Waar moet ik op letten als ik wandelstokken ga kopen?
27 februari 2020 
4 min. leestijd

Waar moet ik op letten als ik wandelstokken ga kopen?

Wandelstokken ontlasten je gewrichten en geven veel stabiliteit. Dat vinden we natuurlijk erg belangrijk. Wij raden het iedereen aan om te wandelen met wandelstokken.

Wandelstokken zijn gemakkelijk mee te nemen als je ze niet nodig hebt, omdat je ze kunt opvouwen en kunt opbergen in de backpack.

Als je besluit om wandelstokken te gaan kopen, dan is het verstandig om je hier enigszins in te verdiepen. Er zijn verschillende soorten wandelstokken met elk hun eigen materiaal, maar welk materiaal is kwalitatief materiaal? En is het handig inschuifbare wandelstokken te kopen of zijn opvouwbare wandelstokken aan te raden?

Snel een antwoord op jouw vraag?

Waar moet je op letten bij wandelstokken?

Zoals gezegd: het is moeilijk te bepalen welke wandelstokken precies bij je passen. Desondanks zijn er wel een aantal belangrijke aandachtspunten als je een wandelstok gaat kopen:

 • Het materiaal van de wandelstok;
 • Het materiaal van de grip (of anders gezegd: het handvat, dus waar je jouw wandelstok vasthoudt);
 • De maat van de wandelstok;
 • De tip en de teller (het materiaal dat onderaan de wandelstok zit);
 • Het verschil tussen opvouwbare- en inschuifbare wandelstokken.

Het materiaal van de wandelstok

De meeste wandelstokken bestaan uit het materiaal aluminium of koolstofvezel. Dit is belangrijk om te weten, omdat er verschillen zitten tussen koolstofvezelstokken en aluminiumstokken.

Koolstofvezelstokken

Wandelstokken die gemaakt zijn van koolstofvezel hebben ten opzichte van aluminiumstokken een aantal nadelen.

 • Ze zijn minder duurzaam;
 • Als je wandelstokken voor evenwicht tijdens het wandelen nodig hebt, dan zijn koolstofvezelstokken minder geschikt;
 • Als deze stok eenmaal een beschadiging oploopt, dan zal het op ten duur gaan breken;
 • Koolstofvezelstokken zijn over het algemeen duurder dan aluminiumstokken.

Hebben koolstofvezelstokken dan helemaal geen voordelen? Jawel, koolstofvezelstokken zijn namelijk lichtgewicht stokken en ze zijn super sterk.

Aluminiumstokken

Ten opzichte van de koolstofvezelstokken hebben de aluminiumstokken juist weer veel voordelen.

 • Ze zijn een stuk duurzamer;
 • De stokken kunnen meer belasting hebben;
 • En aluminiumstokken zijn een stuk goedkoper.

Het nadeel van het materiaal aluminium is dat het zwaarder is.

Misschien vind je dit artikel ook handig om te lezen?
Hoe moet je wandelstokken gebruiken?

Soorten wandelstokken

Het materiaal van de grip

De grip is het handvat van de wandelstok, of met een ander woord: de handgreep.

De meeste handgrepen bestaan uit 1 van deze 3 materialen:

 • Plastic;
 • Kurk;
 • Schuim;
 • Rubber.

Plastic en rubberen handgrepen zijn betaalbaar, maar minder comfortabel.

Het allerbeste materiaal vinden wij kurk. Kurken handgrepen zijn duurzaam, passen zich enigszins aan op de vorm van jouw hand en kurk transpireert. Bij zwetende handen wordt het zweet goed afgevoerd en voorkomt het blaren.

De maat van de wandelstok

Misschien wel het allerbelangrijkste aandachtspunt als je wandelstokken gaat kopen: de lengte van jouw wandelstok.

Wandelstokken zijn in feite onder te verdelen in 2 verschillende soorten:

Als je gaat trekken door de bergen, dan is het sterk aan te raden de telescopische wandelstok te kopen. Deze stok is namelijk in zijn lengte te verstellen. Bij vaste stokken kun je op een vlakke ondergrond wel de juiste lengte hebben, maar zodra je in de bergen gaat dalen of klimmen kloppen de verhoudingen niet meer. Je moet je wandelstok dus kunnen verstellen.

Als je gaat dalen moet je de wandelstokken in de lengte langer maken, terwijl je bij het stijgen de wandelstokken korter moet maken. Als je wandelstokken niet kunt verstellen, zou het betekenen dat je bij het dalen te korte stokken hebt, en bij het stijgen te lange stokken.

Te lange wandelstokken

Als jouw wandelstokken te lang zijn, dan belast je je schouders.

Te korte wandelstokken

En bij te korte wandelstokken ga je last krijgen van de rug.

Waar moet ik opletten als ik wandelstokken ga kopen?

De tip en de teller

Onderaan de wandelstok zit de tip en de teller. De tip is het onderste puntje van de wandelstok. Boven de tip zit de teller. Dit is een rond schijfje wat boven het onderste puntje zit.

De teller is super functioneel. Hij voorkomt dat  de tip, dus het onderste puntje, te ver in de grond zakt. Vooral bij ondergronden van sneeuw of modder verstevigd dit je manier van lopen.

Opvouwbare- en inschuifbare wandelstokken

De overeenkomst tussen opvouwbare- en inschuifbare wandelstokken is dat je ze kunt opbergen wanneer je ze niet nodig hebt. Toch zit er ook een verschil tussen beide wandelstokken.

Inschuifbare wandelstokken kun je, zoals de naam het al zegt, inschuiven. Maar inschuifbare wandelstokken hebben 1 groot nadeel.

Zodra het mechanisme van deze stok begint te slijten, loop je het risico dat de stokken gaan inschuiven tijdens het wandelen. Hierdoor verliest de wandelstok in feite zijn functie, omdat hij hierdoor veel labieler wordt. Daarnaast zijn inschuifbare wandelstokken zwaarder dan opvouwbare wandelstokken.

Opvouwbare wandelstokken zijn een stuk kleiner wanneer je ze gaat opvouwen. En in tegenstelling tot de inschuifbare wandelstokken zijn ze een stuk lichter.

Handig om te weten!
Ga je vliegen en een gave wandeling maken in het buitenland? Onthoud dan dat wandelstokken alleen mee mogen in de ruimbagage!

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Wandelstokken moeten volledig tot zijn recht komen. De functie van een wandelstok is dat het je lichaam ontlast en het je ondersteunt op moeilijke ondergronden.

Het is ten allen tijde belangrijk dat je wandelstokken aanschaft die deze functies nastreven. Maar, ook niet onbelangrijk, je moet ook plezier ervaren met de wandelstokken waarmee je wandelt.

Als je wandelstokken niet gebruikt, dan wil je hier geen last van hebben en ze makkelijk kunnen opbergen. Daarnaast wil je ook geen blaren op je handen krijgen, omdat je zwetende handen hebt. Kortom: aandacht geven aan de handgrepen op de wandelstokken is geen onbelangrijk aandachtspunt.

Wandelen met Kaaiman Reizen

Bij Kaaiman Reizen bieden wij prachtige reizen aan met verschillende, avontuurlijke wandelingen door de bergen. Wij raden het altijd aan om wandelstokken aan te schaffen.

Als je één van onze reizen hebt geboekt en je hebt vragen over de wandelstokken die je moet aanschaffen, dan geven wij je graag advies en tips voor de juiste wandelstok die past bij de reis die je gaat maken.

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen, óók als je geen reis bij ons gaat maken!

Andere leuke blogs lezen?

Wij hebben meerdere blogs die gewijd zijn aan wandelstokken:

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen