Wat is het grote verschil tussen kajakken en kanoën?
21 juli 2020 
2 min. leestijd

Wat is het grote verschil tussen kajakken en kanoën?

Wij zijn groot fan van activiteiten in de bergen en in het water. We vinden het bijvoorbeeld leuk om te raften, doen graag aan canyoning en vinden ook het kajakken en het kanoën erg leuk om te doen. Niet voor niets dat wij reizen organiseren met een avontuurlijk tintje. Samen met onze reisgenoten willen we graag de grenzen verleggen.

Het kajakken hoort hier zeker bij. In totaal organiseren wij 12 prachtige reizen, waarvan wij in maar liefst 8 reizen gaan kajakken. Vooral onze kajaktocht door Noorwegen is erg populair en er is niks mooier dan rustig peddelen tussen de fjorden en te genieten van de prachtige Noorse natuur. Dat is bij uitstek één van onze favorieten.

Kajakken lijkt echter ook heel erg veel op kanoën. Als je foto’s bekijkt ziet het er bijna identiek uit, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen het kanoën en het kajakken. In deze blog wil ik de verschillen in het kort even uitleggen. Lees je mee? 😀

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is kajakken?

Een kajak is een hele kleine, spitse boot die vrijwel alleen bestuurd wordt door spierkracht. Boven is de kajak dicht, maar heeft het wel meerdere mangaten in het midden.

De kajak wordt bestuurd door een dubbelbladige peddel en de vaarder zit met de benen naar voren.

Wat is kanoën?

Kanoën is eigenlijk hetzelfde als kajakken. Bij het kanoën zit je ook in een spitse boot, beweeg je jezelf voort met een peddel en zit je in de boot met de benen naar voren.

Kanovaren wordt vooral als recreatie beoefend.

Wat is kajakken?

Wat is dan het verschil tussen kajakken en kanoën?

Een spitse boot, een enkelbladige of dubbelbladige peddel.. een kano en een kajak lijken sprekend op elkaar.

Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Kajakken is vaak voor 1 persoon

Een kajak is ten opzichte van een kano vaak ontworpen voor 1 persoon. De technieken van kajakken is gemakkelijker, omdat de boot kleiner is dan de kano. Hierdoor kom je gemakkelijker vooruit en kun je gemakkelijker sturen.

Bij een kano is het houden van de juiste richting moeilijker en een kano is een stuk groter: je kunt met meerdere mensen in de kano en kunt gemakkelijker instappen.

Kajaks zijn nét iets sexyer

Een kano is een stuk lomper dan een kajak. Ze zijn groter, zwaarder en hebben een open bovenkant.

Kajaks zijn daarentegen iets verfijnder, omdat een kajak ook ontworpen is voor stroomversnellingen en riviertochten.

Bij een kano lig je ”op” het water

Bij een kajak zit je letter op de bodem van de boot, terwijl je bij een kano op ongeveer 20 centimeter van de bodem zit.

Het verschil in de peddelpladen

Bij het kanoën peddel je vaak met een eenzijdige peddelblad.

Bij het kajakken peddel je met een tweezijdige peddelbladig.

Een kajak geeft veel balans

Het is soms ingewikkeld om vloeiend in een kajak te stappen, maar eenmaal in de kajak heb je veel meer balans dan in een kano.

Kajakken bij Kaaiman Reizen

Zoals gezegd: wij organiseren meerdere reizen waarbij we lekker gaan kajakken.

Zo gaan we op het water in Noorwegen, maar ook in de Ardennen, in Slovenië, Peru en Nieuw- Zeeland.

Andere leuke blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten. In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen