Wat is een ecolodge?

Wat is een ecolodge?

Een ecolodge is een verblijfsaccommodatie dat is gebouwd voor toeristen die duurzaam en bewust aan het reizen zijn. De toerist en de ecolodge hebben hier de lokale bevolking en het milieu hoog in het vaandel staan.

Wat is de functie van een ecolodge?

Steeds vaker zijn reizigers bereid om meer geld te betalen voor een accommodatie dat bewust bezig is met het milieu, dan dat er weinig geld wordt betaald voor een hostel. Maar naast het milieu heeft een ecolodge een andere belangrijke functie.
  • Een ecolodge helpt en respecteert de lokale gemeenschap.
  • Standpunten zijn vaak dat de lokale gemeenschap moet profiteren van de ecolodge. Dat doen ze door maatschappelijke projecten op te zetten of werkgelegenheid aan te bieden.

De principes van een ecolodge

Hitesh Mehta heeft een mooie en duidelijke definities gegeven aan een ecolodge. Hitesh Mehta schreef het boek Authentic Ecolodge en is één van de vijf pioniers op het gebied van duurzame toerisme.

Een ecolodge heeft weinig impact. Het heeft weinig impact op de natuur en de lokale gemeenschap en beschermt aangrenzende gebieden. Daarnaast biedt het de toerist een spirituele verbinding met de natuur en cultuur.

Een ecolodge is gepland, ontworpen en gebouwd op een milieu- en sociaal gevoelige wijze.

Een eco-lodge moet drie belangrijke principes naleven:
  • De aarde moet worden beschermd
  • Door middel van opleidingen en programma's moet de lokale gemeenschap profiteren.
  • Er moeten programma's worden aangeboden voor de toerisme en werknemers met voorlichtingen over de natuurlijke- en culturele omgeving.

  • Andere begrippen lezen?


    Heb je een vraag aan ons?

    Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.
Reactie plaatsen