Hoe stel je een backpack af? - 5 stappen voor de juiste draagcomfort
30 januari 2020 
4 min. leestijd

Hoe stel je een backpack af? - 5 stappen voor de juiste draagcomfort

In deze blog kun je je verdiepen over het afstellen van jouw backpack. Pijntjes in jouw rug of nek lijken kleinigheidjes, maar kunnen je reiservaring in de weg staan.

Kortom, koop heel bewust en zorgvuldig de juiste backpack en weet waar je op moet letten bij het afstellen.

Snel een antwoord op jouw vraag?

Welk lichaamsdeel draagt het gewicht van de backpack?

Bij het afstellen van een backpack moet je je bewust zijn van 1 belangrijke vuistregel:

Jouw heupen moeten 75% van het gewicht van de backpack dragen. 

Doordat je het gewicht op jouw heupen laat rusten ben je flexibeler om te bewegen, ben je wendbaarder en is alles meer in balans. Als je dit gewicht op je schouders laat rusten krijg je op ten duur pijn in de rug, in de schouders en mogelijk ook in je nek.

Hoe verdeel ik het gewicht in mijn backpack?

Als je een backpack comfortabel wilt dragen moet je goed rekening houden met de verdeling van het gewicht tijdens het inpakken.

  • De zwaarste bagage moet zo dicht mogelijk tegen je rug zitten.
  • Spullen die weinig wegen kun je het beste bovenin de backpack plaatsen.
  • Spullen met een gemiddeld gewicht, dus wat tussen de zwaarste en minst zware spullen in zit, plaats je aan de buitenkant of onder de zwaarste spullen.

Vooral de plek van de zwaarste bagage is van cruciaal belang. Plaats je het zware gewicht aan de buitenkant van je backpack, dan zijn de verhoudingen niet goed waardoor je last kunt krijgen van pijntjes.

Past de backpack op jouw rug?

Je doet er goed aan een backpack te kopen die aansluit op de lengte van jouw rug. In veel winkels kun je de lengte van jouw rug opmeten. Voor de beste resultaten doe je dit met zo weinig mogelijk bovenkleding aan.

De lengte van de rug wordt opgemeten vanaf de bovenkant van de nek tot aan de heupen. Tip: als je jouw hoofd voorover buigt vind je de nekwervel ter hoogte van jouw schouders. Vanaf hier kun je iemand anders je rug laten meten.

Hoe moet je een backpack afstellen?

Wanneer zit een backpack goed?

Je weet nu dat je tijdens het inpakken van jouw backpack de zwaarste spullen tegen je rug moet plaatsen. Dit is de beste verdeling, want zodra je de backpack op je rug plaatst moet het meeste gewicht op jouw heupen komen te rusten. Dit zijn 2 belangrijke stappen voor een optimaal draagcomfort van de backpack.

Maar je bent hiermee niet klaar. Er zitten namelijk vele banden aan jouw backpack die je op de juiste manier moet aantrekken. Ze mogen namelijk niet te losjes zitten, maar ook zeker niet te strak.

Daarom hebben we een kleine handleiding gemaakt om de backpack goed af te stellen.

Stap 1 – Trek alle banden los

Voordat je jouw backpack op de rug plaatst kun je het beste alle banden wat losser aantrekken. Deze banden worden later natuurlijk strak getrokken.

Stap 2 – Begin met de heupband

Zoals eerder gezegd: jouw heupen dragen het meeste gewicht van de backpack. De focus ligt dus ook voornamelijk op de heupbanden. Hoe beter deze banden zitten, hoe meer draagcomfort je gaat ervaren.

Je kunt de backpack op je rug plaatsen en vervolgens voorover gaan buigen. Als je voorover gebogen bent kun je in deze positie de heupbanden vast maken en het goed vast trekken. De positie van de heupband is voor iedereen persoonlijk, maar het is wel belangrijk dat het gewicht ook daadwerkelijk op de heupen komt te liggen.

Stap 3 – De schouderbanden vast maken

Vervolgens kun je de schouderbanden vast maken. Trek de schouderbanden niet te vast, omdat er daardoor meer gewicht op je schouders komt te staan.

In alle stappen moet je goed aanvoelen waar het meeste gewicht zit. Merk je dat er minder gewicht op je heupen komt te staan en meer gewicht op je schouders? Dan moet je hem iets bijstellen zodat het gewicht weer op je heupen komt te rusten.

Stap 4 – Trek de boordbanden dicht

Trek de boordbanden tussen de schouderbanden dicht. Doe dit nadat je de schouderbanden hebt vast gemaakt (zoals in stap 3 beschreven). Trek de boordbanden niet te strak dicht.

Als je deze te strak strekt, dan trek je de ribben bij elkaar. Daarnaast heb je kans dat de schouderbanden verplaatsen, waardoor deze niet meer volledig op je schouders rusten. Hiermee verliezen de schouder- en boordbanden hun functie en voelt het dragen ook niet comfortabel.

Bij veel backpacks kun je de boordbanden in hoogte verstellen. De beste positie van de boordband is halverwege de schouderpartij.

Stap 5 – Herstel-/stabiliteitsbanden aantrekken

Tot slot kun je de stabiliteitsbanden aantrekken. Deze vind je aan de bovenkant van de backpack. Wederom moet je ook deze banden niet te vast aantrekken, omdat je daarmee de druk op een verkeerde manier aan het verdelen bent. De banden moet in een hoek van 45 graden staan ten opzichte van de schouderbanden.

Klaar is Kees! Tijd om te vertrekken 😉

Wanneer zit een backpack goed?

Zijn er speciale backpacks voor vrouwen?

Ja, die bestaan! Er zijn backpacks voor vrouwen en smallere mannen. Backpacks voor vrouwen hebben een korter draagsysteem en smallere schouderbanden. Als je kiest voor één van deze backpacks en het goed aansluit met de lengte van jouw rug, dan ga je gegarandeerd meer draagcomfort ervaren.

Misschien vind je dit ook leuk?

Heb je een vraag aan ons?

Loop je na het lezen van deze blog alsnog tegen een vraag aan? Dat geeft niks!

Wij vinden het leuk om je op weg te helpen. Of je nu een reis bij ons gaat maken, of niet.. voel je vrij om je vraag aan ons te stellen.

Over de schrijver
Ik heb 2 periodes in het buitenland gewerkt en gewoond en een aantal mooie reizen mogen maken. Het zijn ervaringen geweest die ik niet meer ga vergeten.In een buitenlands avontuur moet je altijd grenzen verleggen, maar gelukkig sluit dat goed aan met Kaaiman Reizen. Mijn ervaringen en inspiratie wil ik maar al te graag met je delen!
Reactie plaatsen