Wat is een wetsuit en waar is hij goed voor?
30 april 2020 
2 min. leestijd

Wat is een wetsuit en waar is hij goed voor?

Wij houden van een groot avontuur en zoeken graag het avontuur in het water. Raften, kajakken of canyoning staat hoog op onze lijst en zie je vaak terugkomen in één van onze reizen.

Bij al deze avontuurlijke sporten is goede bescherming belangrijk. Net als dat goede wandelschoenen belangrijk zijn bij het wandelen, zijn beschermende kleding belangrijk bij activiteiten op het water.

Bij activiteiten op koude en grote wateren kun je het lichaam beschermen met een wetsuit. Een wetstuit wordt naast canyoning, kajakken en raften ook gebruikt bij het kitesurfen, (sport-)duiken en bij een triathlon.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is een wetsuit?

Een wetsuit is een pak dat jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij canyoning of tegen verwondingen van koraal bij het duiken (om even wat voorbeelden te noemen).

Uit welk materiaal bestaat een wetsuit?

Een wetsuit is gemaakt met het materiaal neopreen. Neopreen is een elastisch, synthetisch rubber met goede isolatie. Over het algemeen worden de meeste neopreen wetsuits geproduceerd in Japan.

Een wetsuit met dikke neopreen isoleert beter dan een wetsuit met dunne neopreen. Dat komt omdat neopreen uit gesloten cellen met lucht bestaat. Hoe meer van deze cellen, hoe beter een wetsuit isoleert.

Hoe isoleert een wetsuit?

Het is belangrijk dat een wetsuit goed aansluit met het lichaam. Het is niet de bedoeling van een wetsuit om het lichaam droog te houden. Een goede wetsuit, dat goed zit, laat juist een klein beetje water binnen.

Dit water wordt verwarmd door jouw lichaamstemperatuur waardoor je warm blijft en onderkoeling tegen kunt gaan. Een wetsuit mag niet te groot zijn, omdat er hierdoor teveel koud water naar binnen stroomt en dit water niet opgewarmd kan worden door het lichaam.

Waar is een wetsuit goed voor?

Verschillende soorten wetsuits

Er zijn verschillende soorten wetsuits die bij elke tak van sport horen.

  • Een shorty: dit is een dunne wetsuit met korte pijpen en korte mouwen.
  • Een shortarm: dit is een iets dikkere wetsuit met korte pijpen en korte mouwen.
  • Een full suit of steamer: dit is het dikste pak wat gebruikt kan worden in de herfst of winter.
  • En een drysuit. Een drysuit kun je eigenlijk geen wetsuit meer noemen, omdat het een hele andere functie heeft. Een drysuit laat helemaal geen water binnen en het is mogelijk om hier kleding onder te dragen.

Wanneer zit een wetsuit goed?

Hoe een wetsuit zit is heel erg persoonlijk. Het is dus moeilijk om hier een antwoord op te geven.

Persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol, maar nog belangrijker is de vorm van het lichaam. Dit is bij iedereen anders.

Je moet in ieder geval 1 basisregel in stand houden: een wetsuit moet aansluiten op het lichaam dat jij hebt. Hierdoor ondersteun je de functie van een wetsuit, namelijk het voorkomen van onderkoeling.

Avontuurlijke activiteiten bij Kaaiman Reizen

Zoals gezegd: wij houden van een groot avontuur in de wilde natuur. Wij zijn grote liefhebbers van activiteiten in het water en dit vind je terug in onze reizen.

Wij raften op de kraakheldere Soca rivier in Slovenië, canyoningen door de Cetina kloof in Kroatië en hebben een tweedaagse kajaktocht door de adembenemende Noorse fjorden.

Andere leuke blogs lezen?

Wij hebben veel andere blog geschreven:

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen