Hoe wij hoogteziekte tegengaan in onze toffe beklimming van de Kilimanjaro
06 augustus 2020 
5 min. leestijd

Hoe wij hoogteziekte tegengaan in onze toffe beklimming van de Kilimanjaro

De wereld heeft tal van prachtige bergketens. Er zijn hele hoge bergen, maar ook relatief lage bergen. Er zijn bergen met spitse bergtoppen, maar ook bergen met hele vlakke bergtoppen. De ene berg staat in een gigantisch groot bergketen (denk aan de Alpen), terwijl je soms ook uit het niets tegen een grote berg aan kunt rijden.

Wat is hoog? Als we praten over de hoogte van een berg, dan hebben we het over de meters vanaf de zeespiegel tot aan de top van de berg. De allerhoogste berg in deze categorie ligt in de Himalaya. Dat is namelijk de Mount Everest. Deze bergtop ligt vanaf de zeespiegel op een hoogte van maar liefst 8848 meter hoog (!).

Het stikt van de hoge bergen en er zijn alleen al 60 bergtoppen die hoger dan 5000 meter zijn. Een bekende bergtop in dit rijtje is Kibo. Deze bergtop ligt in het gebergte van Kilimanjaro en heeft een hoogte van 5895 meter. De berg ligt in Tanzania en naast het feit dat wij van het land Tanzania houden, hebben wij uiteraard ook een prachtige reis in dit land.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Wat maakt de Kilimanjaro zo bijzonder?

Elke bergketen heeft zijn bijzondere kenmerken, zo ook de Kilimanjaro.

Zoals gezegd ligt de Kilimanjaro in Tanzania en grenst het letterlijk met Kenia. De Keniaanse hoofdstad Nairobi ligt op ongeveer 4 uur rijden van een Tanzaniaans dorp naast de Kilimanjaro. Het massief bestaat uit 3 vulkanen: de Shira, de Mawenzi en de Kibo. De Kibo is de hoogste top van de het massief en de laatste uitbarsting van de vulkanen is ongeveer 150.000 tot 200.000 jaar geleden.

De Mawenzi en de Shira zijn 2 uitgedoofde vulkanen. De Kibo is echter een slapende vulkaan. Een slapende vulkaan is op dit moment niet actief, maar zou dit in een hele verre toekomst wel weer kunnen worden.

Verder: de omliggende savannes rond de Kilimanjaro zijn droog en warm en de berghellingen kennen verschillende vegetatiezones. De één is een tropisch regenwoud en de ander is een toendra. Tegenwoordig is het gehele gebied rondom de Kilimanjaro een officieel Nationaal Park.

De Kilimanjaro is een vrijstaande berg

Zie je het al voor je? We kennen Nederland als vlak land en rijden in alle rust naar Maastricht. Vanwege het vlakke landschap vallen we af en toe in slaap, maar uit het niets zien we de Vaalserberg. De Vaalserberg is bijna 6000 meter hoog en lijkt ineens uit de grond te zijn gestampt. Alsof je vanuit het niets tegen een enorme muur aan gaat rijden.

Nou, dit is natuurlijk een voorbeeld.. de Vaalserberg is in de praktijk ongeveer 300 meter (dat zijn ongeveer de drempels in landen als Tanzania die échte bergen gewend zijn), maar ik wil even aangeven hoe random de Kilimanjaro in het ”relatief” vlakke landschap tevoorschijn lijkt te komen.

De Kilimanjaro is een vrijstaand bergmassief van ongeveer 45 bij 90 kilometer. Het bergmassief staat niet in verbinding met andere bergmassieven en het is enkel de Kilimanjaro met bijbehorende bergtoppen. Als we de Kilimanjaro als één berg zouden zien, dan is het de allerhoogste vrijstaande berg ter wereld.

De Kilimanjaro beklimmen

Van de 300 meter hoge Vaalserberg tot de bijna 9000 meter hoge Mount Everest: mensen vinden het leuk om heuvels en bergen te ”beklimmen” en dat begrijpen wij maar al te goed.

De Kilimanjaro is een hele populaire berg om te beklimmen en de route naar de top is relatief ”eenvoudig” ten opzichte van andere bergtoppen. Ik leg echter wel de nadruk op relatief ”eenvoudig”. Het blijft uiteraard een prachtige, maar ook pitte uitdaging.

De snelste klim staat op naam van de Spanjaard Kilian Jornet. Vanaf het basiskamp wandelde hij in 5 uur en 23 minuten naar Uhuru Peak. Oh, en ook een leuk feitje.. het is in 2019 een 89 jarige vrouw gelukt om de Uhuru Peak te bereiken.

Wat is hoogteziekte?

Hoogteziektes tijdens de beklimming

Het is onwijs gaaf om de top van de berg te bereiken. De adrenaline giert door je lijf en de trots die je bij je draagt doen al het intensieve werk even vergeten.

Om de top te bereiken moet je echter veel werk leveren. Het is een hoge berg in soms barre omstandigheden. Dat is niet erg (dat is zelfs gaaf), maar je moet er wel rekening mee houden. Er kunnen veel temperatuursverschillen plaats vinden en je moet alert zijn op stevige rukwinden.

Het vervelendste wat je kan overkomen tijdens de wandeling is hoogteziekte. Hoogteziekte kan veroorzaakt worden als je te snel naar grote hoogtes gaat wandelen. Tot 6000 meter hoog komt hoogteziekte alleen voor bij mensen die hier gevoelig voor zijn of mensen die niet genoeg geacclimatiseerd zijn.

Hoogteziekte ontstaat vanwege de luchtdruk. Hoe hoger je komt, hoe minder luchtdruk. En dat is van invloed op de zuurstof. Jouw ingeademde lucht bevat kan op een gegeven moment de helft minder zuurstof bevatten. En daardoor gaat het lichaam minder goed zijn werk doen en is het van cruciaal belang om hier op te handelen.

Hoe gaan we bij Kaaiman Reizen met hoogteziektes om?

Laten we vooropstellen: er wordt veel gesproken over hoogteziektes en als je allemaal leest wat er door hoogteziektes met mensen kan gebeuren, dan is dat niet mals.

Maar lezen en luisteren kan ook gevaarlijk zijn. Hoogteziekte is een fenomeen dat je serieus moet nemen, maar met de juiste voorbereidingen kun je hoogteziektes voorkomen. Acclimatiseren is het allerbelangrijkste om hoogteziekte tegen te gaan. Je moet niet als een malle naar boven wandelen, maar juist heel geleidelijk het lichaam de tijd geven om er aan te wennen.

In onze Kilimanjaro Expeditie gaan we daar heel verantwoord mee om. Allereerst kiezen wij ervoor om de top in 8 dagen te bereiken. Wij hebben geen haast en hebben het doel om de top te bereiken. Als we sneller willen, verkleinen we de kans op ons doel. We leggen continue de focus op intensiviteit en acclimatiseren.

We slapen lager dan de hoogte die we hebben bereikt

We willen tijdens het wandelen het lichaam een seintje geven dat het zich moet aanpassen, om vervolgens weer tot rust te komen. Kortom: we lopen een stuk omhoog, om vervolgens een klein stuk te dalen en daar te gaan slapen.

We doen onze wandeling trouwens niet alleen. We worden bijgestaan door een aantal zeer ervaren gidsen. Zij weten precies wat we moeten eten, hoe we moeten acclimatiseren, waar we naar toe moeten lopen en checken elke avond onze gezondheid. Is dat niet een heel prettig idee?

De top is bereikt!

Hoe gaaf is dat? Je hebt er altijd al van gedroomd en hebt 8 dagen lang intensief werk geleverd om de top daadwerkelijk te bereiken. Dat is waar je het voor hebt gedaan en deze voldoening zul je je hele leven bij je dragen.

Je mag trots zijn op jezelf en we drinken er na die tijd een overheerlijk biertje op met zijn allen!

Andere leuke blogs lezen?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks! Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen