Top 5 Duurzame Outdoor Merken
22 april 2022 
5 min. leestijd

Top 5 Duurzame Outdoor Merken

Of je nu gaat wintersporten in Frankrijk of hiken in Schotland, één ding is zeker: goede outdoor gear is onmisbaar! Als echte avonturier verzamel je ongemerkt aardig wat spullen. Kleding, gereedschap, noem maar op. En natuurlijk moeten outdoor merken aan veel eisen voldoen voordat jij een aankoop doet. Je items moeten namelijk van topkwaliteit zijn, goed passen en doen wat ze moeten doen. Je geeft er ten slotte je zuurverdiende geld aan uit!

Maar je nieuwste outdoor aanwinst is nog veel meer. Het is ook een keuze in duurzaamheid. Want weet je eigenlijk wel waar het merk voor staat waar je van koopt? Hoe staan zij tegenover hun aandeel in eerlijke handel en milieuvriendelijke materialen? Met elke aankoop maak je een keuze om een bedrijf te steunen. Dan wil je natuurlijk het liefste een outdoor merk kiezen dat zo duurzaam mogelijk te werk gaat.

In dit artikel delen we met jou de 5 duurzame outdoor merken waar wij blij van worden. Benieuwd? Lees snel verder!

Outdoor kleding en uitrusting is onmisbaar! Maar hoe kies je een duurzaam outdoor merk?

Wat maakt een outdoor merk duurzaam?

Het is niet altijd makkelijk om een duurzaam outdoor merk te kiezen. Tegenwoordig is het namelijk hot om als bedrijf een milieuvriendelijk imago te hebben, waardoor merken zichzelf vaak zogezegd ‘greenwashen’. Oftewel, ze doen zich duurzamer voor dan ze in werkelijkheid zijn. Let dus goed op waar je je nieuwste outdoor aanwinsten scoort!

Er zijn meerdere factoren die eraan bijdragen dat we een merk ‘duurzaam’ noemen, zoals:

 1. Materiaalgebruik
   Synthetische materialen, zoals bijvoorbeeld polyester, worden doorgaans gemaakt van uitputbare bronnen, wat slecht is voor het milieu. Hierbij worden bovendien vaak grote hoeveelheden schadelijke gassen gebruikt. Maar ook natuurlijke producten zoals katoen kunnen schadelijk zijn voor de planeet als het niet op een verantwoorde of biologische manier wordt geproduceerd.
   Plantaardige en dierlijke materialen zoals merino wol, biologisch linnen, biologisch katoen of hennep doet niet zoveel schade aan de planeet zolang ze verantwoord worden geproduceerd.

 2. Eerlijke productie
   
  Weet jij eigenlijk waar al jouw producten gemaakt worden? Als je nieuwe outdoor kleding of uitrusting koopt, zou je niet alleen moeten kijken naar de materialen waar het van gemaakt wordt, maar ook naar onder welke omstandigheden ze worden gemaakt. Zijn er bijvoorbeeld goede werkomstandigheden voor de mensen die jouw kleding en spullen produceren? Helaas zijn er veel kledingmerken die hun producten laten maken in landen waar de standaarden voor werkers erg slecht geregeld zijn. Winst is dan belangrijker dan een goede behandeling van de werknemers.
   Je kunt bijdragen aan eerlijke handel door te kiezen voor duurzame outdoor merken met het label “Fair Trade Certified” of “Fair Wear Foundation”.

 3. Levensduur
   Is een product erop gebouwd om lang mee te gaan? Hoe langer je plezier hebt van een stuk kleding of uitrusting, hoe beter dit is voor het klimaat. Je hoeft dan namelijk minder snel nieuwe spullen te kopen. Dat betekent minder productie en dus minder verbruik van natuurlijke bronnen.
   Bovendien draag je dan minder bij aan het afvalprobleem. Wist je dat mensen gemiddeld genomen 37 kilo kleding weggooien? Degelijke kleding van goede kwaliteit kost misschien iets meer in de aanschaf, maar je hebt er langer plezier van en je doet de planeet er een plezier mee.

Onze top 5 duurzame outdoor merken:

1. Vaude: meester in recyclen 

Bij dit geliefde Duitse merk koop je kleding en uitrusting. Vaude is een pionier op het gebied van duurzaamheid en is gespecialiseerd in ethische outdoor items. Hun producten zijn ontworpen gericht op lange-termijn gebruik, fair trade en upcycling. Dit duurzame outdoor merk voldoet aan de Fair Wear standaarden en dragen het Bluesign certificaat.

Vaude is er trots op dat zij milieuvriendelijke materialen gebruiken zoals organisch katoen, merino wol en verantwoord leer. Maar Vaude gebruikt ook iets minder voor de hand liggende materialen. Zo kun je er ook jassen kopen geïsoleerd met gerecycelde PET-flessen of koffiedik! Plus, met de producten van Vaude mag je zeker gezien worden!

Website Vaude: https://www.vaude.com/nl-NL/

2. Fjallraven: leider in duurzaamheid

Het rode vossen logo van Fjallraven kennen we allemaal wel. Maar wist je dat dit merk ook een leider is op het gebied van duurzaamheid? Een grootschalig Europees onderzoek naar duurzaamheid (the Sustainable Brand Index 2020), wees Fjallraven aan als meest duurzame kledingmerk in Zweden.

Fjallraven is vastberaden om duurzame kleding te produceren met een focus op een lange levensduur, materialen met een lage impact en het recyclen van producten. Dit Zweedse merk geeft aan dat ze zichzelf continu afvragen wat ze nog meer kunnen doen om te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. En laten we eerlijk zijn, die tassen zijn ook wel erg gaaf!

Website Fjallraven: https://www.fjallraven.com/nl/nl-nl

Welk duurzaam outdoor merk staat voor jou bovenaan?

3. Patagonia: een merk met een missie

Een ander populair duurzaam outdoor merk is Patagonia. Waar zij in uitblinken is het veelvuldig gebruiken van gerecyclede materialen. Maar als het aankomt op vechten voor duurzaamheid, kijkt Patagonia verder dan alleen haar eigen productieproces. Ze steunen namelijk ook jongeren die demonstreren tegen milieuvervuiling. Ze maken het mogelijk voor mensen om in actie te komen voor het klimaat. En ze schromen er zelfs niet voor terug om de president aan te klagen in een klimaatzaak.

Wil je ook nog meer doen dan alleen kiezen voor een duurzaam outdoor merk voor je aankopen? Je kunt je aansluiten voor lokale milieu-initiatieven via Action Works, het platform van Patagonia.

Website Patagonia: https://www.patagonia.com/home/

4. Tentree: 1 aankoop = 10 bomen

De naam zegt het eigenlijk al. Tentree belooft tien bomen te planten voor ieder item dat je bij hen koopt. En dat doen ze aardig goed! Inmiddels hebben ze al meer dan 75 miljoen (!) bomen geplant in meer dan 40 landen. Hun streven is om in 2030 een miljard bomen te hebben geplant. Zo veel meer bomen helpt op weg naar duurzaamheid en een herstel van het ecosysteem.

Daarnaast zijn de producten die Tentree produceert gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen. Een ander belangrijk punt voor Tentree is eerlijke en transparante handel.

Website Tentree: https://www.tentree.ca/

5. Picture Organic: duurzaam in elke stap

Het duurzame outdoor kledingmerk Picture Organic is in 2008 opgericht door drie vrienden Vincent, Jeremy en Julien in Frankrijk. Deze drie Fransmannen met hun gezamenlijke liefde voor snowboarden, skaten en duurzaamheid creëerden een merk dat volledig gebruik maakt van gerecyclede of biologische materialen. Picture One streeft ernaar om minimale impact te hebben op het klimaat en duurzame producten te maken.

Daarnaast is het de missie van Picture One om het gebruik van fossiele brandstoffen volledig te vermijden in hun merk. Zowel op het gebied van materialen, verpakkingen en verzending. Ze zijn dan ook zeer transparant over elke stap in het productieproces.

Website Picture Organic: https://www.picture-organic-clothing.com/fr

Andere leuke blogs lezen?

 1. Eenzaamheid oplossen? Probeer eens een groepsreis!
 2. Kom ik in een leuke groep terecht bij Kaaiman Reizen?
 3. 4 voordelen van een groepsreis

Heb je een vraag aan ons? 

Loop je na het lezen van deze blog tegen een vraag aan? Geen probleem! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Stel hier je vraag! 🙂

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Bas, een geboren avonturier met een passie voor outdoor activiteiten. Met mijn backpack reis ik de wereld over en ontdek voor jou de mooiste plekjes. Op deze manier maak ik mijn dromen waar en daar help ik jou als reiziger ook graag bij. Je kunt me wakker maken voor een stevige hike, een nacht om het kampvuur en natuurlijk voor cashewnootjes.
Reactie plaatsen