Wat is de Balkan en welke landen vallen hieronder?
05 mei 2020 
2 min. leestijd

Wat is de Balkan en welke landen vallen hieronder?

De Balkan is een schiereiland en geeft een gebied aan in het zuidoosten van Europa. De naam komt van een bergketen in Bulgarije dat door de Turken (en ondertussen andere bevolkingsgroepen) Balkan wordt genoemd, wat ook wel bebost gebergte betekent. De Bulgaren noemen het echter anders, namelijk Stara Planina (oude berg).

Maar waar ligt de balkan en welke landen vallen onder Balkan? Je leest het hier! 🙂

Snel een antwoord op jouw vraag?

Waar ligt de Balkan?

In Zuid- Europa liggen officieel 3 grote schiereilanden, namelijk:

 • Het Iberisch schiereiland
 • Het Apennijns Schiereiland
 • En het Balkanschiereiland

Het Iberisch schiereiland

Het Iberisch schiereiland ligt in het westen van Zuid- Europa en vormt een geheel met de landen Spanje, Portugal, Frankrijk, Andorra en Gibraltar.

Het Apennijns Schiereiland

Tussen het Iberisch Schiereiland en het Balkanschiereiland ligt het Apennijns Schiereiland. Op dit schiereiland liggen de landen Italië, San Marino en Vaticaanstad.

Het Balkanschiereiland

Aan het meest oostelijke gedeelte van Zuid- Europa vind je het Balkanschiereiland. Dit schiereiland wordt gevormd door heel veel landen dat bekend staat als de Balkanlanden.

Welke landen vallen onder Balkan landen?

Wat zijn de Balkanlanden?

Het Balkanschiereiland is ook een gebied met de naam Balkan dat een bepaalde groep landen aangeeft. Deze landen hebben een hele geschiedenis met elkaar door de oorlogen die in deze landen zijn gevoerd.

Onder de Balkan vallen deze landen:

 • Servië
 • Kroatië
 • Montenegro
 • Noord- Macedonië
 • Kosovo
 • Bosnië- Herzegovina
 • Albanië
 • Bulgarije

Zelfs een deel van Turkije, Slovenië, Moldavië, Roemenië en Griekenland vallen onder de Balkan, maar de allerbelangrijkst bestemmingen van deze landen vallen buiten het Balkan gebied.

Van alle landen in het Balkan gebieden hoorden onder anderen Servië, Kroatië, Montenegro, Noord- Macedonië, Kosovo en Bosnië- Herzegovina tot het voormalige Joegoslavië.

Welke taal wordt er in de Balkan gesproken?

in bijna alle landen van het Balkan gebied wordt de Slavische taal gesproken.

De Slavische taal kun je onderverdelen in 3 groepen:

 • De West-Slavische taal
 • De Oost-Slavische taal
 • En de Zuid-Slavische taal

Landen uit het Balkan gebied spreken de Zuid-Slavische taal die we op zijn beurt ook weer kunnen onderverdelen. Onder de Zuid- Slavische taal behoren onderanderen Bosnisch, Servisch en Kroatisch.

Landen als Griekenland en Albanië behoren niet tot de groep met de Slavische taal!

Reizen door de Balkan met Kaaiman Reizen

De Balkan landen zijn prachtige landen met stuk voor stuk een authentieke cultuur. Het zijn landen met verhalen door de vele gebeurtenissen die zich vroeger in deze landen hebben afgespeeld. Elk land heeft zijn eigen verhaal en het is bijzonder deze verhalen met eigen ogen te aanschouwen.

Naast alle bijzondere en heftige verhalen staan de Balkan landen ook bekend om zijn prachtige, ruige landschappen. Daar houden wij natuurlijk ontzettend van. Op die manier kunnen wij cultuur verbinden met avontuur.

Daarom hebben wij ook een prachtige reis door een deel van de Balkan. In onze Balkan Roadtrip reizen we door Slovenië, Kroatië, Bosnië- Herzegovina en Montenegro en verleggen we letterlijk en figuurlijk de grenzen!

Word jij warm van een actieve rondreis langs prachtige nationale parken, zonnige rotskusten en historische steden? Ga dan met ons mee op de roadtrip door de Balkan!

> Bekijk hier onze Balkan Roadtrip

Andere leuke blogs lezen?

Wil je nog meer reisinspiratie op doen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen