Met het vliegtuig op vakantie gaan lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. In 2019, nog vóór de wereld te maken kreeg met corona, maakten Nederlanders 10,1 miljoen vliegvakanties. Een stijging van 3 procent, zo meldt het NOS. Niet alleen vliegen we steeds vaker, we gaan ook steeds verder weg. Bali en Thailand in plaats van de Canarische Eilanden.
Reizen is natuurlijk fantastisch. Maar de impact van deze enorme hoeveelheid vliegreizen op het milieu valt niet meer te ontkennen. In dit artikel kijken we naar hoe schadelijk vliegen nou eigenlijk is voor het milieu. En we geven je ook drie supertoffe alternatieven voor een vliegreis.
Waarom is vliegen slecht voor het milieu?
Misschien kan je je nog herinneren dat je voor de allereerste keer met het vliegtuig reisde. Waarschijnlijk vroeg je je toen, vol verwondering, af: “Hoe blijft zo’n enorm ding, gevuld met al die mensen en koffers, in hemelsnaam in de lucht?” Hoewel we vliegen tegenwoordig heel gewoon vinden, kost het ook daadwerkelijk veel energie om zo’n zwaarbeladen toestel van de grond te krijgen. Een vliegtuig loopt op kerosine. Bij dit proces wordt CO2 uitgestoten. En zoals je waarschijnlijk wel weet, draagt CO2 bij aan het broeikaseffect.
Waarom vliegen schadelijker is voor het milieu dan andere manieren van reizen
Nu zal je misschien denken: “Maar auto’s en andere vervoermiddelen stoten toch ook CO2 uit?” En dat klopt helemaal. Maar een vliegtuig stoot véél meer uit. Daarnaast zijn er ook andere stoffen die vrijkomen als een vliegtuig door de lucht zoeft, zoals stikstof en roet. Bovendien worden deze stofjes hoog in de atmosfeer uitgestoten, waardoor het schadelijke effect extra sterk is. Ter vergelijking: met een vliegtuig dezelfde afstand afleggen als met een auto, draagt tot wel 4 keer meer bij aan het broeikaseffect. En in vergelijking met een treinreis is vliegen zelfs 7 tot 11 keer zo vervuilend!
Vliegreizen: één van de grootste bronnen van CO2-uitstoot
In 2018, pre-corona, was de Nederlandse luchtvaartindustrie verantwoordelijk voor bijna 13 miljard kilo aan CO2-uitstoot: zo’n 6 procent van alle uitstoot in Nederland. Wereldwijd is de luchtvaartindustrie zelfs verantwoordelijk voor 781 miljoen ton CO2 per jaar. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar gaat stijgen, met maar liefst 5% per jaar. Erg grote getallen allemaal. Even een vergelijking die wat makkelijker te plaatsen is.
Een retourvlucht naar New York zorgt voor 2.000 kilo CO2-uitstoot. De gemiddelde uitstoot van een Nederlands huishouden? 6.300 kilo. Ga je dus met vier personen ‘even’ heen en weer naar The Big Apple, dan hebben jullie evenveel vervuild als een gemiddeld huishouden in een heel jaar doet.
Hoe kun je zo duurzaam mogelijk vliegen?
We kunnen dus wel zeggen dat vliegen erg slecht is voor het milieu. Hoe minder je met het vliegtuig reist, hoe minder CO2-uitstoot. Kies je toch voor het vliegtuig, dan zijn er een paar manieren waarop je dat net even wat duurzamer kunt doen:
- Maak liever een korte vlucht
Als je dan al met het vliegtuig gaat, kies dan het liefst een vlucht uit die zo kort mogelijk is. Een relatief korte vlucht, bijvoorbeeld naar het Franse Nice, zorgt bijvoorbeeld voor 240 kilo aan CO2-uitstoot per persoon. Voor een vliegreis naar Bali is dit maar liefst 4.000 kilo CO2 op. Meer dan 16 keer zo veel! - Liever langer dan vaker op reis
Om het milieu zo min mogelijk te belasten, is het beter om minder vaak op reis te gaan. Heb je bijvoorbeeld vier weken vakantie per jaar, ga dan liever in één keer vier weken weg dan dat je twee keer twee weken weggaat. Daarmee bespaar je namelijk een heen- en een terugreis. Plus, je geniet extra van je lekker lange vakantie. - Vervoer van en naar het vliegveld
Kies voor de bus, metro of trein als je van en naar het vliegveld reist, in plaats van de auto of de taxi te pakken. - Kies voor een ‘groene’ vliegmaatschappij
Bepaalde vliegmaatschappijen doen meer voor het milieu dan andere. Atmosfair Airlines is een organisatie die beoordeelt hoe duurzaam vliegmaatschappijen zijn. Volgens hen is TUI fly de minst vervuilende luchtvaartmaatschappij die vanaf Schiphol vertrekt. Dat komt met name omdat hun vliegtuigen relatief veel zitplaatsen hebben en die zitplaatsen meestal volledig gevuld zijn. KLM eindigt als tweede, vanwege het gebruik van biobrandstof. - Kies voor een directe vlucht als dat kan
Een directe vlucht betekent geen tussenlandingen, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot en tevens minder geluidsoverlast.
CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren
Naast proberen om zo duurzaam mogelijk te vliegen, kun je ook stappen ondernemen om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren. Dit kan door milieubewuste keuzes te maken, zoals een tijdje geen of minder vlees eten en/of een tijdje minder de auto pakken en in plaats daarvan met de fiets of het openbaar vervoer te reizen. Een andere mooie manier van CO2 compensatie is door bomen te planten. Soms zal de vliegmaatschappij waar je een reis boekt tijdens het boeken je al de mogelijkheid geven om (voor een klein extra bedrag) je vlucht te compenseren. Maar je kunt ook zelf via een onafhankelijke organisatie bomen laten planten, bijvoorbeeld bij Trees for All. Zij planten bomen in binnen- en buitenland en herstellen bestaande bossen.
Duurzamere alternatieven voor vliegreizen
Minder van het vliegtuig gebruik maken betekent zeker niet dat je helemaal niet meer kunt reizen. Er zijn veel opties beschikbaar die een stuk minder belastend zijn voor het milieu. Bij deze onze 3 favorieten:
Een treinvakantie
Je hebt geen vliegtuig nodig om op verre oorden te komen. Ook met de trein kun je door heel Europa reizen. Het is wel zo dat de ene trein meer CO2 uitstoot dan de andere. Oost-Europese treinen gebruiken bijvoorbeeld stroom met veel CO2-uitstoot. In Frankrijk rijden echter treinen op kernenergie, waardoor er veel minder CO2-uitstoot is.
Europese landen die bijvoorbeeld goed te bereiken zijn op een duurzame manier zijn onder andere Zweden en Noorwegen. Vanaf Amsterdam kun je Stockholm bereiken met een treinreis die ongeveer 11 uur duurt. Binnen Zweden kun je ook uitstekend met de trein reizen, aangezien de treinen daar sneller zijn dan bussen. Volgens de website energievergelijken.nl loopt Zweden sowieso ver voor op andere Europese landen als het om duurzame energie gaat. Al sinds 2012 wordt de helft van alle energie in Zweden duurzaam opgewekt, terwijl het doel was om dit pas in 2020 te bereiken. Finland is na Zweden het meest ambitieus en streeft ernaar om 38% van alle energie duurzaam op te wekken. Ter vergelijking: het doel van Nederland is slechts 14%….
Wist je dat wij bij Kaaiman reizen helemaal met de trein naar Zweeds Lapland afreizen? Een reis die zowel onvergetelijk als duurzaam is!
Zelf met de auto op vakantie
Met de auto kun je ver komen binnen Europa en nog steeds prachtige bestemmingen bereiken. Reizen met de auto kan tot wel 4 keer minder milieuvervuilend zijn dan dezelfde reis maken met het vliegtuig. Natuurlijk hangt de mate van uitstoot sterk af van hoe zuinig je auto is, hoe zwaar hij is en wat voor brandstof hij verbruikt. Als je een caravan achter je auto koppelt, verbrand je bijvoorbeeld al 60% meer brandstof. Daarnaast geldt dat hoe meer personen er in de auto zitten, hoe minder vervuiling per persoon.
Maak een roadtrip
Op vakantie met de auto is dus al minder schadelijk voor het milieu dan met het vliegtuig reizen. Een georganiseerde roadtrip maken met meerdere mensen is echter nóg duurzamer. Je verdeelt de benzine namelijk over meerdere personen.
Wist je dat we bij Kaaiman reizen ook onvergetelijke roadtrip groepsreizen aanbieden? We maken hierbij gebruik van 9-persoonsbusjes. Slechts één vervoermiddel voor 9 personen betekent 9 keer minder vervuilend dan als je in je eentje zou rondreizen! Zo houden we de CO2-uitstoot minimaal, wat helemaal past bij onze visie op duurzaamheid. Daarnaast is het plan om binnen twee jaar over te stappen op elektrische busjes voor nóg minder CO2-uitstoot.
Dus kies jij voor je volgende reis wél voor een ervaring om nooit te vergeten, maar dan zonder de onnodig hoge CO2-uitstoot van een vliegtuig? Denk dan eens aan een toffe roadtrip groepsreis:
- Balkan Roadtrip: Oldschool roadtrippen door Oost-Europa
- Noorwegen Fjordtrip: daag jezelf uit in de indrukwekkende natuur
Zien we jou ook gezellig op onze volgende roadtrip? 😊
Andere leuke blogs lezen?
- Duurzaam reizen: hoe doe je dat? 10 tips om groen op reis te gaan
- Reizen in een nachttrein: hoe je dit tot een onvergetelijke ervaring maakt
- Eenzaamheid oplossen? Probeer eens een groepsreis!
Heb je een vraag aan ons?
Loop je na het lezen van deze blog tegen een vraag aan? Geen probleem! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.