Is onweer gevaarlijk?
04 augustus 2020 
2 min. leestijd

Is onweer gevaarlijk?

We gaan vandaag heerlijk aan het wandelen in Nieuw- Zeeland. Het is werkelijk een adembenemend land en geen land lijkt deze wonderschone natuur te kunnen evenaren. We pakken onze spullen en beginnen meters te maken.

We wandelen door de Roys Peaks, een berg in het zuiden van het land. We werden vanmorgen al wakker in een broeierige en vochtige omgeving, maar we zien langzamerhand dat de lucht wordt overgenomen door een donkere pak met wolken.

In de verte horen we gerommel en het lijkt steeds dichter onze kant op te komen. Daarom besluiten we even te wachten met wandelen, want hoog in de bergen zijn tijdens een onweersbui is niet de allerbeste oplossing als je het kunt voorkomen.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat is onweer?

Onweer wordt veroorzaakt door wrijving tussen stijgende warme lucht en dalende koude lucht. Ze razen elkaar voorbij met ruim honderd kilometer per uur en daardoor worden er ook elektrisch geladen deeltjes meegevoerd.

Dit leidt uiteindelijk tot donder en bliksem.

Het ontstaan van donder en bliksen

De wolk is in feite een opvangplek van alle elektrisch geladen deeltjes en moet deze op een gegeven moment kwijt. Hierdoor krijg je bliksem. Bliksem is een elektrische ontlading tussen de wolk en de grond of tussen twee wolken.

Maar hoe wordt dan het geluid van onweer veroorzaakt?

Alle lucht dat grenst aan de bliksemschicht wordt uit het niets erg snel verwarmd en daardoor wordt er een geluidsgolf veroorzaakt. Het geluid van de donder legt in 3 seconden ongeveer een afstand van één kilometer af.

Hoe ontstaat onweer?

Is onweer gevaarlijk?

Daar staan we dan, in Nieuw- Zeeland. Gelukkig hebben we de bui aan zien komen en hebben we de wandeling naar boven eventjes uitgesteld. Dat is maar goed ook, want onweer kan best gevaarlijk zijn.

Vooral de bliksem kan gevaarlijk zijn als de onweer erg dicht bij is en je moet het zo zien: hoe hoger in de bergen, hoe dichter je bij de bui bent.

Dus: is onweer gevaarlijk? Ja, maar wel in bepaalde situaties. Als je je goed kunt verschuilen, dan is er over het algemeen weinig kans op ongelukken, maar ga je de dingen doen die sterk worden afgeraden, dan kan het onweer erg gevaarlijk worden.

Wat wordt afgeraden bij onweer

Zoals gezegd: ga geen hoogtemeters maken als het niet hoeft. Als we bovenin de Roys Peaks wandelen met een stevige onweersbui, dan wordt het een groter probleem.

Het is ook aan te raden afstand te nemen van grote wateren en het allerbekendste advies: ga nooit onder een boom staan. Ook met een paraplu wandelen of douchen tijdens een onweersbui is not-done.

Oh, en geniet van een onweersbui

De kans dat je wordt geraakt door de bliksem is 1 op de 2 miljoen. Dat neemt echter niet weg dat je het gevaar op moet zoeken, want dan worden de kansen ineens een stuk groter.

Toch wil ik je ook aanraden om te genieten van een stevige onweersbui. Het is een spectaculair natuurfenomeen en het is geweldig om, uiteraard veilig, een biertje te openen en te genieten van blikseminslagen in de verste verte!

Andere leuke blogs lezen?

Wil je nog meer leuke blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen