen of ze bij je passen.

A | Lichte wandelschoenen

Wandelschoenen uit categorie A zijn lichte wandelschoenen. Ze wegen gemiddeld 300 gram per stuk.

Deze schoenen zijn ideaal voor wandelingen in Nederland op de weg en in het bos en voor stedentrips waar je veel wandelt van de ene naar de andere bezienswaardigheid.

De zool van schoenen uit categorie A kunnen goed tegen asfalt. Ten opzichte van schoenen uit de andere categorieën beschadigen ze minder snel op verharde wegen.

Schoenen kopen bij bever.nl
> Schoenen kopen uit categorie A bij Bever.nl

A/B | Een mix van schoen A en schoen B

A/B schoenen lijken veel op de schoenen uit categorie A. Ze hebben een stevige zool met een flinke demping. De schoen is halfhoog of hoog en zijn ideaal voor bijvoorbeeld wandelingen in het heuvelachtige Limburg waar de wandelpaden iets robuuster zijn dan in een bos met volledig vlakke ondergronden.

Schoenen kopen bij bever.nl
> Schoenen kopen uit categorie A/B bij Bever.

B | Trekking- of bergwandelschoenen

Schoenen uit categorie B zijn hoge schoenen van ongeveer 600 gram per stuk. De schoenen hebben een zool met een stevig profiel waardoor ze bestemd zijn voor meerdaagse wandelingen op lastigere bergpaden.

De schoen is ook geschikt voor langere afstanden met een backpack op je rug.

Schoenen kopen bij bever.nl
> Schoenen kopen uit categorie B bij Bever.

B/C | Een mix van schoen B en schoen C

Schoenen uit de categorie B/C zijn gemaakt voor het zwaardere werk. De schacht van de schoen is extra hoog en stevig. De schoen bestaat uit dik leer en heeft een stugge, dikke zool met veel profiel. Hierdoor geeft de schoen veel stabiliteit bij het wandelen.

De schoen is geschikt voor intensieve wandelingen tot de hooggebergte. In deze wandeling moet je rekening houden met slechtere paden met rollende steentjes, maar ook met klimpaden en moeilijke trails.

Schoenen kopen bij bever.nl
> Schoenen kopen uit categorie B/C bij Bever.

C | Voor lange, zware tochten

Ga je wandelen buiten het pad om en wil je extra steun aan jouw enkels? Ga dan voor de C-schoenen. Deze schoenen heb een stijve zool en geven hierdoor veel grip.

De schoen weegt ongeveer 800 gram per stuk en zijn erg te vergelijken met schoenen uit de B/C categorie. Schoenen uit de C-categorie zijn ten opzichte van schoenen uit de B/C categorie beter bestemd voor stijgijzers.

Toch zijn stijgijzers vooral aan te raden bij schoenen uit de D-categorie.

Schoenen kopen bij bever.nl
> Schoenen kopen uit categorie C bij Bever.

D | Voor de échte klimmers

Schoenen uit de D-categorie behoren tot de grote jongens. Ze wegen tussen de 1000 en 1600 gram en zijn gemaakt voor de hele grote avonturiers onder ons. 😉

De schoenen hebben een hele stijve zool die speciaal ontworpen zijn om stijgijzers te bevestigen. In deze categorie schoenen maak je wandelingen waar je niet aan stijgijzers kunt ontkomen, omdat je tussen het ijs en de sneeuw in wandelt.

De schoen biedt veel steun tijdens het klimmen, omdat het leer van de schoen heel stijf is. Ten opzichte van schoenen uit categorie A slijten de zolen erg snel op een geasfalteerde weg. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor aanlooproutes.

Schoenen kopen bij bever.nl
> Schoenen kopen uit categorie D bij Bever.
Wandelschoenen onderverdelen in categorieën

Welke wandeling wil je gaan maken?

Elke wandeling is anders. Een wandeling door de bergen is niet te vergelijken met een wandeling door een stad of een bos in Nederland. Voordat je schoenen gaat kopen moet je dus goed nagaan wat voor soort wandeling je gaat maken.

Hieronder beschrijf ik 5 soorten wandelingen met aansluitend het advies welke wandelschoenen bij deze wandeling passen, zoals hierboven beschreven.

  1. Wandeling in de natuur of stad
  2. Trekkingstocht
  3. Bergwandelingen
  4. Bergtochten
  5. Alpiene wandeling

1 | Wandeling in de natuur of stad

De meest standaard (maar ook leuke) wandeling die je kunt maken is een wandeling door de stad of in een bos in Nederland. Dit zijn eenvoudige wandelingen met vlakke ondergronden. Voor deze wandelingen wil je ondersteunende, lichte schoenen hebben.

Het moeten flexibele schoenen zijn met een goede demping. Je moet goed rekening houden met het materiaal wat je gaat kopen bij deze schoen. Dit hangt af van het klimaat of het weer in het gebied waar je gaat wandelen.

Voor deze wandelingen passen schoenen uit categorie A.

Schoenen uit categorie A

2 | Trekkingstocht

Bij een trekkingstocht ligt de uitdaging iets hoger dan bij een normale wandeling. Een trekkingstocht is een hike voor een langere tijd.

In vergelijking met normale wandelingen loop je vaak op moeilijkere ondergronden. Daarvoor wil je natuurlijk een schoen hebben die de juiste ondersteuning biedt voor jouw voeten en enkels. Want, een blessure is snel opgelopen op dit terrein. Een schoen met veel grip zorgt ervoor dat je stabiel kunt wandelen.

Deze schoenen vind je weer in categorie A/B.

Schoenen uit categorie A/B

3 | Bergwandelingen

Bergwandelingen zijn echt onze favoriet. Wandelingen door de prachtige, ongerepte natuur waarbij je perspectief continue verandert.. daar houden wij van 😉

Bergwandelingen kun je het beste bedwingen met stugge schoenen. Je hebt namelijk te maken met hele onregelmatige ondergronden en je wilt hierbij ondersteuning en bescherming bieden voor jouw voeten en enkels.

Wandelschoenen die hier het beste bij passen zijn de schoenen uit categorie B.

Schoenen uit categorie B

4 | Bergtochten

In tegenstelling tot bergwandelingen, zoals in punt 3 beschreven, zijn bergtochten vaak voor langere afstanden en hoger in de bergen.

In deze wandelingen komt het regelmatig voor dat je veel bagage bij je hebt, omdat je gaat overnachten (vinden wij super cool). Om ook je bagage goed op te vangen, zonder dat je hier pijntjes door ervaart, is het aan te raden schoenen te kopen met veel grip, stabiliteit en ondersteuning. Het zijn wandelingen op rotsachtige paden.

Schoenen die hier bij passen zijn schoenen uit categorie B/C én categorie C.

In onze reizen en de wandelingen die we maken raden wij het aan om schoenen uit categorie B/C aan te schaffen.

5 | Alpiene wandelingen

En tot slot, en we benoemen hem toch even, een wandeling voor de allergrootste avonturiers: alpiene wandelingen.

Deze wandelingen vind je niet terug in onze reizen en zijn alleen bestemd voor de zeer ervaren hooggebergtewandelaars. Je moet vertrouwd zijn met het materiaal wat bij alpiene wandelingen komt kijken.

Het weer is in deze wandeling niet te voorspellen. Je moet schoenen hebben met een complete grip zodat je geen ongelukken kunt krijgen in de sneeuw of op het ijs. Het is van belang schoenen te dragen die speciaal ontworpen zijn voor deze tak van wandelen: het moet mogelijk zijn stijgijzers onder deze schoenen te dragen.

Voor deze wandelingen heb je absoluut schoenen uit categorie D nodig!

Het zijn natuurlijk prachtige wandelingen, maar een paar honderd meter lager zijn de wandelingen net zo mooi. 😛

Schoenen uit categorie D.

Welke wandelschoenen raden wij aan bij Kaaiman Reizen?

Reis je met ons mee?

Dat vinden we super leuk! 🙂

En als je (nog) niet met ons mee reist, je bent van harte welkom!

Wij vinden het erg leuk om te wandelen. Ons plezier voor wandelen vind je daarom ook terug in de reizen die wij hebben georganiseerd.

Onze uitblinker? The one and only: de Kilimanjaro Expeditie.

Hoe gaaf is het om op de verjaardag te vertellen dat je de Kilimanjaro hebt beklommen?

Maar naast de Kilimanjaro hebben we nog meer mooie wandelingen in onze reizen.

Zo hiken we naar het meer van Loch Ness in Schotland en beklimmen we de 3976 meter hoge Acatenango vulkaan in Guatemala. Kortom, we wandelen er heel wat kilometers vanaf!

Maar welke schoenen passen hier bij?

In vrijwel elke reis raden wij het reizigers aan om schoenen aan te schaffen uit categorie B/C. We maken intensieve wandelingen tot aan het hooggebergte en in deze wandelingen moet je rekening houden met robuuste wandelpaden.

Met schoenen uit de B/C- categorie heb je veel stabiliteit en ondersteuning en voorkom je blessures. En om de reis tot een succes te maken is dat natuurlijk van cruciaal belang!

Andere blogs over wandelschoenen lezen?

Er zijn meer blogs geschreven die gerelateerd zijn aan wandelschoenen:

Blogs gerelateerd aan het wandelen..

Wandelschoenen zijn natuurlijk belangrijk, maar dat is niet het enige:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten. In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen