Wat is bushcraft en welke technieken horen bij bushcraft?
25 juni 2020 
3 min. leestijd

Wat is bushcraft en welke technieken horen bij bushcraft?

Tegenwoordig leven we in een ongekende luxe. We halen ons eten uit de supermarkt, hebben een tweepersoonsbed met een zacht matras en er komt drinkbaar water uit de kraan. Het is fijn om deze luxe te hebben en we zijn simpelweg met deze luxe opgegroeid. In onze basisbehoeften worden wij behoorlijk voorzien.

Het nadeel van deze luxe is dat onze kennis over de natuur langzaam aan het verdwijnen is. Vanuit de oorspronkelijke gedachten zouden wij precies moeten weten hoe we kunnen overleven, maar deze vaardigheden zijn verloren gegaan omdat wij generaties lang geen moeite hoeven te doen voor onze basisbehoeften. Want: als je fruit wilt eten haal je dit uit de supermarkt en hoef je niet de wilde natuur in om fruit te plukken.

Als je graag terug wilt naar de oorspronkelijke roots en graag in de natuur, van de natuur en met de natuur wilt leven, dan is bushcraft iets voor jou. In onze reis naar Schotland gaan we leren overleven en kennis opdoen van alles wat de wondere natuur ons te bieden heeft.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is bushcraft?

Zoals gezegd gaat bushcraft over het herkennen van onze oorspronkelijke intuïtie uit de natuur. We weten hoe we met de natuur om moeten gaan, hoe we kunnen overleven in de natuur en hoe we gebruik kunnen maken van de natuur, zonder dat we schade aan de natuur aanbrengen. In Nederland leven we in een luxe waarbij bushcraft niet meer in ons leven voorkomt.

Er zijn echter nog vele bevolkingsgroepen / landen waarbij bushcraft gebruikt wordt en het voor mensen een noodzaak is om de technieken van bushcraft te gebruiken om te kunnen overleven.

Welke technieken horen bij bushcraft?

Het leven op aarde staat altijd in evenwicht met overleven en beleven. We gebruiken voedsel uit de natuur om te overleven, maar tonen respect door te beleven. Je kunt alleen in overeenstemming staan met de aarde door dankbaar gebruik te maken van de mogelijkheden, maar ook door respect te tonen dat de natuur jou deze mogelijkheden geeft.

Bij bushcraft leer je de signalen van de natuur te herkennen. Het zijn hele belangrijke signalen, omdat ze vertellen of je het water uit een bepaalde bron kunt drinken, of niet.

Naast het herkennen van de signalen horen er ook andere technieken die je bij bushcraft gaat leren:

  • Je leert de dieren en hun sporen te observeren
  • Je leert om te gaan met een bijl of een mes
  • Je gaat gebruik maken van de natuur, zonder de natuur schade aan te brengen
  • Je gaat leren vis te vangen
  • Je leert eetbare planten, vruchten en noten te herkennen die in de natuur leven
  • Je leert waar je water uit de natuur kunt vinden en of het water drinkbaar is
  • Je leert om een eigen onderkomen te maken uit de natuur
  • Je gaat leren hoe je vuur kunt maken
  • Je leert hoe je een touw kunt maken (van bijvoorbeeld stengels van brandnetels)

Wat is bushcraft?

Wat is het belangrijkste leerproces?

Al met al is de grootste les dat je de verbinding met de natuur terug gaat vinden en jezelf als onderdeel van de natuur gaat zien. Door in overeenstemming te staan met de aarde waarop wij leven ga je ontzettend veel rust ervaren en dat is in de drukke wereld van tegenwoordige geen overbodige luxe.

De trend van bushcraft

In de jonge generaties van nu lijkt de vraag naar deze technieken steeds groter te worden. Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in de kennis die wij vroeger gebruikten om een voldaan leven te leven. Eten wat de pot schaft is niet meer van deze tijd en mensen gaan steeds bewuster eten en drinken met de oorspronkelijke kennis uit de natuur.

In Nederland is bushcraft sterk in opkomst en vind je ondertussen een aantal platformen, zoals Bushcraft Nederland.

Een bushcraft ervaring met Kaaiman Reizen

Bij Kaaiman Reizen hebben wij een prachtige groepsreis georganiseerd door Schotland. Dit land heeft ontzettend veel ongerepte natuur en het is bij uitstek het ideale land voor een bushcraft ervaring. Op het prachtige Isle of Skye in het westen van Schotland gaan we terug naar de technieken van onze roots.

Reis je met ons mee?
Bekijk hier meer over onze prachtige reis door de Schotse Hooglanden.

Andere leuke blogs lezen?

Wil je andere leuke blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten. In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen